Baþkent Üniversitesi Diþ

Baþkent Üniversitesi Diþ : Dudak kenarý çatlaklarý
Dudak kenan çatlaklarýnýn tedavisinde bu oluþumlara yol açan etkenlerin belirlenmesi ve bunlarýn giderilmesi hedeflenir. Bu etkenler arasýnda dudak ýsýrmasý, temizlik maddelerine baðlý örselenme, kurumuþ dudaklann soðuk ve kuru havayla karþýlaþmasý ve genel ateþli hastalýklar sayýlabilir. Hafif lezyonlar için vazelin ve benzeri pomatlann sýk sýk sürülmesi yeterlidir. Daha derin çatlaklar için antibiyotikli pomatlar kullanýlmalýdýr.

Dil lezyonlarý
Aðýziçi hastalýklanndan söz ederken dilde oluþan lezyonlara da deðinmek gerekir. Genel hastalýklar sýrasýnda dilde bazý deðiþikliklerin görüldüðü yaygýn biçimde bilinen bir gerçektir. Baðýrsak hastalýklan
baþta olmak üzere birçok hastalýk sýrasýnda dil "paslý" görülür. Ama bazý lezyonlar doðrudan dili ilgilendirir ve yalnýzca bu organla sýnýrlý kalýr. Örneðin halk arasýnda "kurbaðacýk" denen durumda dilin alt yüzünü aðýz tabanýna baðlayan bað kýsadýr ve dilin hareketlerini, özellikle de yukan kaldýnlmasýnýönemli ölçüde engeller. Bebek meme ememez ve konuþma çaðýna geldiðinde dil hareketleri kýsýtlý olduðundan sözcükleri tam olarak çýkaramaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp