Bronş-akciğer İltihabı Tedavi

Bronş-akciğer İltihabı Tedavi : Antibiyotikler. Bronş-akciğer iltihabı tedavisinin temeli antibiyotiklere daya- Bilmek İstedikleriniz Akciğerlerin genel özellikleri nelerdir? İnsanların göğüs boşluğunda biri sağa, öbürü sola yerleşmiş iki akci­ ğer vardır. Bunların üstünü akciğer zan (plevra) örter. Süngersi, esnek ve kabaca koni biçimindedirler. Her birinin tepesi daralarak yuvarlak­ laşırken tabanı geniş bir yüzey oluşturur. Renkleri çocukta grimsi be­ yaz, yaşlılarda solunumla alınarak biriken yabancı maddeler nedeniyle daha koyu renklidir. Solunumla akciğere giren havanın özelliği nasıl olmalıdır? Hava bileşiminin önemi özellikle solunum yolu hastalıklannda ve alerjik durumlarda iyice ortaya çıkar. Havadaki oksijen, karbon diok- sit, azot ve su buharı oranlarının sürekli uygun düzeylerde olması ge­ rekir.

Havanın ısısı da değişmemelidir. Ayrıca hava toz, çiçek tozu, bakteri, mantar sporları gibi yabancı maddelerden olabildiğince arın­ mış olmalıdır. Solunum sisteminde bu tür yabancı maddeleri temizleyebilecek bir mekanizma var mıdır? Burnun ön bölümündeki kıllar, özelleşmiş hücrelerin salgılarıyla bes­ lenen mukoza katmanı, tüylü epitel hücreleri ve hastalık yapıcı etken­ lerin lenf dolaşımıyla uzaklaştırılması solunan havadaki yabancı mad­ delere karşı önemli korunma mekanizmalarını oluşturur.

• İklim ve çevre koşulları solunum sürecini olumsuz etkileyerek bronş-akciğer hastalıklarının oluşmasını kolaylaştırabilir mi? İnsanlar için en uygun iklim koşullarını belirlemek oldukça zordur. Ama insanların genellikle kendilerini sıcak bir ortamda soğuk bir orta­ ma göre daha iyi hissettikleri de bir gerçektir. Araştırmalar, ruhsal ve fiziksel etkinlikler için en uygun sıcaklığın 4°C-21°C arasında değişti­ ğini göstermektedir. Sonuç olarak, hızlı sıcaklık değişimleri ve vücu­ dun hızla soğuması gibi ortamın ısısıyla ilişkili değişikliklerin, aşın si­ gara içmenin ve aşın hava kirliliğinin sağlık koşullan üzerinde olum­ suz etki yaptığı, bu gibi etkenlerin solunum yollan enfeksiyonlannın başlıca hazırlayıcı öğeleri olduğu söylenebilir. Hava sıcaklığındaki hızlı değişmeler, hava kirliliği ve aşırı sigara içme neden akciğer ve solunum yolu hastalıklarına yol açar? Bütün bu etkenler organizmanın savunma gücünü azaltarak mikropla­ ra solunum sisteminde çoğalıp hastalık yapma fırsatı vermektedir. Alkol bronş-akciğer hastalıklarına olan yatkınlığı artırır mı?

Alkolün kuşkusuz böyle bir etkisi vardır. Bu etki hem doğrudan solu­ num reflekslerini, hem de organizmanın enfeksiyonlara verdiği yanıtı zayıflatmasından kaynaklanır. mr. Bu tedavi hastada enfeksiyon etkeni ya da etkenlerinin bakteri kültürü yapı­ larak ortaya çıkarılması, sonra da anti- biyogram ile bu bakterilerin duyarlı ol­ duğu antibiyotiklerin saptanması saye­ sinde daha başarılı biçimde yürütülür. Yapılacak incelemeler için öksürükle atılan balgamdan alınacak örnek genel­ likle hastalık etkeni olmayan başka mikroplarla da bulaşık olduğundan doğ­ ru tanıya ulaşmada büyük zorluk yara­ tır. Bu nedenle bazı özel yöntemlerin uygulanması gerekecektir. Balgamda bulunması kaçınılmaz olan yanıltıcı bakterilerden kurtulmak için incelenecek örneğin doğrudan bronşlardan alınması gerekebilir. Bron- koskop gibi bronşlara uzatılan aletlerin kullanıldığı bu işlem kronik bronşitli hastalara uygulanır. Akut durumlarda ise hem hastanın genel durumunun çok bozuk olması nedeniyle, hem de antibi­ yotik tedavisine hemen başlanması ge­ rektiğinden uzun zaman alan inceleme­ lere girişilemez. Akut bronş-akciğer za­ rı iltihabında antibiyotik tedavisine baş­ lanmasına karşın hastalık gerilemezse, yukarıda sözü edilen özgün antibiyotiği belirleme işlemi zorunlu hale gelir. Aşağıdaki veriler genel olarak antibiyo­ tik tedavisini yönlendirebilecek yeterli­ liktedir.

• Hastanın özgeçmişi. Hastanın daha önceki sağlık durumuna ilişkin olarak kendisinin ya da yakınlarının anlattıkla­ rı.

• Epidemiyolojik durum. Toplumda yaygın enfeksiyon etkeni olan ya da en azından hastaneye gelen olgularda sap­ tanan bakteri türlerinin bilinmesi. Bu bakterilerin çeşitli antibiyotiklere karşı duyarlılığının saptanması.

• Belirtiler ve bu belirtilerin şiddeti. Bu veriler temel alınarak, özellikle ağır gidişli olgularda ve genel durumu bo­ zuk hastalarda tanı konur konmaz bak­ terilere karşı tedaviye hemen başlanabi­ lir. Başka yardımcı ilaçlar. Akut bronş-akciğer iltihabının tedavisinde antibiyotikler dışında, merkez sinir sis­ temini uyaran, kalp ve dolaşımı güç­ lendirici, öksürük giderici ilaçlar, vita­ minler kullanılır. Ayrıca dinlenme, iyi havalandırılmış ve ısıtılmış ortamlarda bulunma, besleyici, ama kolay sindiri- lebilen yiyecekleri yeme gibi genel sağlık ve beslenmeyle ilgili önlemler alınır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp