Çarpıntı Nedenleri

Çarpıntı Nedenleri :

Durmaksızın çalıştığı halde, normalde kalbimiz kendini unutturur ve onun nasıl attığını, nasıl çalıştığını hissetmeyiz. Oysa bazı kişiler zaman zaman, göğüs ya da karın bölgelerinde, kalbin hızlı, güçlü veya düzensiz attığını belirgin şekilde hissederler ve bu durma çarpıntı denir. Aslında yaygın bir şikayettir ve her zaman ciddi bir hastalığa işaret etmez ama yine de olağan dışı bu his endişe vericidir. Bu endişeden dolayı çarpıntı süresi daha da uzayabilir. Çünkü psikolojik nedenler de çarpıntıya neden olur.

Kalp çarpıntısı genellikle psikolojik bir nedenden veya beslenme ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bazen de çarpıntı kahveyi fazla kaçırdığınızın işareti olabilir. Öte yandan psikolojik nedenlerin dışında, kalbin kendisinden veya diğer bir hastalıktan kaynaklanan çarpıntılar da vardır. Kalp çarpıntısı kalp hastalıkları belirtileri arasındadır ancak bu tip hastalıklarda çarpıntının yanı sıra başka şikayetler de görülür. Göz kararması, halsizlik, göğüste sıkışma, nefes almakta zorlanma, baş dönmesi gibi belirtilerin de çarpıntıya eşlik ettiği durumlarda bir doktora başvurulması gerekir.

Psikolojik Nedenler

Kalp çarpıntısının sinirsel olduğu durumlarda, çarpıntısı olan kişi fenalık geçiriyor duygusuna kapılır ve kendini derin derin nefes almak zorunda hisseder. Bu duygulara endişe eşilik eder. Bu ruh hali ve çarpıntılar bazen tüm güne yayılacak kadar uzun sürer. Beyin fiziksel stresle psikolojik stres farkını ayırt edemediği için kişinin yaşadığı stres kalbe yansır. Vücudu fiziksel bir tehlikeye hazırlar gibi, beyin kalp atışlarını hızlandırır. Ev veya işle ilgili problemlerin kişilere kalp çarpıntısı olarak geri dönmesi bundandır.

Stresi sadece sorunlarınızın canınızı sıkması anlamında düşünmeyin. Ani korku, kaygı, şaşkınlık gibi durumlar vücutta adrenalin hormonunun salgılanmasına ve kalp atışlarının hızlanmasına neden olur.

Panik atak rahatsızlığı olanlarda da genellikle çarpıntı şikayeti görülür. Panik atak hastaları çoğu kez kalp hastası olduklarını düşünerek hastaneye başvururlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp