Böbrek Kisti İçin Şifalı Bitkiler Nelerdir

Böbrek Kisti İçin Şifalı Bitkiler Nelerdir

Uzman herbalistlerin böbrek kisti için güzel bir önerisi var. umarız bu hastalıktan müzdarip olan kişilere faydalı olması dileği ile yazımıza başlıyorum

altınbaşak otu ve aslanpençesi böbrek kistine iyi gelen şifalı otlardır. aslan pençesi sadece böbrekteki kistler için değil. meme, yumurtalıktaki kistler içinde son derece önemlidir.

1 tatlı kaşığı altın başak otu , 1 su bardağı sıcak suda 10 dk demlenecek. 1 ay kullandıktan sonra doktor muayenesinde böbrek kistinize tekrar baktırabilirsiniz.

Böbrek Kisti Çeşitleri

Genellikle belirti vermezler. Kontrollerde tesadüfi olarak bulunurlar. Böbrek kistleri çok büyüyerek böbrek basısı yapıp idrar akımını engelleyebilir veya böbrek parankimini sıkıştırarak harabedebilir.

Hastalarda genel olarak belirti görülmezken zaman zaman yan ağrısı veya sırt ağrısı görülebilir. Kistler bazen kanayabilir, aynı zamanda hastalarda bulantı, kusma, mide – barsaklarla ilgili rahatsızlık belirtileri görülebilir(Yanma, ekşime, karı ağrısı, hazımsızlık, kabızlık vb). Kistler enfekte olarak şiddetli yan ağrısı, halsizlik, bulantı , kusmaya yol açabilir.

Basit böbrek kistleri kanserleşmez, kistler çok büyüyerek ağrı ve bası semptomları yaparlar. Kistler ağrı ve bası semptomları yapmıyorsa cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Kistler bası semptomları yaparsa cerrahi olarak kistin dekortikasyonu(Kist duvarının alınarak kistin boşaltılması) uygun olur. Kistler ultrasonografi altında kist sıvıları boşaltılıp, kist içi boşluğa alkol vb maddeler enjekte edilerek tekrarlaması engellenmeye çalışılmaktadır. Fakat günümüzde ideal yaklaşım laparaskopik kist eksizyonu işleminin uygulanmasıdır.

Böbrek kistlerinin bir kısmında kanserleşme riski vardır. Burada kistik sınıflandırılması önemlidir. Bu kist sınıflamasına Bosniak sınıflaması adı verilir.

Tip I : Kist duvarı keskin sınırlı, düzgün ve incedir. Kist içerisinde odacıklar yoktur. Kanserleşme riski yoktur.

Tip II : Kist içerisinde küçük odacıklar oluşturan septalar vardır . Kist duvarları ince, küçük küçük kalsifikasyonlar(kireçlenmeler) mevcuttur. Kanserleşme riski yoktur.

Tip III : Kisti içi yaygın kalsifikasyonlar veya kalın septalar vardır. Kanserleşme riski vardır. Tespit edildiğinde ameliyatla alınması gerekir.

Tip IV : Kist içi tümör(kanser?) varlığı söz konusudur. Cerrahi olarak çıkartılması gerekir.

Günümüzde radyolojik tetkiklerin kullanımın yaygınlaşması ve insanların belli aralıklarla tetkiklerini yaptırarak sağlık problemi varlığını araştırmaları böbrek kistlerinin daha sık tespit edilmesine yol açmıştır.

Özellikle son yıllarda check up programlarında böbrek ultrasonlarının daha çok yapılması böbrek tümörlerinin çok erken dönemlerde yakalanmasını sağlamıştır. Ameliyat edilen böbrek tümörlerinin büyük bölümü çok erken evrede olmaktadır. Erken dönemde ameliyat olan böbrek tümörlerinin tekrarlama ihtimalide çok çok az olmaktadır. Belli aralıklarla en azında 3 yıl aralıklarla böbrek ultrasonu yapılması böbrek hastalıklarının erken tanısı açısından çok iyi olacaktır.

Bobrek Kanseri Belirtileri

Böbrekler, karın üst bölgesinde bulunan ve idrarı oluşturan bir çift organdır. Oluşan idrar üreter adı verilen iki ince borucuk aracılığıyla idrar kesesine aktarılır. Böbrekler sırtta göğüs kafesinin iki yanında yer alırlar ve kuvvetli sırt adaleleri ve alt kaburga kemiklerince dış etkilere karşı korunurlar. Etrafında Gerota kılıfı adı verilen kalınca bir kılıfla kaplı olup ayrıca da üst yüzeyi tıpkı bir elmanın dış kırmızı kabuğu gibi bir zarla kaplıdır.
Ana atardamar (Aorta)dan gelen bir damarla kanlanırken, toplayıcı damarı ana toplar damarlara (Vena Kava) boşalır. Vücutta metabolizma sonrası oluşan zararlı maddeleri ve fazla suyu idrar yoluyla uzaklaştırmak ana görevidir. Bunun yanısıra kan basıncını (tansiyon) ayarlamada ve kan yapımında da rol oynarlar.

Böbrek kanseri genellikle 50-70 yaşları arasında ortaya çıkar. Erkekte kadına göre 2-3 kat daha fazla görülür. Böbrek kanserinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Böbrek kanseri türlerini iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere 2 guruba ayırırız. Böbrekte en sık görülen kitle basit böbrek kistleridir. Böbrek kisti iyi huylu bir kitle olup kanserden tamamen farklıdır. Çoğu zaman raslantısal olarak ortaya çıkan böbrek kistleri insan yaşamını hiçbir zaman tehdit etmez. Böbrek kisti saptanan hastalar gereksiz yere paniğe kapılırlar ve tedavi arayışı içine girerler. Gerçekte böbrek kistleri çoğu zaman tedaviyi bile gerektirmezler, yalnızca izlemek hemen daima yeterli olur. Böbrek kanseri ise kötü huylu bir kitle olup, böbrek kistlerinin aksine insan yaşamı için tehdit oluşturabilmektedir. Renal hücreli kanser, böbrekte kanı süzen ve idrar oluşturan dokulardan köken alır. Böbrek kanseri büyüdükçe etrafında yer alan lenf bezeleri, karaciğer, kalın barsak ve pankreasa yayılabilir. Bunun yanında, ana tümörden kopan tümör parçaları vüCudun diğer uzak taraflarına giderek yerleşebilir (metastaz).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp