Bağışıklık Sistemi Çeşitleri

Bağışıklık Sistemi Çeşitleri Bağışıklık Sistemi Nedir? Bağışıklık sistemi; vücudu dışarıdan gelen biyolojik etkilere karşı koruyan, özelleşmiş hücreler ve organlardan oluşmuş bir sistemdir. Normal şartlar altında, bağışıklık sistemi vücudu bakterilere ve viral enfeksiyonlara karşı korur, kanser hücreleri ve yabancı maddeleri yok eder.

Eğer bağışıklık sistemi zayıflarsa vücudu koruma yeteneği de zayıflar. Böylece patojenler, nezle veya grip gibi vücutta rahatça gezinebilirler.

Sistem aynı zamanda tümör hücrelerini gözetim altında tutar. İnsan vücudunda bağışıklık sistemi, çeşitli organ ve değişik hücrelerden oluşur. Bunlar; timus, kemik iliği, dalak ve lenf düğümleridir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ÇEŞİTLERİ


1-Doğal Bağışıklık: Vücudun zararlı maddelerin içeri girmesini engelleyen yapıları vardır. Bunlar; deri, mide asidi, öksürük refleksi, gözyaşı ve terdir. Eğer antijenler engelleri geçerse bağışıklık sisteminin diğer bölümleri aktive olur. Doğal bağışıklık insanı birçok hastalığa karşı dirençli hale getirir. Doğal bağışıklık genetik özelliklere bağlı olarak oluşur.

2-Kazanılmış (aktif) Bağışıklık: Vücut çeşitli antijenlerle karşılaştığı zaman gelişir. Aktif bağışıklık aşılama ya da hastalanma sonucu oluşur. Böylece bir daha aynı antijenle karşılaşınca bağışıklık sistemi daha hızlı ve etkili yanıt verir.

3-Pasif Bağışıklık: Pasif bağışıklığı başkasının vücudunda antikorlar oluşturur. Başka canlıların vücuduna bakteri verilir. Bu bekleme sırasında bunlara karşı antikor oluşturmaları beklenir.

Oluşan antikorlar plazmadan alınarak serumlar hazırlanır ve bu sayede doğrudan hasta kişinin kanına verilir. Önemli olan detay serumun hasta kişiye aşının ise sağlıklı kişiye uygulanmasıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp