Bebeklerde Mide Ekşimesi

Bebeklerde Mide Ekşimesi ve merak ettikleriniz

Mide Hastalıkları Hakkında Açıklamalar ve Bu Hastalıklarda Kullanılan Bitkisel Ürünlerle İlgili Tedavi Yöntemleri ve merak ettiğiniz tüm bilgilere aşağıdaki makalemizden ulaşabilirsiniz.

Mide Hastalıkları Hakkında Açıklamalar ve Bu Hastalıklarda Kullanılan % 100 Bitkisel Ürünlerle İlgili Tedavi Yöntemleri için linki tıklayınız.

Mide ekşimesi


Mide ekşimesi, midenin özellikle asit içeriğinin midenin üst kısmında bulunan bir kapakçığın içinden geçerek boğaza doğru itilmesi ile ortaya çıkar ve boğazda ağrıya neden olur. Midenin üst kısmında ve göğüs kemiğinin (iman tahtası) arka kısmında yanma şeklinde bir rahatsızlık hissidir. Bazen gırtlakta, ağızda bir asit tadı şeklinde hissedilir. Genellikle ağır yemeklerden sonra ortaya çıkar ve öne doğru eğilmekle veya sırt üstü yatmakla kötüleşir.

Aşırı kilolularda daha sık gözlenir ve hamile kadınlarda da sıktır (yaklaşık % 50). Boğazlarını tükürüklerini yutarak temizleyen kişilerin midelerine hava dolar ve sonucunda ortaya çıkan geğirme mide ekşimesine eşlik edebilir. Sorun hamilelerde, aşırı kilolularda ve 55 yaşın üstündekilerde daha sık gözlenir.

Mide ekşimesi çocuklarda gözlenen bir durum değildir. Ağrı, bir kalp krizi gibi, şiddetli ve ani olabilir.

- Mide ekşimesi belirtilerini ilk ne zaman fark ettiniz?

- Hangi gıdaların bu mide ekşimesine neden olduğunu biliyor musunuz? Bu durumu tetikleyen gıdaları tanımlayabiliyorsanız, bunları yemekten kaçınınız.

- Durumunuzu tedavi etmek için herhangi bir ilaç denediniz mi? Denediyseniz, etkili oldu mu?

- Başka bir ilaç kullanıyor musunuz?

Tedavi:

Erişkin hastalarda, aljinat içeren tedavilerden birini öneriyoruz. Bu maddeler midenin üst bölümde bir barikat gibi davranarak mide içeriğinin özofagusa (yemek borusuna) geri kaçışını engeller. Aljinat içeren ürünler, sıvı veya tablet şeklindedir. Sıvı formül daha hızlı ve daha çok etki eder, evde kullanmak için uygundur. Ama tabletler, yanınızda taşınabildiği için, daha kullanışlıdır.

Aljinatlar, deniz yosunundan türetilmiştir. Midede aynen bir deniz yosununun salı gibi hareket ederek yüzer ve midede bir kapak gibi davranarak asidin özofagusa geçmesini engellerler. Bu ürünlerde bulunan sodyum bikarbonat bir anti-asittir; bu nedenle, bu ürünler çift yönlü etkilidir: bir etkisiyle asidin özofagusa geçişini engellerken, diğer etkisiyle asidi parçalayarak özofagustaki asit miktarını ve mide ekşimesindeki ağrıyı azaltırlar.

Domperidon içerikli ilaçlar, özellikle fazla içki içildiğinde, fazla yemek yendiğinde ve şişkinlik olduğunda, mide ekşimesinde yararlı diğer bir üründür. Anti-asit etkisi olmamasına karşın, midedeki kötü hissi hafifletir, gıdaların mideden barsaklara hareket etmesine yardımcı olur ve böylece gıdanın mideden özofagusa geri kaçmasına ve mide ekşimesinde ortaya çıkan tipik yanma hissine engel olur.

Pratik noktalar:

- Aşırı kilolu kimseler mide ekşimesine daha yatkındır, bu nedenle, biraz kilo verilmesi muhtemelen mide ekşimesinin sıklığını azaltacaktır. Birçok hasta, ideal ağırlıklarına ulaştıklarında, belirtilerin hafiflediğini farkedecektir. Diyet yapmayı tercih ederseniz, haftada bir kilonuzu ölçtürmeniz yararlıdır; bu nedenle, tam ölçümler için eczacınıza veya sağlık danışmanınıza başvurunuz.

- Midenin hiçbir zaman tamamen dolmaması için, fazla miktarda yemek yerine az miktarda sık sık yemek yiyebilirsiniz.

- Mide ekşimesi yatmakla kötüleştiğinden, günün son yemeği yatmadan birkaç saat önce yenmelidir.

- Sigara içmek, alkol, kafein, çikolata ve yağlı gıdalar da mide ekşimesini kötüleştiren şeylerdir.

- Duruş da bir sorun olabilir- mide ekşimesi öne doğru eğilmekle, hatta sallanan sandalyede sallanmakla bile kötüleşir. Eğilmek yerine çömelmeyi tercih edin ve yatağınızın başını yastıkla yükseltin.

- Sorunu kötüleştirdiğinden, sıkı giysilerden kaçınılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp