beyin tümörleri belirtileri nelerdir

Beyin Tümörleri Belirtileri : Beyin tümörleri başlıca iki tip belirtiye yol açar:

• Genel belirtiler: Kafatasının içindeki basıncın artmasına bağlı olarak olguların neredeyse tümünde görülür. Kafaiçi basıncının yükselmesi, tümörün beyin- omurilik sıvısının aktığı yollar boyunca yerleşerek sıvının dolaşımını engellemesineya da sıvının yapımının çok fazla artmasına bağlıdır.

• Tümörün bulunduğu yerle ilgili belirtiler: Tümörün sıkıştırdığı ya da yayıldığı bölgedeki dokuların işlev yapamaması nedeniyle ortaya çıkar.Kafaiçi basıncının yükselmesi, doğrudan doğruya tümör yayılmasına bağlıdır. Kafatası, esnekliği olmayan bir kutuya benzetilebilir; içinde beyin dokusu, beyin-omurilik sıvısı ve kan olmak üzere üç farklı yapı yer alır. Bu yapılardan birinin hacmi artarsa, bunu karşılamak için ötekilerin hacmi azalır. Ama bu dengeleme mekanizmasının belirli sınırlan vardır; beyin dokusunun hacmi kan ve beyin-omurilik sıvısının hacmindeki değişiklikle karşılanamayacak ölçüde artarsa kafaiçi basıncı yükselir. Çocukluk döneminde bu durum biraz değişiktir. Doğumdan iki yaşma kadar kafatası kemikleri tümüyle kaynaşmamış ve bıngıldaklar henüz kapanmamış olduğundan kafatası esneyerek genişler ve kafaiçi basıncı pek yükselmez. Bu nedenle, bazen tümörün çok büyümesine karşın genel belirtiler çok azdır.

Kafaiçi basıncının yükselmesine bağlı belirtiler baş ağrısı, kusma, gözdi- binde papilla denen kör noktanın şişmesi (papilla stazı), gözyuvan hareketlerinin bozulması ve otonom sinir sisteminde işlev bozukluklarıdır.Baş ağrısının nedeni tam bilinmemekle birlikte birçok etkene bağlı olduğu düşünülür. Bunlar sertzann (dura mater) basınç nedeniyle sıkışması, beyin-omurilik sıvısının artması sonucunda beyin karıncıklarıyla örümceksizar altı sarnıçların ve/ya da beyin damarlarının genişlemesidir. Baş ağrısının belirli özellikleri vardır: Gün boyunca aralıklarla ortaya çıkar; sabahlan daha şiddetlidir, hatta çocuk ağnnın şiddetiyle uykudan uyanır. Zonklayıcı niteliği gittikçe artar; özellikle duruş değiştirince (başı öne, yere doğru eğince) ve ıkınmayla şiddetlenir.

Genellikle beyin tümörünün ilk belirtisi baş ağrısıdır; öteki belirtilerin ortaya çıkması 2-4 ay alabilir. Başı ağnyan sütçocuğunda huzursuzluk, mızmızlık, sürekli ağlama krizleri, solunum ritminde değişiklikler ve solunum durması görülür.Kafaiçi basıncındaki artışın önemli bir belirtisi olan kusma, her yaştaki çocuklarda ortaya çıkarsa da, çocukluk döneminde çok sık rastlandığından beyin tümörü tanısına götürmesi güçtür. Kusma tümörün soğaniliğe yayılmasına bağlıdır ve sabahlan, uykudan uyanırken ve başın duruşu değişirken daha sık görülür. Beyin tümörlerinde kusmanın en önemli özellikleri bulantının ardından gelmemesi, fışkınr gibi çıkması ve yemeyle bağlantılı olmamasıdır; midedeki bir sorundan kaynaklanan kusmalardan farklı olarak daha sonra halsizlik ve bitkinlik duyulmaz.

Hastalığın erken dönemlerinde arada sırada görülürken, hastalığın ilerlemesiyle çok sıklaşır.Kafaiçi basıncının yükselmesinin başlıca nesnel bulgusu olan papilla stazı gözdibindeki kör noktanın dışarı doğru kabararak şişmesidir; kör noktanın kenarları bulanıklaşır ya da kaybolur. Art- kafa çukurundaki tümörlerde hemen her olguda görülen papilla stazına ön çukurdaki tümörlerde daha az rastlanır. Sütço- cuğunda kafatasının esnekliği basınç artışını karşıladığından papilla stazı daha ender ve daha geç ortaya çıkar; genellikle öncesinde tek gözde ağtabaka kanaması görülür.Sütçocuklannda kafaiçi basıncının yükselmesine bağlı olarak kasların gerginliğinin artmasıyla çırpınma nöbetleri görülebilir. Bu sırada vücut sıcaklığı da artabilir.

Bu nöbetler büyük çocuklarda tümörün daha erken evrelerinde görülebilir. Genellikle birkaç dakika süren nöbet sırasında çocuğun bütün vücudu titrerken parmakları yumruk gibi sıkılır, kol ve bacakları aşın gerginleşir.Gözyuvannın hareketlerini denetleyen sinirlerin zedelenmesine bağlı bozukluklar çocukluk döneminde sık görülürse de incelenmesi kolay değildir* En sık etkilenen sinir, gözyuvarmi dışa doğru hareket ettiren abdüsens (uzaklaştın- cı) sinirdir ve bu durumda gözlerin biri ya,da her ikisinde şaşılık ortaya çıkar. Sütçocuklannda sık rastlanan bir bozukluk da "batan güneş manzarası" olarak adlandınlan irisin aşağı doğru kayarak kısmen gizlenmesi ve üstünde gözakının görülmesidir; bu durumda çocuk yukan doğru bakamaz.

Otonom sinir sistemi işlevlerinin bozulması soğanilikte solunumu ve damar hareketlerini denetleyen merkezlerde karbon dioksit birikmesinin ve toplardamarlardaki göllenmenin sonucudur. Bu durumda kalp atışlan yavaşlar (bradikardi); solunum, vücut sıcaklığının düzenlenmesi ve uyku- uyanıklık düzeni bozulıç. Tümüyle kafaiçi basıncının yükselmesine bağlı olmasa da olguların yüzde 90'ında genel belirtilerden biri de psikolojik bozukluklardır. Erken evrede kişilik değişiklikleri, huzursuzluk, ilişkilerde soğuma, dikkat ve bellekte zayıflama, bilinç bulanıklığı ve çok küçük çocuklarda hareket ve duruşların gelişmesinde duraklama ya da gerileme görülebilir. Aynca görsel varsanılar, konuşma bozuklukları, anne baba ve aile ilişkilerinde değişiklikler ortaya çıkabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp