Bel Ağrısı Lumbago

Bel Ağrısı Lumbago : Lumbago, özellikle aşağı bel nahiyesine yönelik şiddetli ağrılarla kendisini belli eder. Genellikle yanlış birkaç hareket veya kötü pozisyondan sonra meydana gelir. Buna bir çeşit belkemiği burkulması da denebilir. Ayakta duran kişi eğilip ağır bir şeyi kaldırmaya giriştiğinde, belini doğrultamaz. Katılmış gibi kalır. Çok ıstırap veren bu durumun, daha ciddi nedenleri de olabilir.

Lumbago Tedavisi Yapılması gereken

Doktorun gelmesini beklerken, hastayı sırt üstü yatırın. Sert bir zemin üzerine uzatın ve yastık koymayın. Aspirin gibi ağrı kesici bir ilaç verin. Ancak doktor tedavinin devamı için radyolojik ve biyolojik tetkik isteyebilir. Lumbagonun nedenini saptamak şarttır. Örneğin kırık veya burkulma, düşme, bir enfeksiyon veya yorgunluk da buna neden olabilir.

Had Siyatik

Lumbagolularda görülebileceği gibi, birden de ortaya çıkabilir. Başlangıcı, lumbago-ya çok benzer. Fakat ağrısı çok daha şiddetlidir.
Tek yönlüdür. Belden başlayıp, belkemiği yanından kalçaya kadar iner, baldır ve bacağı da etkiler. Hatta ayaklara ve ayak parmaklarına kadar uzanır. Büyük ağrıya sebep olduğundan, insan hareketsiz kalabilir.

Yapılması gereken


Aynen lumbagodaki gibi davranmak gerekir. Nörolojik ve radyolojik tetkikleri gördükten sonra, doktor tedavi konusunda karar verecektir.

Bu arada bazı siyatik olaylarının sinirleri zedeleyeceği, hızla tedavi yoluna gidilmezse, tedavisi mümkün olmayan felçlere sebep olacağı unutulmamalıdır. Felç olmasa bile, hasta olayın etkili olduğu tarafta ayak parmakları ucunda yürüyemez, sürekli karıncalanmalar hissedebilir. Bu nedenle, ağrının başladığı ilk günlerde doktordan muayene için bir randevu almakta yarar vardır.

Sırtınıza saygılı olmayı bilin

Lumbago gibi hastalıklara hedef olmamanın en iyi yolu, bel kaslarını iyi durumda tutmaktır. Bunu başarmak için de bir yandan belkemiğinin yükleneceği görevlere dikkat etmek, bir yandan da oturarak çalışıyorsanız, bazı jimnastik araştırmalarını yapmaktır.

Gündelik önlemler

- Bir ağırlık kaldırmanız gerektiği zaman, ağırlığı azaltmak için dizlerinizi bükmeyi öğrenin. Böylece diğer kaslarınızı kullanarak, sırtınızın yükünü azaltmış olursunuz.
- Özellikle bütün, gün boyunca çok ayakta kalıyorsanız, ayakta duruş pozisyonuna dikkat edin.
- Ağır taşıdığınız zaman, iki elinize bölün, kalçanıza yüklenmeyin; vücudunuzu dengesizleştirmiş olursunuz.
- Oturacağınız yerin size uygun olmasına dikkat edin.

Tekrarlamaması için

Lumbago ve siyatik atlattıktan sonra, jimnastiği ihmal etmeyin. Fakat bu hareketler bir uzman yönetiminde yapılmalı, doktorunuz da nezaret edebilmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp