Beyin Tümörü İyi Huylu

Beyin Tümörü İyi Huylu :

İyi huylu tümör dediğimiz zaman adı üstünde vücuda zararı olmaması lazım diye düşünebiliriz ama beyin söz konusu olunca iyi huylu tümörler yerleştiği yer itibariyle bazen çok kötü sonuçlara yol açarlar. Çünkü beynin yerleştiği bölge kafa tası içerisinde sert, sabit bir alana yerleşmiştir.

Tümör iyi huylu da olsa eğer hacimsel olarak geniş bir alana yayılarak beyin dokusunun işgal etmesi gereken yeri zorluyorsa ve zaten beyin kafatası içerisinde sabit ve sert bir alana yer aldığından, bu durumlarda beyin kendisi dışındaki bu geniş dokuyu kabul edemeyebilir ve sonuçları kötü olabilir.

Beyin dokusu tabiî ki, ebat olarak ve yayılma şekli olarak küçük bir alanı kaplayan iyi huylu tümörleri ( belli hacimdeki ek misafirleri) kabul edebilecek kapasitededir. Bu misafirin geniş şekli, sürati, süresi önemlidir. Mesela çok uzun yıllar içerisinde gelişen 150-200 cc tümör beyin tarafından oldukça şaşırtacak şekilde tolere edilebilir. Beyinde herhangi bir arıza oluşturmayabilir. Ama bunun ¼ ü kadar bir ek kitleyi birden bire kafa içerisine koyarsanız çok dramatik sonuçlar yaşanabilir. Yani kitlenin oluşma şekli, süresi oluşumda çok önemlidir.

Tümörüm çıkarılması, çoğu zaman hormonal ve de görme bozukluklarını geriye döndürür, vücudun hormon dengesini yeniden sağlar. Bu cerrahi, vücuda en hafif hasar veren teknik olan endoskop yöntemi ile veya endoskopsuz olarak mikroskop yöntemi ile yapılır.” dedi.

Burundan beyin tümörü cerrahisi nedir?

Bu cerrahi yönteminin beyin cerrahları tarafından uygulandığını belirten Medicana International Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Altay operasyon yöntemi ile ilgili olarak “burnun arkasındaki sinüs denen kemik, boşluklar yolu ile kafa tabanına ulaşılır. Teknik, sağ ya da sol burun deliğinden girilerek bir cerrahi mikroskop (mikrocerrahi), bir endoskop (endoskopik cerrahi), ya da her ikisinin kullanımını gerektirir. Bu girişim, genellikle beyin cerrahları tarafından uygulanır.

Bazen de kulak burun ve boğaz (KBB) cerrahları ile iş birliği ile gerçekleştirilen bir operasyon olabilir. Mikroskopik teknik, burnun orta bölmesinin mukozasının kaldırılması ile olabileceği gibi, burun boşluğunun arka kısmındaki mukoza uzerinde küçük bir kesi vasıtası ile direk kafa tabanının altındaki kemik boşluklarına ulaşılarak gerçekleştirilebilir. Bu teknikte tüm girişim, cerrahi bir mikroskop altında uygulanır.

Endoskopik teknikte ise, endoskop denilen küçük bir kamera ve ışık kaynağından ibaret bir boru ile burun delikleri yoluyla girilerek, mikroskopik cerrahide takip edilen aynı yolu kullanarak tümörün çıkarılma işlemi gerçekleştirilir. Her iki teknikte de, burun bölmesine paralel olarak ilerlenerek, kemik boşlukların tabanı ve tümörün içinde bulunduğu kafa taban kemiği geçilir” dedi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp