Böbrek Kisti

Böbrek Kisti :

Kistler, içi sıvı dolu kesecik­lerdir. Vücudun değişik bölgelerinde izle­nebilir; böbrek de bunlardan birisidir. Kistler genellikle başka nedenler için yapı­lan karın ya da böbrek ultrasonu ya da bilgisa­yarlı tomografisi ile fark edilirler. Bu yöntem­lerle selim kistler ve böbrek kanseri birbirin­den ayırtedilebilir.

Böbrek Kistleri
Böbrek kistleri, kistlerden biri aşırı büyü­yüp böbreğin işlevini bozmadığı sürece, her­hangi bir şikayete yol açmazlar. Ancak bazen yırtılmaya ve parçalanmaya bağlı olarak kanayabilirler. Bazen de kistlerde bir enfeksiyon ya da ender olarak kanser başlayabilir.

Böbrek Kisti Tedavisi
Basit kistler, zararsız ve en yaygın kist türüdür. Genellikle hiçbir belirtisi yok­tur ve tedavi de gerektirmez. Yaşlandıkça basit kistlerin görülme sıklığı artar. Bunla­rın izlenmesi yeterlidir. Çok büyüdükleri takdirde yol açacakları basıya bağlı bulgu ve belirtiler nedeniyle tedavileri gerekebi­lir. Bu, cerrahi olarak boşaltma ya da daha az zarar veren ultrasonografi eşliğinde iğne ile boşaltılarak içerisine tekrar oluşmasını engelleyecek bir takım İlaçların verilmesi gibi yöntemlerle yapılabilmektedir.

Doğuştan kistlerde yakın akrabalar kist yö­nünden taranmalı ve ailesel özellik göste­ren bazı kistlerde yakın akraba evliliği önlenmelidir. Doğuştan kistlerin taşıdıkları riskler nedeniyle yakın takibi ve tedavisi gerekmektedir. Bu tedavi ve takip süreci hastalığın ciddiyetine ve eşlik eden diğer sistem bulgu ve belirtilerine göre belirle­nir. Kistin kanser özelliği taşıdığı saptanır­sa cerrahi olarak çıkarılması şarttır. Kistin büyüklüğü ve yerine göre cerrahinin şekli belirlenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp