BT ile Koroner Anjiografi

BT ile Koroner Anjiografi :

Son zamanlarda gazete ilanlarında, afişlerde sık gördüğümüz oldukça popüler olan bu yöntem, görüntüleme teknolojisinin de gelişmesiyle gerçekten çok yüz güldürücü sonuçlar vermeye başlamıştır. Ancak her yöntemde, her işte olabileceği gibi, bu tetkikte de maddi çıkar amacıyla insanlar yanlış yönlendirilebilir. Öncelikle belirtilmesi gereken nokta bu tetkikin sokaktan geçerken, şurada ‘ bir ‘check-up' yaptırıp durumumuzu görelim ' şeklinde bir yöntem olmadığıdır.

Bilgisayarlı tomografi ile koroner anjiyografi bir tarama testi değildir, böyle kullanımı hem çok gereksiz ileri tetkiklere (gereksiz klasik koroner anjiyografi yapılmasına), hem de para kaybına yol açar, böyle müsrifçe kullanım yalnızca tetkiki para kazanmak amacı ile gereksiz uygulayanların kazancını artırabilir. Biz kardiyologlar daima teknolojinin gelişmesinden ve gelişen teknolojinin modern tıbba aktarılmasından yana olduk. Başdöndürücü hızla ilerleyen teknoloji sayesinde yakın gelecekte (3-5 yıl içinde) tanısal (teşhis) amaçlı yapılan koroner anjiyografinin yerini büyük ölçüde Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile koroner anjiyografi yöntemi alacaktır. Bugünkü durumda her türlü koroner arter bozukluğunu bu tetkikle teşhis edememekle beraber, koroner damarlardaki darlıklar söz konusu olduğunda, yeni nesil 64 kesit alabilen koroner BT anjiyografi ile hastaların %90-98'inde yeterli görüntü alınabilmektedir, yani diğer bir deyişle tetkik yapılanlardan % 2-10 unda yeterli netlikte görüntü alınamadığından klasik koroner anjiyografi daha uygun olabilir. Yeterli görüntü elde edilen hastalarda var olan koroner darlıklar %90-99 doğruluk oranında (testin sensitivitesi: duyarlılığı) saptanabilir, koroner damarlarında sorun bulunmuyanlar da %95-99 doğruluk oranında (testin spesifitesi: özgüllüğü) saptanabilir. Yine tıp dışından olanların daha rahat anlaması için şöyle söyleyebiliriz, bu testin bozuk çıktığı kişilerde %90-99 ihtimalle kalp damarlarında önemli darlık olabilir ve %1-10 oranında da test yanlışlık yapmış olabilir. Bu oranlar klasik efor testi (koşu testi) ve miyokard sintigrafisi ile kıyaslandığında gerçekten de yüksek rakamlardır.

Peki test bozuk çıkmışsa, yani koroner damarlarda ciddi darlıklar olduğunu gösteriyor ise ne yapılmalı? Bu durumda yapılacak olan tetkik klasik koroner anjiyografidir; böylece koroner BT anjiyografide saptanan bozukluklar ve derecesi daha net görülecek ve gerekirse klasik koroner anjiyografi ile aynı seansta koroner balon, stent uygulaması yapılarak darlık giderilecek ya da hastaya koroner bay-pas cerrahisi önerilecektir. En önemli nokta ise testin hangi durumda yapılmasının uygun olduğu, hangi durumda uygun olmadığıdır. BT koroner anjiyografinin kullanımı ile ilgili öneriler Amerikan Kalp Cemiyeti'nin bu konu için hazırlanan kılavuzundaki önerilerinden derlenmiştir (Kaynak; JACC 2006;48(7):1475-97) ve net anlaşılması için maddeler şeklinde verilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp