Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer

Hıçkırık bebeğin beslenmesini, uyumasını, emmesini etkilemiyorsa hiç bir şey yapmadan kendi kendine geçmesi beklenir. Çok rahatsız ediliyorsa yapılacak işlem birincisi emzirme sonrası bebeği yarım saat dik tutmak ve sırtını okşayarak gazını çıkartmaktır. Bu işlem hıçkırığı azaltacaktır.

Emzirirken bebek çok sık emiyorsa ve hava yutuyorsa bu havayı yutmamasını sağlamak için kısa aralıklarla daha sık emzirilebilir. Bebek çok acıkmadan anne emzirmelidir.

Hıçkırık olduğu zaman emzirme sonrasında dik tutma haricinde ortam değişikliği olabilir. Ortamın ani soğuması hıçkırığı arttırdığı için soğuk ortamda tutulmamasının faydası olabilir. İlaç kesinlikle kullanılmaması gerekir çünkü hıçkırık bir hastalık değildir. Annenin tekrar emzirmesi de genellikle hıçkırığın durmasını sağlar.

Eğer hıçkırık basit yöntemlerle geçmiyorsa bebeğe birkaç çay kaşığı su vermek hıçkırığın giderilmesinde iyi bir yardımcıdır. Yanlış bilinen yöntemlerden bir tanesi limon vermektir. Limon bir damla verildiği zaman bebek bir anda nefesini tutuyor ve diyafram irritasyonu engellenmiş oluyor ve hıçkırığı geçiriyor. Ancak limonun Ph değeri bebeğe uygun bir besin değildir. Bebeğin kusmasını arttırır ve pişik yapar.

Hıçkırık Neden Olur?

2 günden fazla süren hıçkırıklara inatçı hıçkırık denir. Nadir görülmesine karşın bir aydan fazla süren hıçkırıklar da vardır. Bu denli uzun süreli hıçkırıklar yorgunluğa, uykusuzluğa ve kilo kaybına neden olabilir. İnatçı hıçkırıklar ciddiye alınmalıdır çünkü çok daha önemli bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Tıpkı kısa süreli hıçkırıklarda olduğu gibi, inatçı hıçkırık da bir değil birçok sebepten dolayı görülebilir.

Sinir Hasarı
Diyafram kasıyla ilgili sinirlerin hasar görmesi ya da uyarılması nedeniyle uzun süreli, inatçı hıçkırıklar görülebilir. Sinirlerde bu tip problemlere bir tümör, kist, guatr, larenjit veya boğaz ağrısı yol açabilir.

Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları
Merkezi sinir sistemindeki bir tümör ya da enfeksiyon veya diğer bir hasar, vücudun hıçkırık refleksini kontrol eden mekanizması üzerinde olumsuz bir etki yaratmış olabilir. Felç, MS, menenjit, beyin travması gibi rahatsızlıklar bu duruma örnek verilebilir.

Metabolik Hastalıklar ve İlaçlar
Alkolizm, anestezi, diyabet, böbrek yetmezliği, sakinleştirici ilaçlar benzeri faktörler uzun süren ve kişilerde rahatsızlık veren boyutlara ulaşan hıçkırığın nedenleri arasında sayılabilir.

Bu tip rahatsızlıklarda hıçkırık elbette tek belirti olmaz. Kişinin sağlığını, günlük düzenini etkileyen başka sorunlar da görülür. Yine de inatçı bir hıçkırığı dikkate alıp doktora görünmek, başka bir rahatsızlık söz konusuysa, erken teşhis için size fırsat yaratmış olur. Örneğin, tek belirtinin hıçkırık olduğu reflü hastaları vardır.

Hıçkırık Nedir
Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses telleri arasındaki açıklığın istem dışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir sesin dışarı çıkmasıdır. Frenik sinirin uyarılması ile geliştiği bilinmektedir.

Hıçkırık; solunum kasları ve özellikle diyaframdan ortaya çıkar. Tıp dilinde "singultus" denir. Nedenleri çeşitlidir. Basit hıçkırıklar; çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır. Ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir. 2 saatten fazla süren hıçkırıklarda, doktora başvurmak gerekir.

Hıçkırık, sık görülen ve kendiliğinden sonlanan bir rahatsızlıktır. Nadiren 2 günden fazla bazen de 1 aydan fazla (inatçı hıçkırık) sürebilir. İnatçı hıçkırık erişkin erkeklerde kadınlara göre daha sıktır.

Kadınlarda hıçkırığın sebebinin yüzde 93'ü psikolojik kökenli iken bu oran erkeklerde yüzde 7 kadardır. Özellikle 2 günden fazla süren sürekli ve 1 aydan fazla süren inatçı hıçkırık altta yatan enfeksiyondan kansere kadar uzanan bir dizi hastalığın ilk belirtisi olabilir. Ayrıca bazen bir hıçkırık atağı bir kalp krizinin tek belirtisi de olabilir. Kısa süreli hıçkırık atakları genellikle yemek, gastrik distansiyon (midenin gazla şişmesi), alkol ve stres ile daha sık ilişkilidir. İnatçı hıçkırığa sebep olacak 100'den fazla sebep bildirilmiştir.

Hıçkırığın tedavisi

Hıçkırık tedavisinde çok sayıda geleneksel yöntem, ilaç tedavileri, hipnoz, akupunktur ve cerrahi yöntemler mevcuttur. Bilinen yöntemlerin çoğu kişisel gözlem ve klinik tecrübe ürünü olup kontrollü çalışmalarda denenmemiştir. Basit hıçkırık ataklarının çoğu kendiliğinden sonlanır.

1- Çeşitli manevralar: Şeker emilmesi, Torba içine soluma, Dilin çekilmesi, Buzlu suyla gargara, Tiksindirme, Korkutma, Nefes tutma, Gastrik lavaj (mide yıkama), Endoskopi,

2- İlaç tedavisi: İlgili hekim tarafından düzenlenmesi uygundur.

3- Diğer yöntemler: (Bazı yerlerde hipnoz yazmaktadır. Bu yanlıştır.)

Psikoterapi

Akupunktur

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp