Baþkent Diþ Hekimliði

Baþkent Diþ Hekimliði : Türk Diþhekimleri Birliði Baþkaný Prof. Dr. Taner Yücel; kalp haftasý nedeniyle yaptýðý açýklamada ‘‘Diþteki çürük ve diþeti hastalýklarý kardiyovasküler hastalýklar açýsýndan yüksek risk faktörü. Diþte çürüðe ve enfeksiyona neden olan bakteriler ve bakteri ürünleri kan dolaþýmýna katýlarak kalp dokularýna kadar taþýnabiliyor. Ve bu durum ne yazýk ki yüksek ölüm oranýna sahip bakteriyel endokardit ile sonlanabiliyor‘‘ dedi.

SAÐLIÐI TEHDÝT EDÝYOR

Dünya Saðlýk Örgütü; diþ çürüðü ve diþeti hastalýklarýný kardiyovasküler hastalýklar baþta olmak üzere genel saðlýðý tehdit eden enfeksiyonlar arasýnda sayýyor. Ülkemizde yapýlan araþtýrmalar ise; diþ hastalýklarýnýn genel saðlýk üzerinde ne kadar büyük bir tehdit oluþturduðunun göstergesi. Buna göre 35-44 yaþ arasýndaki yetiþkinlerde %75,8 oranda çürüðe; yüzde 62.2 oranda ise diþeti hastalýðýna rastlanýyor.

AÐIZDAKÝ TEHLÝKEYE DÝKKAT!

Türk Diþhekimleri Birliði Baþkaný Prof. Dr. Taner Yücel; kalp haftasý nedeniyle yaptýðý açýklamada aðýzdaki tehlikeye dikkat çekti. Prof. Yücel; diþ çürüðü ve diþeti hastalýklarýna neden olan bakterilerin kalp damar hastalýklarýný yüksek risk faktörü ile nasýl tehdit ettiðini þöyle anlattý:

‘‘Türk Eriþkinlerinde Kalp Hastalýðý ve Risk Faktörleri (TEKHARF) çalýþmalarýna göre ülkemizde yaþý 20‘nin üzerinde olan her bin erkekten 90‘nýnda ve kadýnlarýn 71‘inde kalp ve damar hastalýðý mevcut. Kalp damar hastalýklarýnda enfeksiyöz nedenler yüksek risk faktörü olarak deðerlendirilirken, diþ çürüðü ve diþeti hastalýklarýna neden olan bakteriler bu açýdan büyük önem taþýmaktadýr. Kronik diþeti hastalýðý ve çürük enfeksiyonlarýnýn ateroskleroz ve kalp hastalýðý açýsýndan risk faktörü olabildiði ileri sürülmektedir.

DÝÞ FIRÇALARKEN VE ÝPLE TEMÝZLERKEN DÝKKAT!


Özellikle diþleri saran diþeti ve periodontal dokularýn kronik enfeksiyonu olan periodontitis, kalp kapakçýk iltihabý ve eklem romatizmasý gibi sistemik iltihabi hastalýklarda artýþa sebep olmaktadýr. Aðýz ortamýnda bulunan çürük ve diþeti hastalýðýna neden olan bu bakteriler ve bakteri ürünleri kan dolaþýmýna katýlarak kalp dokularýna kadar taþýnabilmektedir ve bu durum ne yazýk ki yüksek ölüm oranýna sahip olan bakteriyel endokardit ile sonlanabilmektedir. Diþ fýrçalama, diþ ipi kullanma gibi diþeti kanamasýna neden olan basit iþlemlerin bile bu bakteriyemi riskini arttýracaðý düþünülürse diþlerin yüzeylerinde biriken bakteri plaðýnýn nasýl potansiyel bir tehdit oluþturabildiði gözardý edilmemelidir.‘‘

DÝÞTEKÝ MÝKROORGANÝZMALAT DAMAR YOLUYLA YAYILIYOR

Türk Diþhekimleri Birliði Baþkaný Prof. Dr. Taner Yücel; kalp ve kapak hastalýðý olan hastalarda dental iþlemler sýrasýnda bu mikroorganizmalarýn damar yolu ile yayýlmasýný engellemenin oldukça önem taþýdýðýna dikkat çekerek þöyle dedi:

‘‘Bu hastalarýn dental giriþimleri öncesinde mutlaka diþhekimlerini sahip olduklarý hastalýk hakkýnda bilgilendirmeleri gerekirken, dental iþlemler öncesi mutlaka koruyucu ilaç tedavileri altýnda dental tedavileri gerekli týbbi konsultasyonlar dahilinde gerçekleþtirilmelidir. Çürük ve diþeti iltihabýna sahip bireylerin mutlaka kardiyovasküler hastalýklarýn artan olasý riskleri konusunda bilgilendirilmeleri ve risk grubu bireylerin aðýz ve diþ saðlýklarýnýn optimal duruma getirilmesinin yaný sýra bu kiþilerin týbbi yönden de deðerlendirilmeleri önerilmelidir. Þüphesiz periodontitis ve diðer aðýz-diþ enfeksiyonlarýnýn asýl sebebi olan kötü aðýz hijyeninin düzeltilmesi bu tip enfeksiyonlarýn ve baðlantýlý olduðu kalp-damar hastalýklarýnýn oluþma riskinin azalmasý saðlanmalýdýr.‘‘

YÜKSEK KAN BASINCI KONTROLÜ

Dünya Saðlýk Örgütü‘nün her yýl kuruluþ günü olan 7 Nisan‘ý Dünya Saðlýk Günü olarak kutladýðýný; bu yýlýn temasýnýn 'kan basýncý kontrolü' olarak belirlendiðini kaydeden Prof. Dr. Taner Yücel; diþhekimlerini ‘kan basýncý kontrolü‘ konusunda duyarlýlýða çaðýrdý:

‘‘2025 yýlýnda % 25 görülme sýklýðý öngörülen kalp-damar hastalýklarý, diabet, solunum yolu hastalýklarý gibi “Bulaþýcý olmayan sistemik hastalýklarýn” önlenmesi amacýyla eylem planý baþlatýlmýþtýr. Bu anlamda özellikle yüksek oranda ölümcüllüðe sahip kalp-damar hastalýklarýnýn önlenmesi açýsýndan, yüksek kan basýncýný kontrol altýna alabilmek hedeflenmektedir.

Diþhekimleri olarak bizler, bu dünya çapýnda gerçekleþtirilmesi planlanan organizasyonda etkin rol oynamaya kararlýyýz. Hastalarýmýzýn herhangi bir hastalýk nedeni olmaksýzýn bir check-up amacýyla gerçekleþtirdikleri hekim ziyaretlerinin yaný sýra, diþhekimi muayenehanelerine diþ tedavileri amacýyla gelen hastalarýmýzda da bu sistemik hastalýklar açýsýndan taþýnan risk faktörleri farkýndalýðýný yaratmayý amaçlamalýyýz. Basit bir ekipman ile hastalarýmýzýn kalp basýnçlarýný kontrol ederek bu anlamda kalp krizi ve felç oluþma olasýlýðýný azaltabilmek adýna tüm diþhekimlerinin bu konuda duyarlýlýðýný ve faaliyetlerini arttýrmayý hedeflemeliyiz.‘‘

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp