Bel Fıtığı Nasıl İyileşir

Bel Fıtığı Nasıl İyileşir: Bel fıtığı hastalığının tedavisi fıtıklaşmanın, yani dik denilen elastiki maddenin belden bacağa giden sinirlere yaptığı basıncın derecesine bağlıdır.Konunun devamı bu makalemizde yer almaktadır.

1. Aşama

Sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı ve hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığınız başlangıç seviyesinde demektir.

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken kurallar şunlardır;

* Hasta kesinlik birkaç kilodan fazla olan yükler taşımamalıdır.
* Öne ve yanlara doğru eğilme ve belin bükülmesi yasaklanır.
* Hasta otururken bel boşluğunu ortopedik bir yastıkla desteklemesi gerekir.
* Hastanın yukarı uzanması yasaktır.
* Hasta belini daima sıcak tutmalıdır.
* Stresten uzak durmak ve en rahat hissedilen pozisyonda istirahat edilmelidir.

2. Aşama (İlerleyen Evre)

Eğer 1.aşamadaki önerilere, istirahate ve kas gevşetici ilaçlara rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa fizik tedavi uygulanmalıdır.

Fizik tedavi mutlaka bir uzmanın denetiminde olmalıdır. Fizik tedavi sırasında ilk bir kaç gün ağrılarda artma olabilir, ama hasta onbeş yirmi seans fizik tedaviye devam etmelidir.

Bel çektirme, akupunktur, bele balık bağlama, el masajı, zift yakma gibi yöntemler ancak istirahatle bile iyi olabilecek bel fıtıklarına fayda edebilir. Bu tip alternatif tedavi metotlarının amaçları fizik tedavide olduğu gibi kasları gevşetme esasına dayalıdır. Ama amacı dışında uygulanırsa bu metotlar faydadan çok zarar getirir.

Eğer yapılan tüm tedavilere rağmen hastanın ağrıları geçmemiş ise nükleoplasti metodu uygulanabilir. Nükleoplasti ileri dereceye ulaşmamış bel fıtıklarında fıtıklaşmış diske bilgisayarlı tomografi altında bir iğne ile girilerek radyofrekans dalgalarıyla diskin ısıtılması, diskin içindeki sinirlerin harap edilmesi ve diskin içinde boşluklar açarak fıtığın çökmesi esasına dayanır. Nükleoplasti tek seans olarak ve hastanede yatma gerekmeden uygulanan bir metottur. Herhangi bir riski yoktur, ama fıtığı tamamen yok etmesinin garantisi yoktur.

3. Aşama (Cerrahi Müdahale)

Fizik tedaviye rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa veya geriletilemeyen bir güç kaybı, bacaklarda incelme, şiddetli ağrılar varsa.

Çekilen Tomografi veya MR Filmlerinde diskten parça koptuğu tespit edilirse çözüm cerrahi müdahaledir.

Ameliyatla omurilikten çıkan sinirlere olan mekanik baskı giderilmelidir.

Yorumlar

  • Nej** *
    7 yıl önce
    Emar çekildi bel fıtığı göründü. 78 yaşındayım. Sağ bacağım da kalçadan gelen şiddeti bir ağrı ve uyuşma oluyor yaklaşık günde en az 6 defa hafif ve 1 kez de 15 dakika süren çok şiddetli ağrı oluyor ağlayacak derecede. Yürümekte zorlanıyorum. Otururken sağ kalçamda kemik batması hissediyorum ve rahat oturamıyorum. İnşaallah ne apmalı nerey
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Hasta belinden kalçasına ve bacağına yayılan ağrıdan şikayet eder. Bu ağrı ayak topuğuna ve parmaklara kadar uzanabilir. Bazı hastalar bacağının arka kısmından bir iple çekildiğini söylerler. Hastanın beli bir tarafa eğilebilir. Zamanla ayakta uyuşma, kuvvet kaybı gelişmeye başlar. İlerlemiş vakalarda idrar ve büyük abdest yapmakta zorluklar oluşabilir. bel fıtığı setimiz için lütfen tıklayınız... Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp