burun kanaması nedenleri

Burun Kanaması

Derhal tıbbi yardım sağlamaya çalışın, eğer:
 
• Her iki burun deliğinden de kan akıyorsa ve 20 dakikadır kesiimediyse
 
• Burun kanaması bir kafa yaralanmasından sonra başladıysa
 
• Soğuk ve basınç uygulanmasına rağmen kanama yarım saatten daha fazla devam ediyorsa
 
• Bulantı ve sersemliğe de neden olan şiddetli bir darbe nedeni ile kanama meydana gelmişse
 
 Burun yatık veya şekil değiştirmiş görünüyorsa
 
• Kişi yaşlıysa
 
• Kişinin yüksek tansiyonu varsa
 
• Kişi kanı sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa
 
Tıbbi yardım için beklerken:
 
1. Oturun ve öne doğru eğilin. Kişinin başını öne eğmesini ve ağzını açık tutmasını söyleyin. Kıkırdağın alt kısmından baş ve işaret parmaklarınız ile yumuşak bölgeyi en az on dakika sıkıştırıp kanamayı durdurmaya çalışın. Basıncı yavaş yavaş azaltın.
 
2. Soyun çevresindeki her türlü giyeceği gevşetin.
 
3. Soğuk su kompresi uygulama. 
 
Alın alt bölgesi ile burun köküne soğuk su kompresi uygulayıp damarları daraltmaya yardımcı olun. Yaklaşık on dakika sonra burun deliklerini yavaş yavaş serbest bırakın, ama yine de sakince oturun ve en az üç saat burnunuzu sümkürmekten kaçının.İp ucuBurnu kanamakta olan bir çocuğu sakinleştirmek için bir bez parçasına birkaç damla lavanta esansı yağı serpin ve bez ile burnunu tutmasını sağlayın.
 
Evde İlk Yardım
 
Eğer burun kanaması tıbbi yardım gerektirmiyorsa, kanamayı yukarıdaki "Beklerken" safhalarına göre durdurmayı deneyin. Eğer başarısız olurlarsa, aşağıdaki ilaçlardan her hangi birini deneyin.
 
Evde bulunan ve bitkisel ilaçlar
 
Elma suyu sirkesi. Bir miktar sulandırılmış elma suyu sirkesini burna çekin - çözeltinin gücü sizin ona olan toleransınız ile belirlenecektir.Kırmızı biber. Bir bardak sıcak suya karıştırılan 1 /8 çay kaşığı (0.6 mİ) toz kırmızı biber kanamanın durdurulmasına yardımcı olabilir.Soğuk su. Sade soğuk su içmek burun kanamasının durdurulmasında yardımcı olabilir.Civanperçemi yaprağı. Bir tutam ezilmiş civanperçemi yaprağını burun deliklerine yerleştirin.Homeopatik ilaç. Homeopatik ilaçlardan olan Hafif Demir kapsüllerinden, dört tanesinin dil altında eritilmesi aşırı kanamayı hafifletmekte yardımcı olabilir.
 
Burun Kanaması için Takip Bakımı
 
Pek çok burun kanaması 15 dakikadan daha fazla devam etmez. Rahat olun ve sonrasında en az 30 dakika istirahat edin. Aşırı çalışmadan en azından bir iki gün kaçının ki, burun kanaması tekrar başlamasın. Tütün içmekten kaçının, çünkü tütün burun geçişlerini kurutup kanamaya duyarlı hale getirir.
 
Önleme
 
Eğer sık sık burnunuz kanıyorsa, doktorunuza danışın. C vitamini ile birlikte bioflavonidleri almayı ihmal etmeyin ve kılcal damarları güçlendirmek ve sağlıklı kan pıhtılaşması için ısırgan ve çoban çantası dozlarını (günde 3 defa 1 damlalık dolusu) ilave edin.

Burun Kanamasının Nedenleri

Çocuklarda Burunla Oynama, Yetişkinlerde Yüksek Tansiyon
Etiler Memorial Polikliniği Kulak Burun Boğaz Bölümü Uzmanları “Burun kanamasının nedenleri” hakkında bilgi verdi.
Burun kanaması kişileri endişelendiren ve sık karşılaşılan klinik bir tablodur. Genellikle iki şekilde görülür:
Gençlerde ve çocuklarda sık tekrarlayan ve az miktarda olan kanamalar: Bu kanamalar çoğunlukla burnun 1 cm. gerisinde oluşmaktadır. Bu bölge kan damarlarının çok yoğun olduğu bir bölgedir. Çocuklarda burun kanamalarının en sık sebebi burun karıştırmadır. Çocuklar burunlarını karıştırarak bu kılcal damarlardan çok yoğun olan bölgeyi zedelemekte ve tekrarlayan burun kanamalarına neden olmaktadır. Kuru havalarda ve üst solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerde de burun kanamaları sık görülmektedir.

İleri yaştaki hastalarda görülen kanamalar: Şiddetli, kendiliğinden durmayan, çoğunlukla da burnun arka bölgelerinden kaynaklanan ve sıklıkla hastaneye yatırma zorunluluğu duyulan ciddi kanamalardır. Bu kanamalar daha çok tansiyon hastalarında ve kan sulandırıcı ilaç kullanımlarında ortaya çıkmakta, ciddi seyirli olmaktadır.

Burun kanamalarının bölgesel nedenleri:
Burna darbe alınması, burun kırıkları, yüz ve kafatası kırıkları, burun karıştırma, burna sıkılan kortizonlu ilaçlar, kokain kullanımı burun kanamasına neden olabilir. Ayrıca burundaki kıkırdak ve kemik eğriliklerinden dolayı da dar alandan hava hızlı akarak burnu kurutur, kabuklanmalar olur ve burun kanaması izlenebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle, grip, sinüzit gibi enfeksiyonlarla da sıklıkla burun kanamaları olabilmektedir. Burun, burun boşlukları ve genzin iyi ve kötü huylu tümörleri de yoğun burun kanamalarına neden olmaktadır. Ergenlik çağında erkek çocuklarda görülen damar tümörleri de şiddetli kanama yapabilmektedir.

Uykuda Burun Kanaması

Burun kanamasının, burun kemiğinde ileri derecede eğrilik olması, alerjik nezle, sinüzit hastalığı, burunda iyi ya da kötü huylu tümörün varlığı, bir takım ilaçların sürekli olarak alınması ya da başka hastalıkların varlığı ve çarpma darbe gibi travmatik olaylara maruz kalma gibi sebepleri mevcuttur. Tüm bu sebepler arasında yer alan bir takım faktörler neticesinde ise kişinin hem gündüz hem de gece devam eden ya da yalnızca geceleri uykuda husule gelen burun kanamaları ortaya çıkıyor.

Mütenevvi nedenlerden dolayı görülen burun kanaması gece uyunulan ortamın çok sıcak olması ya da çok soğuk olmasında da kaynaklı olabilir. Yattığınız ortamdaki havanın aniden değişmesi uykuda burun kanaması nedenleri arasında yer alan hususlardan bir tanesidir. Gebelik döneminde hormonal sebeplerden dolayı da gece uykuda burun kanamaları meydan gelebilir.

Kanın pıhtılaşmasına muavenet eden madde ve faktör eksiklikleri ise yalnızca burunda değil, vücudun herhangi bir bölgesinde de kanama olmasına yol açan durumlardandır. Sizdeki uykuda burun kanamasının sebebi için uzman bir hekime gitmeli ve neden kaynaklandığını detaylı araştırmak gereklidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp