BT Anjiografi Kimlere Yapılır?

BT Anjiografi Kimlere Yapılır? :

BT Anjiografi uygulamlarından fayda görebilecek hastalar 3 ana grupta toplanabilirler.

1. Grup : Atipik yada tipik göğüs ağrısı şikayeti bulunan düşük yada orta risk grubunda * olan hastalardır. Bu hastalar kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların büyük bir kısmını oluşturmaktadır. EKG, labaratuari yada stres testlerinin net bir sonuç vermediği olgularda da hastalığı ekarte etmek için kullanılabilir.

2. Grup : Hiçbir şikayeti olmayan, orta ve yüksek derecede* koroner arter hastalığı riski bulunanlardır. Bu grup toplumun yaklaşık % 40‘ını oluşturmaktadır. Ancak çok yeni olan bu yöntemin şikayeti bulunmayan olgularda tarama yöntemi olarak kullanılmasını destekleyecek bilimsel veriler henüz yeterli düzeyde olmamasına rağmen koroner hastalığının erken tanısında ve tedavi yönetiminde önemli bir yeri bulunmaktadır.

3. Grup: Klasik Kateter Anjiografinin riskli yada yetersiz olduğu özel uygulamalardır.

Özellikle risk grubundaki kişilerde, göğüs ağrısı olması halinde, EKG, labaratuar ve stres testlerinin net karar verdirici olmadığı durumlarda, bu teknikle koroner damarların görüntülenmesi, damarların tıkalı olup olmadığı, veya ne oranda daralma olduğunun anlaşılabilmesi çok kısa sürede ve hastaya hiç bir zarar vermeden gerçekleştirilebilmektedir.

Ayrıca koroner arter hastalığı semptomlarını taklit eden pek çok farklı rahatsızlık olabilmektedir. Bazen mide fıtığı, bazen safra kesesi taşları, bazen basit bir adele ağrısı, bazen boyun fıtığına bağlı sol kol ağrısı kardiak nedenli ağrıları taklit etmekte hastayı endişeye sevketmektedir. Bu durumlarda yapılacak BT koroner anjiografide, koroner damarların normal çıkması hastanın bütün bu endişelerini giderecektir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp