Brucella Bakterileri Ve Oluşturduğu Hastalıklar

Brucella Bakterileri Ve Oluşturduğu Hastalıklar : Bu grupta Brucella melitensis, Brucella abortus ve Brucella suis vardır. İnfeksiyon etkenleri infekte inek ve keçi sütü ile veya bu hayvanlar ya da domuzlarla uğraşanlarda kontakt yol ile geçer. Veterinerlerde, laboratuvarda bu bakterilerle çalışanlarda da infeksiyon görülebilir.İnsana infeksiyon etkeni sindirim yolu ile girer. Bazen deriden de girebilir. Deriden giren bakteriler bölgesel lenf gangliyonlarma ulaşırlar ve daha sonra kan yoluna girebilirler.Hastalık etkenleri ekzotoksin çıkarmazlar. Endotoksin yaparlar.

Fagositler tarafından alman bakteriler, bu hücreler içinde yaşarlar.Brucella melitensis ile oluşan hastalık Malta adasında ve Akdeniz bölgesinde daha sık görüldüğünden, bu hastalığa «Malta humması» ya da Akdeniz humması denir. Malta humması etkeni daha çok keçilerden insana geçer. Brucella abortus ise, sığırlarda görülür ve «Bang hastalığı» nı yapar. Bang hastalığında ineklerde düşükler görüldüğünden «abortus Bang» ya da «sarî düşük» adıda kullanılır. Hayvanlarda düşüklerden başka mastit ve vertebralarda apselerin oluşumuna da neden olur.İnsanda akut, subakut veya kronik bir hastalık tablosu oluşturur.Akut seyirli olana, habis ya da fulminan tip denir.

Burada yüksek ateş vardır. Hastalık birkaç hafta içinde ölümle sonlanır. Sepsis şeklinde seyreden bu tip nadirdir ve genellikle Brucella melitensis ile olur.Klinik seyir bakımından ara şekil ya da ateşin özelliğinden ötürü «ondulan tip» denilen hastalık da Brucella melitensis ile olur. Ateş birkaç gün sürece yavaş yavaş yükselir, genellikle bir hafta yüksek düzeyde kalır. Sonra yavaş yavaş düşer. Arada ateşsiz bir iki hafta olur. Yine ateşli haftalar gelir. Bu şekildeki ve ateşsiz dönemler birkaç ay sürebilir.

Brucella suis melitensis’e karşılık daha hafif bir hastalık tablosu oluşturur. Brucella abortus ise, suis’e karşılık daha da müsait bir seyir gösterir.Kronik seyirli olgularda kas ve eklem ağrıları vardır, özellikle sakroilyak eklem ağrıları sık gözlenir. Akşamları hafif ateş vardır. Gece terlemeleri görülür. Bu tip daha ziyade Brucella abortus ile olur ve seyir bakımından birkaç yıl sürer.Lezyonlar bakımından sepsis ve viseral tip vardır. Sepsis şekli fulminan tiptir. Viseral şekilde organlarda çeşitli lezyonlar görülür, subakut ve kronik seyirlidir.Brucellosis’te bazen lökopeni görülür.

Bazen de lökosit sayısı normal sınırlar içinde bulunur. Fakat genellikle lenfositoz vardır. Kanda olgunlaşmış lenfositlere rastlanabilir.Klinikte, brucellosis tüberküloza, tifoya, bazen Hodgkin hastalığına, hatta bazen infeksiyöz mononükleozise benzeyebilir.Tanı, aglutinasyon testi, ya da ateşli zamanlarda kandan mikroorganizmaların kültürünün yapılması ile konur.

Aglutinasyon testinin 1 :300 ve bunun üstünde bulunması aktif infeksiyonu, 1 : 100 latent infeksiyonu, 1 : 80 ise geçirilmiş infeksiyonu düşündürür.Makroskopik bulgular. — Seosis şeklinde seyreden fatal olgularda, dalak ve mezanter lenf gangliyonları büyük ve yumuşaktır. Karaciğer ve böbreklerde bulanık şişme görülür.Viseral tipte olanlarda hepatospelenomegali ve lenf gangliyonlarında şişme görülebilir. Organlarda esas olarak küçük apseler ve nekroz odakları ile sertçe solid küçük infiltrasyonlar bulunur.

Yani eksudatif (abse) ve alteratif iltihap (nekroz) ile mikroskopik yapılarında belirtileceği gibi, solid küçük infiltrasyonların karşılığı olarak, granülo- matöz odaklar diğer bir deyim ile prolifératif iltihap gözlenir.Organlarda bu iltihapların görülü- şü şöyledir. Meninkslerde sarı - beyazım- trak infiltrasyonlar, beyin ve medulla spinaliste bazen ödem bazen noktalar halinde kanamalar. Kemiklerde özellikle vertebralarda ve metatarslarda des- trüksiyon ve iltihap. Vertebralardaki iltihap, (spondilit) olgularında, bazen yakındaki yumuşak dokularda «soğuk abse» 1er görülür. Eklemlerde, özellikle sakroilyak eklemde, makroskopik olarakiltihap belirtileri vardır.Testiste, epididimde, tuba uterina- da iltihap belirtileri ve en önemli mak- roskopik bulgu olarak trombotik (ve- getasyonlu) endokardit görülür.

Endokardit en sık aorta kapakçıklarında, daha sonra mitralde, daha seyrek olarak da trikuspit ve pulmonal valvüllerinde saptanır7. Valvüllerde hiyalinli ve kireçli odakları içeren vejetasyonlar vardır. Kireç bazen büyükçe nodüller şeklindedir. Valvül ostiyumunda deformasyonlar olur. Bazen valvüllerde parçalanma görülebilir. Bazen de valvüllerde ve miyokart içinde makroskopik olarak apseler saptanabilir.Otopsi yapılan olgularda endokardit, Brucella abortus ile olan infeksiyon- larda daha sık (% 95), melitensis (% 69) ve suis (% 43) ile olan infeksiyonlarda ise, abortusa karşılık daha seyrek görülür.Akciğerlerde bronkopnömoni, apseler, infarktüsler ve tüberküllere benzer odaklar, plevrada ampiyem görülebilir.Karaciğerde apseler, küçük nekrozlar, bazen nekrotizan lıepatit şeklinde parankimde yumuşaklık, solukluk, hatta bazen siroz görünümü ve periton boşluğunda sıvı saptanabilir.Dalak ve lenf gangliyonları büyüktür.

Dalakta ve böbreklerde nodüller ya da apseler görülebilir.Deride makülo - papül şeklinde döküntüler, bazen peteşiler görülebilir.Mikroskopik bulgular. — Çeşitli organlardapolimorf nükleuslu lökositlerden oluşan küçük odaklar (apseler), küçük nekrozlar, kanlı ve kansız infarktüsler görülür. Bronkopnömoni, irinli menenjit, ensefalit ve miyelit, osteomiyelit, osteit, artrit saptanabilir.

Vertebralarda ve disklerde des- trüksiyon, nekrozlar, apseler ve granülomatöz odaklar görülebilir. Çeşitli organlarda damar trombozları, cidar nekrozları ve tromboflebit bulunabilir. Nekrotizan vaskülitisten dolayı küçük anevrizmalar oluşabilir. Buralardan yırtılma ile kanamalar, hatta öldürücü kanamalar görülebilir. Kalpte Aschoff nodülle- rine benzer odaklar, perikardit gözlenebilir.

Endokardit vejetasyonlarında, hiyalinizasyon ve kireç alanları bulunan, bakterileri içeren fibrinli trombüsler vardır. Endokardit vejetasyonlarında kireçlenmelerin bulunması Brucella en dokarditi için karakteristiktir. Kireç diğer organ lezvonlarmda da saptanır. Valvüllerde ve miyokartta apseler, nekrozlar görülebilir.Endokarditin, etkenlerin direkt olarak valvülleri istilâ etmesi ile olduğu düşünülmektedirÇeşitli organlarda karakteristik olarak tüberküllere ya da sarkoide benzer epiteloid histiyositlerden oluşan granü- lomlar görülebilir.

Bazen bu odakların ortasında nekroz da bulunabilir. Bu odakların çevresinde az miktarda plaz- mosit ve lenfosit, bazen Langhans, hatta bazen de Sternberg tipine benzeyen dev hücreleri görülür . Bu granülomatöz odaklarda fibrozis eğilimi fazladır.Karaciğerde genellikle lezyon vardır. Fakat bazen küçük apseler, bazen küçük nekrozlar, granülomatöz odaklar, ayrı ayrı ya da hepsi aynı bir olguda görülebilir.

Bazen karaciğerde yaygın destrüksiyon görülürHatta nekrotizanhepatit saptanabilir. Bazı uzun seyirli olgularda karaciğer sirozu gelişebilir. Granülomatöz odakların fibrozis eğilimi göstermesi ile karaciğerde bağ dokusu artar. Granülomatöz odaklar ve nekroz alanları gösteren olgularda karaciğer biyopsilerinindeğişik zamanlarda yinelenmesi ile birkaç yılda siroz oluştuğu gözlenmiştir.Brucellosis’te retikuloendotelyal sistem reaksiyonu vardır. Bu nedenle karaciğer, dalak, lenf gangliyonları ve kemik iliğinde lezyonlar belirgindir. Fatal olgularda bu organlardaki retikuloendotelyal hücrelerde bakteriler bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp