Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitkiler

Tuzlu Suyla Gargara: Boğaz ağrısının nedeni ne olursa olsun ağrıya mukoza zarının iltihaplanması ve şişmesi yol açar. Tuzlu suyla gargara yapmak iltihabın neden olduğu şişliği azaltmak için oldukça etkili bir yöntemdir.

Gargarayı hazırlamak için büyük su bardağının yarısı kadar suyu ılıyıncaya kadar ısıtın. Su çok sıcak veya kaynar olmamalı. Ocaktan aldığınız ılık suya yarım çay kaşığı sofra tuzu ekleyip iyice karıştırın.

Bu karışımla günde 3 defa 30 saniye süreyle gargara yapın. Sadece ağız içine çalkalamayın, başınızı geriye doğru yatırarak tuzlu su boğaz bölgesine gelecek şekilde gargara yapın.

Bal ve Sirke Karışımı: Sirkenin asitli içeriği ağrıya yol açan bakterilerin sayısını azaltırken balın yumuşatıcı etkisi tahriş olan boğazı yatıştırır.

Bal ve sirke karışımını içecek olarak hazırlayabilirsiniz. İçmek istemiyorsanız 2. tarifi hazırlayarak gargara yapabilirsiniz. 1 bardak kaynamış suya 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek bal eriyene kadar karıştırın.

Bu karışımı ağrının şiddetlendiği anlarda günde 1-2 kez içebilirsiniz. Aynı karışımla gargara hazırlamak için kullandığınız su ve sirkeyi 2 katına çıkarın (2 yemek kaşığı sirke, 2 bardak su) ve hala ılıkken gargara yapın.

Sarımsak Pastili: Belki “sarımsak” deyince akla ilk gelen şey kokusu oluyor ancak en güçlü doğal antibiyotiklerden biri olan sarımsak viral enfeksiyonların neden olduğu boğaz ağrısını hafifletmek için birebir.

Sarımsak pastilini hazırlamak ise oldukça kolay. 1 diş sarımsağın kabuğunu soyun ve ortadan ikiye kesin. Bu yarım sarımsakları yanak içlerine yerleştirin ve suyunu emin. Sarımsakların suyunu bırakması için arada bir dişlerinizle sıkıştırın. Sarımsak tüm suyunu bıraktığında yeni bir sarımsakla değiştirebilirsiniz.

Buhar: Buhar tedavisi özellikle az nem yüzünden kuruyan boğazı yumuşatmak için kullanılabilir. Orta büyüklükte bir tencereye 4 parmak kadar su doldurup kaynattıktan sonra ocaktan alın. Başınızı tencerenin üzerine doğru eğerek 10-15 dakika boyunca çok derin nefes almadan su buharını soluyun.

Buharın dağılmaması için başınızın üstüne büyük bir havlu sererek çadır etkisi yarabilirsiniz. Varsa suya 3-4 damla okaliptüs yağı damlatmak solunum yollarının daha çok açılmasına yardımcı olur.

Meyan Kökü Çayı: Boğaz ağrısına iyi gelen çaylarından biri olan meyan kökü çayı boğaz şişliğini alarak tahrişi azaltır. Çayın etkisini artırmak için kurutulmuş papatya, karanfil veya tarçınla zenginleştirebilirsiniz.

Çayı bardak bardak hazırlamak istemiyorsanız bir tencerede 6-7 bardaklık hazırlayabilir daha sonra ısıtıp içebilirsiniz.

Karbonat: Karbonat boğaz ağrısına 2 nedenle iyi gelir. İlki anti bakteriyel özelliği ile boğaz enfeksiyonuna yol açan bakterileri temizlemesi, ikincisi ise pH dengesini sağlayarak gırtlak mukozasında oluşan tahrişi yatıştırmasıdır.

Karbonatlı suyu hazırlamak için 1 büyük bardak sıcak suya yarım çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karbonat ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı 1 dakika boyunca ağzınızda tutun ve gargara yapın. Gargara yaptığınız suyu tükürdükten sonra uygulamayı tekrar edin. Bunun her seferinde 2 kere olmak üzere günde 3 kez tekrar edebilirsiniz.

Karanfil: Diş ağrısı için önerilen karanfil taneleri aynı şekilde boğaz ağrısını hafifletmek için de kullanılabilir. Karanfilde bulunan “öjenol” adlı bileşen doğal bir anestetiktir ve antiseptik etkisi vardır.

Kurutulmuş karanfil tanelerini (5-6 adet) ağzınıza atın ve suyunu emin. Taneler çok uzun süre ağzınızda kalırsa dilinizin uyuşmasına yol açabilir unutmayın.

Nar: Güçlü bir antioksidan olan nar neredeyse tüm hastalıkların tedavisinde önerilen “süper” bir meyve. Nar suyunu özellikle enfeksiyon nedeniyle oluşan boğaz ağrısını hafifletmek için kullanabilirsiniz. Narın suyunu sıktıktan sonra kabuklarını atmayın.

Bu kabukları 15 dakika kaynattıktan sonra süzüp çay olarak içebilir veya boğaz ağrısı için gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.

Papatya Çayı: Papatya çayı hem boğazınızı rahatlatır hem de kasları gevşeterek sizi sakinleştirir ve daha rahat uyumanıza yardımcı olur.

Papatya çayını hazır poşet çaylarla veya aktardan alacağınız kurutulmuş papatya ile hazırlayabilirsiniz. Bakterilere karşı daha etkili olması için çayınıza bir miktar taze limon suyu ekleyebilirsiniz.

Zencefil Çayı: Zencefil çayı neredeyse her kaynakta gribe karşı önerilen çözümler arasında yer alıyor. Ağrıyı hafifleten, sinüsleri açan, bulantıya iyi gelen zencefillin tozu yerine tazesini kullanırsanız çayınız daha etkili ve lezzetli olur.

1 büyük su bardağı kadar suyu kaynama noktasına getirdikten sonra içine 2-3 dilim taze zencefil atın ve 3-5 dakika kaynatın. Suyu süzdükten sonra boğazı yumuşatıcı etkisi olan 2 çay kaşığı bal ve yarım limonun suyunu ekleyip içebilirsiniz. Günde 2-3 bardak sıcak zencefil çayı boğaz ağrınıza iyi gelecektir.

Adaçayı: Adaçayının damarları büzen etkisi (astrenjan) şiş boğaz için birebirdir. Adaçayını çay olarak içebilir veya yarım tencere suda kaynattığınız adaçayını süzdükten sonra gün içinde gargara suyu olarak kullanabilirsiniz. Gargara suyu olarak kullanacaksanız içine 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyebilirsiniz. Adaçayı hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.

Tavuk Suyuna Çorba: Tavuk suyuna bir miktar pirinç ve taze sebzeler ekleyerek hazırlayacağınız çorba özellikle gribe bağlı boğaz ağrısına çok iyi gelir.
Tavuk suyunda bulunan sodyum boğazda biriken bakterileri temizlerken tavuk eti ve taze sebzeler grip nedeniyle zayıflayan vücuda destek olur. Zaten eğer boğazınız çok şişse sert ve uzun süre çiğnemenizi gerektiren yiyecekler yemek yerine çorba içmelisiniz.

Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz ağrısına sebep olan özellikli bir durum yok ise virüs için ilaç kullanılamamakta. Bunun yerine boğaz bölgesini rahatlatmak için gargara ve pastil gibi lokal tedaviler uygulanabilir. Boğaz ağrısı çeken hastanın yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerekir. Hastanın su alımını fazla tutması gerekmekte. Bağışıklık sistemini desteklemek için vitamin bakımından zengin ilaçlar kullanılması gerekir. Yine ileride bakteriyel enfeksiyonlara neden olmaması için boğaz ağrısının, düşük dozda geniş spektumlu ilaçlar verilmektedir.

Bakterilerin neden olduğu boğaz ağrısı hastalıklarında, bakterilerin tam olarak ne tür bakteriler olduğunu tespit etmek gerekir. Tespit edildikten sonra bakterilerin türüne göre verilen ilaçların kullanılması gerekir. Boğaz ağrısı akut bir enfeksiyona bağlıysa ve tedavi edilmezse daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Giderek kronikleşebilecek başka enfeksiyonlara neden olabilir. Basit görülen bir virüs tedavi edilmezse kronik bir hal alabilir ve kronikleşmiş akciğer enfeksiyonlarıyla uzun yıllar mücadele verilmek zorunda kalınabilir. Eğer boğaz ağrısı sistemik bir hastalığın ilk belirtileri arasında ise çok ciddi yaşam kurtarıcı etkisi vardır.

Boğaz ağrısı çeken hasta bol bol sıvı tüketmelidir. Sigara, kirli hava gibi boğazı tahriş edebilecek yerlerden uzak durulması gerekmektedir. Tozlu ev ortamından hem alerji yönünden hem de hastalığı direkt etkileme yönünden zararlıdır. Bu yüzden dikkat edilmesi gerekmektedir. Kullanılmak istenilen kumaş ve yine temizlik için kullanılması gereken temizlik ürünlerinin de dikkatli seçilmesi alerjiye karşı yararlı olur. Tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olmaması gerekmektedir. Boğazı rahatlatmak için evde kullanılacak gargara ve pastil de işe yaramaktadır. Yutulması kolay olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Gece yatılacak ortamın çok kuru olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Boğaz ağrısı nedenleri

Boğaz ağrısında enfeksiyona bağlı nedenler
Boğaz ağrısının en sık nedeni enfeksiyonlar olup kişiden kişiye kontaminasyon yoluyla geçebilir. Enfeksiyona en sık neden olan virüsler (grip, soğuk algınlığı veya mononukleoz gibi) veya bakteriler (streptokok,mikoplazma veya hemofilus gibi)dir. Bakteriler ve virüsler arasındaki en önemli fark bakteriler antibiyotik tedavisine iyi cevap verirken virüslerin vermemesidir. Tonsilit de dahil olmak üzere farenjit ayaktan hasta muayenelerinin %15’ini oluşturur. Viral ve bakteriyel olarak ikiye ayrılır.

Virüslere bağlı boğaz ağrısı
Boğaz ağrısının en sık nedeni olup grip veya soğuk algınlığı olarak isimlendirilir. Burun tıkanıklığı/burun akıntısı, hapşırma ve yaygın ağrılar boğaz ağrısına eşlik eder. Bu enfeksiyon özellikle kış aylarında yüksek miktarda kontaminasyona neden olarak epidemilere yol açmaktadır. Vücudumuz viral enfeksiyona karşı antikor yanıtı oluşturarak yaklaşık bir haftalık bir süreçte virüsleri yok eder. Boğaz ağrısına birçok virüs neden olmakla birlikte EBV ve Herpes virüse özellikle dikkat edilmelidir. EBV’nin klinik şekli masif tonsiller hipertrofi (üstleri beyaz yama şeklinde), boyun, koltukaltı ve kasıkta lenfadenomegali görülmesidir. Çünkü EBV’nin nadir ama ciddi komplikasyonları arasında splenik rüptür ve karaciğer yetmezliği de vardır. EBV den şüphelenildiğinde Monospot test (4 yaşından küçüklerde kullanılmaz) ve spesifik EBV serolojisine akılmalıdır1. Herpes virüse bağlı olarak dudak çevresi ve oral mukozada erüpsiyon ve bulaşıcı olan aftöz ülserler oluşabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp