Beyin Apseleri

Beyin apseleri, hemen hemen tamamen bakteri enfeksiyonlarına bağlıdır. Bunlar organizmaların doğrudan ekilmelerinden, bitişik bir odaktan (mastoidit, paranazal sinüzit) oluşan yayılmadan veya genellikle kalpteki, akciğerdeki, uzak kemiklerdeki odaklardan ya da diş çekiminden sonra gelişen hematojen yayılımdan gelişirler.

Hamlayıcı faktörler arasında, multipl apseler oluşturmaya eğilimli akut bakteriyel endokardit, sağdan sola şant oluşturan ve bu nedenle akciğerin organizmaları süzme özelliğinden yoksun bırakan, siyanotik konjenital kalp hastalıkları ve bronşiektazilerdeki gibi kronik pulmoner sepsis varlığı yer alır. Apseler, yıkıcı lezyonlardır ve hastalarda artan kafa içi basıncına ait genel bulguların yanı sıra, hemen daima ilerleyici fokal kusurlar da bulunur.

Beyin omurilik sıvısındaki beyaz kan hücreleri sayısı ve protein miktarı artmıştır, fakat glikoz içeriği normaldir. Sistemik veya lokal enfeksiyon kaynağı saptanabilir veya küçük bir sistemik odak, belirti vermediğinden gözden kaçabilir. Artan kafa içi basıncı ve ilerleyici fıtıklaşma ölümcül olabilir ve apselerde meydana gelen bir yırtılma ventrikülite, menenjite ve venöz sinüs trombozuna neden olabilir. Cerrahi tedavi ve antibiyotikler ile daha önce yüksek olan mortalite oranı düşürülmüştür; erken girişimde bulunulması durumunda sonuçlar daha iyidir.

Morfoloji

Apseler, sanral sıvılaşma nekrozu ve çevrelerinde fibröz kapsül içeren iyi sınırlı lezyonlardır . Mikroskopik incelemede, nekroz çevresinde belirgin neovaskülarizasyon geliştiği görülür; bu durum, ödem ve granülasyon dokusu gelişiminden sorumludur. Fibröz kapsülün dışında, reaktif bir gliozis bölgesi yer alır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp