Bel Fıtığı Masajı

Bel Fıtığı Masajı :

Bel Fıtığı, genellikle bel kaslarının veya omurgadaki bağların zorlanmasından oluşan kas - iskelet sistemine bağlı veya omurilikten çıkan sinir köklerinin basısına-sıkışmasına bağlı oluşan ağrılardır. Çok nadir olarak abse, enfeksiyon, artrit, primer veya metastatik tümörler gibi ciddi nedenlerle de oluşabilmektedir.En sık olarak kas ve bağların tutulumuna bağlı oluşan mekanik bel ağrısı dediğimiz ağrılardır. Hastaların sadece % 1''nde sinir kökü tutulumuna bağlı olan bel ağrıları(bel fıtığı) görülmektedir.Bel ağrısı pek çok ülkede iş günü kaybında ikinci sırayı almakta ve üretim azalmasını etkileyen en önemli faktör olarak kabul edilmektedir. Tüm dünya nüfusunun % 80''inde hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Ağrı yetişkinlerin %55-90''ında görülebilmekte ve akut ağrı atağı altı haftada tedaviden bağımsız düzelebilmektedir. Buna rağmen bel ağrısı tekrarlayan, artma ve azalmalar gösteren bir problemdir. Kronik bel ağrısı tüm vakaların % 5’de görülmektedir.

Bel fıtığı görülme sıklığı yaşla değişir ve en sık 40 yaşlar civarında görülür. Genetik bazı faktörler ile omurga yapısında bozukluklar olmaktadır. Omurlarda kaymalar(spondilolistezis), omurga eğriliği (skolyoz) ve ankilozan spondilit gibi.. Bu saydığımız nedenler de bel ağrısı sebepleri arasında sayılabilir. Kadın ile erkekler arasında görülme sıklığı açısından fark yoktur. Çeşitli yapılan çalışmalara göre; obezite, vücut yapısı ve boy uzunluğu bel ağrılarını arttırmamaktadır.

Bel ağrısında sıklık ve şiddet mesleklere göre değişir. Ağır bedensel iş gücü gerektiren meslekler, kaldırma-dönme-dönerek kaldırma, uzun süreli oturma ve araç kullanma gibi mesleklerde sıktır. Örnek: inşaat işçileri, hemşire, öğretmen, bilgisayar çalışanı, ağır vasıta sürücüleri vs. Sigara içenlerde ise disk beslenmesi bozulduğundan risk artmaktadır.

Bel Fıtığı Masajı
Masaj tedavisiyle beraber, durumunuza göre egzersiz verilmektedir. Egzersizler hergün düzenli yapılmalı ve belirli araklıklarla doktor kontrolüne gidilerek gelişim gözlemlenmelidir.

Oturmak bele binen yükü arttırdığı için, 15-20 yirmi dakikadan fazla oturulmamalı, sık sık vücudun pozisyonu değiştirilmelidir. Bir dakikalığına dahi olsa oturulan yerden kalkılıp yürünmesinin dolaşımı arttırdığı ve ağrıların azalamasına destek olduğu gözlemlenmektedir.

Ağır kaldırılmamalı, ani hareketler yapılmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp