Besin Alerjileri

Besin Alerjileri :

Besinler çeşitli organlarda değişik reaksiyonlara sebep olabilirler. Alerjik mekanizmalarla oluşan hastalık grubuna besin Alerjileri adı verilir. Besinlerlerin meydana getirdiği hazımsızlık. intolerans veya diğer immunolojik mekanizmalarla oluşan çeşitli hastalıklar ise besin Alerjisi terimi dışında kalmaktadır. Besinler midebarsak sisteminde Alerjik hastalık ortaya çıkarabildiği gibi. diğer sistemik organlarda da çeşitli Alerjik hastalıkları tetikleyebilirler. Besin Alerjilerine bağlı olarak ürtiker. egzema. ishal. kusma. karın ağrısı. baş ağrısı. Alerjik nezle ve bronşial astım görülebilir.

Bunlara ilave olarak besin Alerjilerine bağlı sık idrara çıkma. sinir gerginliği. yorgunluk. adale ağrıları. terleme. titreme ve renk solukluğu gibi sistemik semptomlar da literatürde tarif edilmiştir. Nadiren bazı besinler toz halinde bile havadan vücuda girerek meslek hastalıklarına sebep olabilir. Bebek ve çocukluk yaşlarında mikrobik ishalden sonra ince bağırsak mukozasında oluşan zedelenme sonucu besinlerdeki alerjenik moleküller daha kolay sistemik dolaşıma geçerek Alerji gelişme ihtimalini artırabilir. Bu nedenle bebeklere ishal sonrasında inek sütü. yumurta gibi alerjenik besinlerin birkaç gün verilmemesi tavsiye edilir. Her besin maddesi Alerjik reaksiyona sebep olabilirse de. belli yaş gruplarında belli besinler daha sık Alerji neden olarak karşımıza çıkar.

Fıstık. kabuklu deniz mahsülleri ve kuruyemişler daha çok erişkinlerde. yumurta. süt ve buğday ise çocuklarda daha sık Alerjik reaksiyonlara sebep olur. Daha az Alerjik reaksiyona sebep olan besin maddeleri arasında mısır. pirinç. arpa. yulaf. kuzu eti. armut. şeftali. havuç. üzüm sayılabilir. Bunlardan pirinç ve mısır en az Alerjiye neden olan besin maddeleri olarak kabul edilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp