Beyin Tumoru Ameliyati

Beyin Tumoru Ameliyati : Tümörüm çıkarılması, çoğu zaman hormonal ve de görme bozukluklarını geriye döndürür, vücudun hormon dengesini yeniden sağlar. Bu cerrahi, vücuda en hafif hasar veren teknik olan endoskop yöntemi ile veya endoskopsuz olarak mikroskop yöntemi ile yapılır.” dedi.

Burundan beyin tümörü cerrahisi nedir?

Bu cerrahi yönteminin beyin cerrahları tarafından uygulandığını belirten Medicana International Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Altay operasyon yöntemi ile ilgili olarak “burnun arkasındaki sinüs denen kemik, boşluklar yolu ile kafa tabanına ulaşılır. Teknik, sağ ya da sol burun deliğinden girilerek bir cerrahi mikroskop (mikrocerrahi), bir endoskop (endoskopik cerrahi), ya da her ikisinin kullanımını gerektirir. Bu girişim, genellikle beyin cerrahları tarafından uygulanır.

Bazen de kulak burun ve boğaz (KBB) cerrahları ile iş birliği ile gerçekleştirilen bir operasyon olabilir. Mikroskopik teknik, burnun orta bölmesinin mukozasının kaldırılması ile olabileceği gibi, burun boşluğunun arka kısmındaki mukoza uzerinde küçük bir kesi vasıtası ile direk kafa tabanının altındaki kemik boşluklarına ulaşılarak gerçekleştirilebilir. Bu teknikte tüm girişim, cerrahi bir mikroskop altında uygulanır.

Endoskopik teknikte ise, endoskop denilen küçük bir kamera ve ışık kaynağından ibaret bir boru ile burun delikleri yoluyla girilerek, mikroskopik cerrahide takip edilen aynı yolu kullanarak tümörün çıkarılma işlemi gerçekleştirilir. Her iki teknikte de, burun bölmesine paralel olarak ilerlenerek, kemik boşlukların tabanı ve tümörün içinde bulunduğu kafa taban kemiği geçilir” dedi.

KİMLER BURUNDAN TÜMÖR CERRAHİSİNE ADAYDIR?


Medicana International Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tamer Altay beyin tümörü ameliyatları ile ilgili olarak “Bir görme bozukluğuna yol açmayan, herhangi bir büyüklükteki prolaktin hormonu salgılayan tümörler veya küçük (<10mm), her hangi bir hormon salgılamayan tümörler için ameliyat gerekli olmayabilir. Prolaktin hormonu salan tümörlerde ilk tercih genellikle ilaç tedavisi, küçük (<10mm), hormon salmayan tümörlerde ise klinik ve seri MRI ile takip uygun yaklaşımdır.

Burundan beyin tümörü cerrahisi, mevcut tümörün, kafa tabanında yanlara ya da beynin içine doğru yukarı uzanımının derecesine göre yeterli gelebilir ya da kafatasından yapılacak ikinci bir seans cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Bu tür tümörler, burundan yaklaşım cerrahisinin sınırları dışına çıkmış olarak nitelendirilir. Bu durum genellikle, gerekli bir cerrahi tedavinin geciktirilmesi ya da hızlı büyüme özelliği olan tümor vakalarında söz konusudur.” dedi.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp