Bel Fıtığı Korsesi

Bel Fıtığı Korsesi :

Lomber disk hernisinin bir hastalık değil, doğal bir patolojik süreç olduğunu söylenebilir. Gövdenin ağır yüklerini taşıyan alt lomber omurlar sıklıkla dejenere olur ve sonuçta anulusu yırtan nukleus pulpozus hiç ağrı bile yaratmadan herniye olabilir. Üstelik bu herniasyon birden fazla düzeyde de olabilir.

Lomber disk hatalığı ise bu disk hernisinin (veya disk dejenerasyonunun) ağrıya (bel ve bacak ağrısı) yol açmasıdır.Yani, şikayet yaratmayan disk hernileri çok sıktır. Bu nedenle cerrahi kararı verirken çok dikkatli olunmalıdır: "Filmleri değil, hastayı ameliyat/tedavi etmek gerekir!" ilkesi, lomber disk hastalığında çok daha önemlidir.

Lomber disk hernisi en sık orta yaşlı ve genç hastalarda görülür. Çocukluk çağında da lomber disk hernilerine rastlanmaktadır. Yaşlı hastalarda bel ağrısı görülürse, etiyolojik çalışmada lomber disk hernisi yanında dejeneratif süreç ve omurga tümörleri de akla getirilmelidir.Lomber disk hernisine bağlı disk hastalığı olanlar, siyatalji (bacak ağrısı) gelişmeden önce yıllarca var olan kısa süreli bel ağrısı ataklarından söz ederler.

Bu bel ağrısı atakları 2-3 hafta içinde kendiliğinden kaybolur. gençlik ve orta yaşlılıktaki bu ataklar daha çok disk dejenerasyonunun bir belirtisidir. Bu bel ağrısı atakları ileride kronik bel ağrısına dönecektir. Atakların birisinde tek taraflı siyatalji eklenmesi bunun disk hernisine bağlı olduğunu düşündürür.Lomber disk hastalığında başlıca yakınma ağrıdır. Bu ağrıların özellikleri şu şekildedir:

Özel bir travma öyküsü olabilir (ağır kaldırmak, ağır bir egzersiz yapmak, öne eğilmek).Bacak ağrısı, bel ağrısından şiddetlidir.Sinir germe delilleri vardır.oturmak, öne eğilmek, öksürmek, ıkınmak ağrıyı arttırır.
Lomber disk hastalığındaki diğer yakınmalar da aşağıdaki gibidir:

Duyusal yakınmalar (keçeleşme, karıncalanma, uyuşukluk).
Güçsüzlük (yürürken ayağının takılması ya da bileğinin içe dönmesi şeklinde görülebilir)
İdrar kaçırma.

Tedavi Yöntemleri:

Yatak istirahati
İlaçlar
Aktivite şeklini değiştirme
Egzersiz
Fizik tedavi yöntemleri
Korseler
Bel okulu
Girişimsel ağrı tedavileri
Diğer rahabilitasyonyöntemleri
Cerrahi tedaviler

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp