Bronş-akciğer İltihabı (b Ronkopn Ömoni)

Bronş-akciğer İltihabı (b Ronkopn Ömoni) : Bronş mukozasının hava keseciklerine (alveol) kadar yayılabilen akut iltihabıdır. Tedavide antibiyotikler kullanılır.Bronşlar solunan havayı soluk bo­ rusundan akciğerlere taşıyan, dallan­ dıkça incelerek bronşiyollere dönüşen ve sonunda sayısız hava kesecikleri­ ne (alveol) bağlanan borucuklardır. Bronşlardan geçerek hava kesecikleri­ ne giren havadaki oksijen ince çeperli kılcal damar ağından kana geçerek do­ kulara taşınır. Dokularda gerçekleşen metabolizma etkinlikleri sonucunda or­ taya çıkan karbon dioksit de gene kan dolaşımı yoluyla hava keseciklerinin duvarlarını kaplayan kılcal damarlara gelir. Bu açıklamadan anlaşılabileceği gibi solunum sisteminde hava kesecik­ leri gaz alışverişinin gerçekleşmesini, bronşlar ise hava iletimini sağlayan ya­ pılardır.

Bronşların ağız ve burun yo­ luyla dış ortama açık olmaları, dış or­ tamdaki olumsuz koşullardan önemli ölçüde etkilenmelerine yol açar. Bakte­ riler, zararlı toz ve gaz gibi maddeler solunan havayla birlikte doğrudan bronşlara ulaşabilir. Ama bronşlar bir­ çok savunma sistemiyle donatılmıştır. Yabancı maddeler burun ve yutakta ge­ çişi denetleyen son derece etkili engel­ leri aşmak zorundadır. Bunu başaranlar ise çok sayıda hücrenin salgısıyla bes­ lenen ve bronş duvarını örterek bir set oluşturan mukus katmanıyla karşılaşır. Ayrıca titrek tüylü epitel hücrelerinden oluşan bir temizlik sistemi de vardır.

Bu tüyler fırça gibi çalışarak yabancı maddeleri ve mukusu sürekli dışarıya doğru süpürür. Ama koruyucu sistem­ lerin etkinliğini azaltan koşulların orta­ ya çıkması ya da bu sistemlerin aşırı yüklenmesine bağlı olarak bronşlar ilti­ haplanabilir. Sonuçta sık sık görülen ve genellikle önemli sayılmayan bir hastalık olan bronşit ortaya çıkar. Bu akut iltihap bronş ağacının ince dalları­ na kadar ulaşıp çevre akciğer dokusuna da yayıldığında bronkopnömoniye, ya­ ni bronş-akciğer iltihabına dönüşmüş olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp