Canlandırıcı Çaylar

CANLANDIRICI ÇAYLAR

Her ikisi de kusursuz bitkisel tedavilerdir (çay yüksek derecede astringent olduğu için ishale de iyi gelir). İyi seçilmiş bitkisel kombinasyonlar sabah kalkar kalkmaz ihtiyaç duyduğumuz canlılığı verir ve bizi çok çalıştığımız zamanlarda uyanık tutar. Güne başlamak için içilen geleneksel bitkisel sabah çayları genelde sindirim tedavisinde kullanılan bitkilerin karışımları, astringentler ve sistemi canlandıran güçlendiricilerden oluşan kombinasyonlar içerir.
 
■ Kökeni bir Avusturya içeceğine dayanan, hoş bir tadı olan kombinasyon için eşit miktarlarda nane, bamyaçiçeği çiçekleri, çilek yaprakları, ahududu yaprakları, kadifeçiçeğinin taçyaprağı, papatya çiçekleri ve kızılçiçeklerini karıştırın. Her fincan için bir veya iki tatlı kaşığı karışım kullanın ve 5-10 dakika boyunca demleyin. Bu karışım güne güleryüzlü ve renkli başlamanızı sağlayacaktır.
 
■ Başka bir canlandırıcı karışım da Fransız bitki uzmanı Maurice Messegue’nin orijinal reçetesine göre hazırlanır; eşit miktarlarda papatya çiçekleri, kestere, nane, ıhlamur çiçekleri ve lavantayı karıştırın. Her fincan için bir veya iki tatlı kaşığı karışım kullanın ve 5-10 dakika süresince demleyin.
 
■ Çok çalışmanız gerektiğinde eşit miktarlarda biberiye, gotu kola ve adaçayıyla uygun bir karışım hazırlayabilirsiniz. Her fincan için bir tatlı kaşığı kullanın ve beş dakika kadar demleyin.
 

BİBERİYE

Bu Akdeniz şurubu, geleneksel olarak canlandıran ve enerji yükselten ısıtıcı bir bitki olarak bilinir. Eliza- beth çağının bitki uzmanı olan John Gerard, bu bitkinin “kalbi rahatlattığını ve mutlu kıldığını” savunur; daha eski yazarlar bu bitkiyi sık sık koklamanın sizi genç ve kuvvetli tutacağına inanırlar.
 
Biberiye güçlendirici etkisinin büyük kısmını, borneol adındaki canlandırıcı içeriğinden alır. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan biberiye, hücrelerin bozulmasını engeller. Ayrıca vücutlarımız üzerinde hızlandırıcı ve canlandırıcı etkisi vardır. Geçici yorgunluk ve aşırı çalışma dönemleri için uygun bir çaydır ve bahçenize bir tohum ektiğiniz takdirde, bütün bir yıl taze yapraklarını her tarafta görebilirsiniz. Genel canlandırıcı özelliğinin yanı sıra, biberiye çayı baş ağrısı, migren, hazımsızlık ve zayıf dolaşım için ideal bir bitkidir. Uçucu yağı eklem iltihabını, romatizmayı ve kas ağrılarını hafifletir, ağrı kesici görevi görür ve aynı zamanda saçın uzamasını hızlandırıp rengini canlı tutan bir saç güçlendiricidir.
 
ADAÇAYI
 
Eski bir sözün de açıkladığı gibi “Mayısta adaçayı içen biri, sonsuza kadar yaşar”, düzenli adaçayı içmek uzun bir yaşamın garantisidir. Yaşlıların zayıf hafızalarını tekrar düzenlediğine inanılır. Bitki uzmanları genelde mor ve kırmızı türleri seçerler, fakat adaçayı ailesinin hemen her üyesi aynı özellikleri içerir.Bugün adaçayı serbest radikaller ve hücre bozulmasıyla savaşan bir antioksidan olarak bilinir. Ostro- jen bakımından zengin bir bitkidir. 
 
Ada- çayının boğaz ve ağız sağlığı üzerinde önemli bir etkisi vardır ve birçok enfeksiyon ve iltihaplanmada mükemmel bir gargara ve ağız banyosu görevi görür. Yapraklan, küçük kesiklere ve böcek ısırıklarına gelen kremlerde ve merhemlerde kullanılır. Adaçayı kuruyan bir bitkidir ve süt vermeyi kesen annelerde göğüsteki sütü , azaltmak için kullanılır. Çinliler bu bitkinin farklı bir türünün kökü olan Salvia miltiorr- hiza'yı (dan shen) tonik olarak kullanırlar.

Enerji Veren Bitki Çayları

Gün içinde, enerjimiz düştüğünde aklımıza ilk gelen sıcak içecek kahve oluyor. Ancak kahvenin dezavantajı, uzun dönem kullanımda bağımlılık yaratması, stresi arttırması ve vücuttaki su miktarını önemli ölçüde düşürmesidir.

Enerji veren bitki çayları iyi bir alternatif olarak günün yorgunluğu atmak, konsantrasyon sağlamak ve canlanmak için kullanılabilir. Genellikle rahatlama, sindirim sorunları ve antioksidan etkileri nedeniyle kullanılan bitkisel saçlardan bazılarının enerjiyi arttırıcı etkisi vardır.

Ancak bu çaylardan bazıları kafein içerdiğinden hamilelik ve emzirme gibi vücudun hassas olduğu dönemlerde tüketilmesi tavsiye edilmez.

Ayrıca herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle ilaç kullanıyorsanız enerji veren bitki çaylarını tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Zencefil: Zihin açıcı etkisi bulunan zencefil sindirimi çalıştırırken mide bulantısı gibi sorunları hafifletir. İnsanın kendisini daha hissetmesini sağladığı için konsantrasyonu ve enerjiyi arttırır.

Meyan Kökü: Adrenalin bezlerini doğrudan etkileyen meyan kökü strese karşı bire birdir. Duygu durumunu olumlu yönde etkileyerek kandaki şeker seviyesini dengeler. Böylece kahvenin ya da şekerli bir tatlının yarattığı geçici enerjiden farklı olarak gün boyu enerjinizi korumanıza yardımcı olur.

Ginko Biloba: Konsantrasyonu arttıran ve hafızayı güçlendirdiği söylenen ginko biloba, beyne olan kan akışını, dolayısıyla enerjiyi arttırıcı özelliği ile Asya’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda varis tedavisinde yardımcı olarak kullanılır ve dolaşım sorunlarından kaynaklanan el, ayak üşümesine iyi gelir.

Kuşburnu: En çok C vitamini içeren bitkiler arasında yer alan kuşburnu bu özelliği ile enerjiyi arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cildi destekler ve yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerini geciktirir.

Ginseng: Bitki uzmanları ginseng’in strese bağlı yorgunluğu azaltma da olumlu etkileri olduğunu belirtiyorlar. Ginseng özellikle Çin’de belirli bir yaş üzerindeki insanlarda canlandırıcı etkisiyle oldukça popüler olarak kullanılıyor. Diğer faydaları arasında ise, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, antioksidan etkisi ve doğurganlığı arttırması gösteriliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp