Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır

Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır

Tıkalı veya daralmış olan koroner arterlerin ilerisine vücudun başka yerlerinden alman damarlar vasıtası ile yeni yollar oluşturulmasıdır.

Cerrah kalbe ulaşmak için göğsün ortasında bir kesi yeri açar ve göğüs kemiğini (sternum) ayırır. Greftleme (kullanılacak damarın tıkalı artere dikilmesi) işleminden önce kalp geçici olarak durdurulabilir. Bu süre boyunca dolaşım ve solunum fonksiyonları, bir kalp-akciğer makinesi tarafından sürdürülür. Makine, kana oksijen sağlar ve kanı tekrar vücuda pompalar. Bypass edilecek olan damar, göğüs, kol ya da bacaktan alınır. Damarın bir ucu tıkanmanın olduğu yerin aşağısında olmak üzere koroner artere dikilir. Cerrahiden sonra göğüs kemiğiniz kuvvetli tellerle bağlanır ve kesi yeri dikilir. Çoğu hastada göğüs kemiği 6-8 haftada tamamen iyileşir. Kalp ve akciğerler ise cerrahi tamamlandıktan hemen sonra eski işlevlerine geri dönerler.

Bypass Ameliyatı Riskleri

Bypass operasyonunda değişik risk faktörleri vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
  • Hastanın yaşı,
  • Hastanın cinsiyeti,
  • Mevcut damar tıkanıklıklarından yani hastanın daha önce geçirilmiş enfarktüs veya kalp kasının çalışmamasından dolayı kalp kasında güç kaybı olup olmaması,
  • Hastanın kalp kapaklarında ek bir rahatsızlık olup olmaması,
  • Hastada dolaşım sistemi haricindeki diğer sistemlere ait bir fonksiyon kaybı olup, olmaması önemlidir.

Bypass Ameliyatı Sonrası Bakım

Ameliyat sonrası enfeksiyon riskine dikkat
İyileşme döneminde dikkat gerektiren bir diğer konu, hasta ziyareti alışkanlıklarıdır. Açık kalp ameliyatı sonrasında vücudun savunma mekanizmaları bir miktar baskılanır. Bu dönemde hasta kendini enfeksiyon kaynaklarına karşı korumalıdır. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra ilk 2 gün mümkün olduğu kadar ziyaretçi kabul edilmemesi önerilir. İlerleyen günlerde ise ziyaretler mümkün olduğunca az ve kısa süreli kabul edilebilir. Hasta, nezle ve grip gibi bulaşıcı hastalığı olanlarla aynı ortamda bulunmamalıdır.

Sigara içilen ortamda bulunmamalı
Kişi, hastalık veya ameliyat nedeniyle eğer sigarayı bırakmışsa, iyileşmeye yönelik ilk adımı atmış demektir. Sigaranın kalbin en büyük düşmanı olduğunu unutmamak gerekir. Hasta sigara içilen ortamlarda bile kesinlikle bulunmamalıdır.

Varis çorabı kullanılmalı
Bacaktan toplardamar alınan koroner bypass hastalarının iyileşme döneminde varis çorabı kullanması önerilir. Çorap ayaklarınızda şişlik olmasını azaltmak ve engellemek için kullanılır.

Varis çorabı kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar;
  • Çorabınızı sabah yataktan kalkmadan giyiniz,
  • Önerilen süre içinde kullanıma devam ediniz,
  • Çorapta kırışıklık, katlanma olmamasına dikkat ediniz,
  • Gece yatarken çorabınızı çıkarınız,
  • Uygun boyutta varis çorabı kullanınız,
  • Çorabı giyip çıkarmak için gerekirse yardım alınız.
Bypass Tedavisi

Koroner Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır ?

Koroner arterlerin daralmalarında tedavi için 3 seçenek söz konusudur.

Bunlar;
1.İlaç tedavisi,
2.Koroner balon anjioplasti ve/veya stent uygulamaları ile
3.Koroner bypass ameliyatıdır.

Hangi tedavi şeklinin seçilmesi gerektiğine, hastalığın durumuna göre kalp cerrahi ve kardiyologtan oluşan ortak konseyce karar verilir.

Koroner bypass operasyonu genellikle şu durumlarda yapılır:

1. Sol ana koroner arter darlıkları.
2. Birden fazla koroner arterde kritik darlık.
3. Koroner arter hastalığı nedeniyle kalbin kasılma gücünün bozulması.
4. İlaç tedavisine rağmen devam eden göğüs ağrısı.

Günümüzde koroner arter bypass cerrahisi için halen tamamen hastanın kendi atar veya toplardamarları kullanılmaktadır. Bu konuda çok çalışmalar yapılmasına rağmen halen koroner bypass için kullanılabilecek yapay damar yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp