böbrek kistleri hastalığı

Böbrek Kisti Nedir

Böbreğin kistik hastalıkları içinde en sık karşılaşılanı basit kistlerdir. Görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar. Elli yaşının üzerinde olup, ürolojik nedenler dışındaki nedenlerle abdominal bilgisayarlı tomografi incelemesi yapılanlarda %25 oranında basit kist ile karşılaşılır. Büyük otopsi serilerinde ise % 50'ye varan oranlarda basit kist görüldüğü bildirilmektedir. Basit kistler tek veya multipl olabilir. Bazen bilateraldir. Korteks veya medullada yerleşebilir.

Basit kistlerin patogenezi bilinmemektedir. Bazı yazarlar tarafından tubulus obstrüksiyonu sonucu geliştiği düşünülmektedir. Prostat hipertrofisi gibi obstrüktif patolojilerin olduğu durumlarda basit kist insidansının arttığının bildirilmesi bu görüşü desteklemektedir. Buna karşılık, mikrodiseksiyon çalışmaları, basit kistlerin tubuler veya kollektör kanallardaki divertiküllerden geliştiğini düşündürmektedir.

Basit kistler çoğu kez asemptomatiktir ve başka bir inceleme sırasında tesadüfen saptanır. Büyük hacimlere ulaşarak ağrıya neden olabilir. Ayrıca kist içine kanama veya kist infeksiyonu olabilir. Çok büyük hacimlere erişmiş kistler, etraf dokuya yaptığı bası sonucu renin salgısında artışa neden olarak hipertansiyona yol açabilir.

Ultrasonografik inceleme ile kistler rahatlıkla görülebilir. Eğer her iki böbrekte multipl basit kistler varsa otozomal dominant polikistik böbrek hastalığından ayrılmalıdır. Bu amaçla, detaylı aile hikayesi alınmalı ve diğer organlarda kistlerin varlığı araştırılmalıdır. Basit kistler, polikistik böbrek hastalığından farklı şekilde, böbrek fonksiyon bozukluğuna yol açmaz. Bazen renal karsinom ve abseden ayırmak gerekebilir. Basit kistlerin ultrasonografik görünümü tipiktir. Sınırları düzgündür ve içi anekoiktir. Şüpheli olgularda bilgisayarlı tomografik inceleme gerekir. Basit kistler zamanla çok yavaş bir şekilde büyüyebilir.

Asemptomatik olgularda herhangi bir tedavi gerekmez. Çok büyük hacimlere ulaşmış kistler aspire edilip, alkol gibi sklerozan bir ajan enjekte edilebilir.

Böbrek Kisti Belirtileri

Polikistik böbrek hastalığı olan hastaların bazılarında hiçbir şikâyet ve bulgu olmayabilir. Hatta bazı hastalarda, hastalık yaşam boyu fark edilmeyebilir. Bazı hastalarda ise çeşitli şikâyet ve bulgular gelişebilir. Hastaların yaşı ilerledikçe, şikâyet ve bulguların ortaya çıkma riski artar. Bunlar arasında en sık görülenler böğür ağrısı, kanlı idrar yapma, idrar yolu enfeksiyonu bulguları, böbrek taşı oluşumu ve yüksek tansiyon (hipertansiyon)'dur.

Ağrı: Polikistik böbrek hastaları ağrıdan yakınabilirler. Kistlerin çok sayıda olması nedeniyle böbrek boyutları artmış olan hastalarda ağrı daha sıktır. Kistlerin büyüyerek çevre dokulara baskı yapması, ağrı nedeni olabilir. Ayrıca, kist içine kanama ve kist enfeksiyonları da ağrıya yol açabilir. Bunlara ek olarak, bu hastalıkta gelişebilecek bir taşa bağlı olarak da ağrı ortaya çıkabilir.

Kanlı İdrar Yapma: Polikistik böbrek hastalarında, zaman zaman kanlı idrar yapma şikâyeti ile karşılaşılabilir. Bazen, buna ağrı da eşlik edebilir. İdrarda kan görülmesinin nedeni, bir kistin duvarının çatlaması olabilir. Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonuna ya da taşa bağlı olarak idrarda kan görülebilir.

Böbrek Taşı Oluşumu: Polikistik böbrek hastalığında, idrar yollarında taş oluşma riski artar. Bu taşlar bazen hiçbir soruna yol açmazken, bazen ağrıya, idrar yolundan kanamaya ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Böbrek taşları, bazen idrar yollarında idrar akışına engel olarak acil tedavi gerektirebilir.

İdrar Yolu İnfeksiyonu: Polikistik böbrek hastalığında, idrar yolu enfeksiyonu riski artar. Bu enfeksiyonların çoğu, alt üriner sistemin, yani mesanenin enfeksiyonu şeklindedir. Bununla birlikte, böbrek dokusunun iltihabı olan piyelonefritle veya kistlerin enfeksiyonları ile de karşılaşılabilir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon):Yüksek tansiyon, polikistik böbrek hastalığında sık karşılaşılan bir sorundur. Yüksek tansiyon, bazen hastalarda baş ağrısı ve çarpıntı gibi şikâyetlere yol açabilirse de çoğu kez hiçbir belirti vermez. Yüksek tansiyon, böbrek yetersizliğinin ilerlemesini hızlandırıcı etki gösterdiği için, etkin biçimde tedavi edilmelidir.

Böbrek Kisti Neden Olur

Böbrek kistleri her yaştan insanda görülebilmektedir ancak teşhisi için ultrason gerekebilir. Kist nedeniyle ortaya çıkan belirtiler bazı durumlarda hiçbir rahatsızlığa yol açmazken bazen kistin neden olduğu ağrılar hafif, orta ve şiddetli olarak görülebilmektedir. Çocuk yaşlarda oluşan böbrek kisti hiç fark edilmeden ve herhangi bir şikayete neden olmadan yetişkinliğe kadar gelebilir. Ancak kist büyüdükçe karın bölgesi ağrılarına, kanda idrara ve sık idrara çıkmaya neden olabilir. 50 yaş üzerindeki kişlerde, %50 oranında, çeşitli çaplarda böbrek kisti görülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp