Bebeklerde Zaturre

Bebeklerde Zaturre: Dünyada her yıl, 5 yaş altında yaklaşık 12 milyon çocuk zatürree nedeniyle ölüyor.

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamada, bebek ve çocuklarda ölüme yol açan zatürree hastalığı konusunda aileler uyarıldı.
Açıklamada, Türkiye‘de 1 yaş altı bebek ölümlerinin büyük bölümünün, önlenebilir bir hastalık olan zatürree sonucu yaşandığı belirtildi.

Zatürree kaynaklı ölümlerin önemli bir kısmının, erken teşhis, uygun antibiyotikler ve zamanında yapılan tedaviyle önlenebildiği vurgulanan açıklamada, dünyada her yıl 5 yaş altında yaklaşık 12 milyon çocuğun zatürree nedeniyle öldüğü bildirildi.

Yüksek yaşam standartları, etkin antibiyotikler, gelişmiş yoğun bakım ve destek tedavilerine rağmen, zatürree hastalığının görülme sıklığı ve yol açtığı ölümlerin birçok enfeksiyon hastalığının aksine giderek arttığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

“Ülkemizde bir yaş altı bebek ölümlerinin büyük bir bölümü, önlenebilir bir hastalık olan zatürree sonucu gerçekleşiyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı olarak, bebeklerin zatürreeden korunması amacıyla; düşük doğum ağırlıklı olarak doğmalarının önlenmesi, yenidoğan bakımının iyileştirilmesi, bebeklerin anne sütüyle beslenmelerinin sağlanması, aşıyla korunabilir hastalıklara karşı aşılama programının eksiksiz uygulanması konularında önemli çalışmalar yapıyoruz.”

“Grip Zatürreye Zemin Hazırlar”

Grip hastalığının zatürree oluşumuna zemin hazırladığı belirtilen açıklamada, bebek ve çocukların sağlık kuruluşuna götürülmesinde yaşanan gecikmelerin, anne sütünden mahrum olmalarının, sigara içilen bir ortamda bulunmalarının, beslenme bozuklukları ve kötü çevre koşullarının, basit enfeksiyonları kolaylıkla zatürreeye dönüştürebildiği kaydedildi. Açıklamada, zatürree hastalığı konusunda ailelere şu uyarılar yapıldı:

Bebeğiniz veya çocuğunuz öksürüyorsa ve ateşi de varsa, onu bir sağlık kuruluşuna götürün.
Çocuğunuzun burun tıkanıklığı varsa ve bu durum beslenmesini engelliyorsa burnunu temizleyin, ona bol su ve sıvı gıdalar verin.

Bebeklerinizi daha çok emzirin, odasını nemlendirin ve yanında kesinlikle sigara içmeyin.
Büyük çocuklarınızı ise bir öğün fazla besleyin.
Bebeğiniz veya çocuğunuz zor ve hızlı nefes alıyorsa, nefes alırken göğsü çekiliyorsa, ateşi yükseliyorsa, sıvı gıdaları alamıyor ve öksürüğü devam ediyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp