Bronşial Astım Sebepleri

Bronşial Astım Sebepleri :

Bronşial astımın oluşmasında kişinin Alerjik (atopik) bünyel10luşu, soluduğu havada bulunan çeşitli alerjenler ve immünolojik denge dışında bir çok etken roloynamaktadır. Alerjenler normalde antijen olmayan fakat Alerjik bünyeli kişilerin immün sistemleri tarafından antijen olarak algılanarak antikor yapılmasına sebep olabilen maddelerdir. immün sistemi böyle farklı reaksiyon veren kimselerede 'Alerjik' veya 'atopik' adı verilir.

Bu kişiler bu özelliklerini ailelerinden genetik olarak almakta dıriar; bkz. Alerjenler. Bronşial astım ve diğer Alerjik hastalıklara sebep olan alerjenler dışında hastalığı tetikleyici faktörler de vardır. Bu faktörlerin hastalığa etkisini dolu olan bir bardağı taşıran son damlalar olarak düşünebiliriz.

Alerjik Hastalıkları Tetikleyici Sebepler:

* Hava şartlarında ani değişmeler

* Enfeksiyon

* Hormonal değişiklikler

* Emosyonel faktörler

* Yorucu ekzersizler

Astımlı hastalarda bu faktörlerin bir veya birkaçı rahatsızlığın ortaya çıkmasına sebep olabilir. Örneğin Alerjik bir çocuğun buluğ yaşına kadar geçirdiği önemsiz nezle şikayetleri buluğ çağında devam ederek sonuçta astım gelişmesine kadar ilerleyebilir. Buluğ çağında olan hormonal değişikler bardağı taşırmış ve hastalık şikayetleri başlamıştır.

Burada buluğ çağındaki hormon al değişiklikler Alerjinin sebebi değil sadece tetikleyici veya bardağı taşıran son damla olmuştur. Aynı şekilde hastanın geçirdiği bir enfeksiyon, emosyon (aşırı sevinç veya üzün tü), aşırı yorgunluk da tetikleyici rol oynayabilir. Alerjik bir çocuk bir enfeksiyon geçirdikten sonra Alerjik bronşit başlayabilir ve rahatsızlık ilerleyerek astı ma dönüşebilir. Keza hamile kaIıncıya kadar hiç şikayet10lmayan bir hastada hamilelik esnasında veya sonunda alerjik nezle veya bronşial astımın ilk nöbeti görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp