Bipolar Depresyon

Bipolar Depresyon

Bipolar Depresyon hakkında bilgiler;

Bipolar depresyon türü dünyada her 50 kişiden 1 inde görülen depresif halidir. Bipolar depresyon genellikle ergenlik döneminde veya erişkinlik döneminde olanlarda daha sık olur. Bay -bayan ve meslek grubu ayrımı yoktur. Konunun devamına bu makalmizden ulaşabilirsiniz.

BİPOLAR BOZUKLUK ( MANİK DEPRESİF HASTALIK ) NEDİR


Bu hastalık tüm dünyada 50 kişiden birini etkileyen ve nispeten sık görülen bir bozukluktur. Bipolar bozukluğu olan kişi, sıklıkla duygu durumunda aşırı yükselmelerden ( duygu durum yükselmesi veya mani ) çöküşlere ( depresyon ) ve yine yükselmelere dönüşen ve çoğu zaman aralarda normal duygudurum dönemleri bulunan dalgalanmalar yaşar.

KİMLER BİPOLAR BOZUKLUĞA YAKALANIR?


Bipolar bozukluk genelde ergenlik döneminde ya da erişkinlik döneminin başında başlar ve yaşam boyu sorun olmaya devam edebilir. Erkek ve kadınlarda eşit oranda görülür ve ırk, eğitim, meslek veya gelir düzeyi sebebiyle farklılık göstermez.

SEBEPLERİ


Bipolar bozukluk, şeker ya da kalp hastalığı gibi tıbbi bir hastalıktır ve kişinin beynini dolayısıyla da ruh durumunu etkilemektedir. Bu rahatsızlığa sahip olmak kimsenin suçu ya da hatası değildir.

Bipolar bozukluğun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Ancak araştırmalar, beyinde duygudurumun normal düzeyde kalmasını etkileyen bazı anormallikler olduğunu göstermiştir.

Bipolar bozukluk ailelerde nesiller boyu görülme eğilimi göstermektedir ve Bipolar bozukluğun bir çok olguda kalıtım yoluyla geçtiği düşünülmektedir. Bipolar bozukluğu olan kişilerin üçte ikisinden fazlasının, bu bozukluğu ya da depresyonu olan en az bir yakın akrabası vardır. Buda genetik faktörlerin önemli olduğunu düşündürmektedir. Fakat yinede bu hastalığa sahip bireylerin çocuklarında ne oranda görüleceği bilinememektedir.

BİPOLAR BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?


MANİ

Mani doktorların anormal olarak yükselmiş veya "taşkın" duygudurumu tanımlamak için kullandıkları deyimdir.

Mani belirtileri her bireyde farklı olabilir. Bir manik dönemin erken evrelerinde, kişiler hipomani adı verilen küçük duygudurum yükselmeleri yaşayabilir ve son derece aktif olmalarına yol açan enerji artışı hissedebilirler. Ayrıca "kendilerini çok iyi hissetme" duygularıyla dolar (örn: En büyük benim), fiziksel ve zihinsel verimlilikte artış gösterirler. Buna ek olarak, mani sırasında son derece konuşkan, daha girgin olurlar ve çoğu zaman çok az uykuya gereksinim duyarlar.

Hipomanik dönemler kişiye eğlenceli ve verimli geldiğinden, hastalar bazen davranışlarının olağan dışı olduğunu fark etmezler. Çoğu zaman bir sorun olduğunu ilk fark eden dostlar, aile ya da iş arkadaşları olur.

Maninin şiddeti arttıkça çoğu zaman kişinin muhakemesi büyük ölçüde bozularak, ani dürtüsel kararlar vermesine ve pervasız davranışlara kapılmasına yol açar. (örn; aşırı para harcama, gelişigüzel cinsel ilişki veya tehlikeli araba kullanma) manik dönem sırasında öfke, aşırı şüpheci ve hatta saldırgan davranış hiç de nadir değildir.

Çok şiddetli mani dönemlerinde, kişi hezeyanlar (örn; yanlış inançlar) yada varsanılar (örn; sesler duyma veya görüntüler görme) gibi psikotik belirtiler yaşayabilir.

Mani belirtileri her bireyde farklı olmaktadır.
En sık görülen Mani belirtilerden bazıları şunlardır;

* Çok enerjik olma
* Kolayca sinirlenme
* Çok az uykunun yeterli olması
* Her zamankinden ve herkesten daha önemli olduğunu hissetmesi
* Zihnin yeni ve heyecan verici fikirlerle dolması
* Daha konuşkan olma
* Aşırı harcama
* Kişiliğine özgü olmayan davranışlarda bulunma

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp