Bağışıklık (immünite, İmmünizasyon) Nedir?

Bağışıklık (immünite, İmmünizasyon) Nedir? : Kişiyi bir hastalığa karşı bağışık kılmaktır. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip bağışıklık vardır. Pasif bağışıklıkta, antikor reaksiyonu uyandıracak nitelikte, fakat kuvveti azaltılmış veya değiştirilmiş olan mikropların vücuda aşılanmasıyle oluşur. Bu amaçla, aşılarda, yaşayan mikrop, ölü mikrop, ısı veya kimyasal maddelerle aktivitesi yok edilmiş mikroplar ve mikropların oluşturduğu hastalık belirtileri yaratabilen maddeler (bkz. Allerji) ve içinde başka organizmada oluşmuş antikor bulunan serumlar kullanılır.

Başka organizma, örneğin tetanozda, genellikle attır ve atta aktif bağışıklık, bir antijen enjeksiyonu ile sağlanmıştır. Bu atın serumu, tetanoza karşı, aktif olarak aşılanmamış ve yaralanmış bir kişiyi kurtarmaya yarar, fakat bunun da sakıncaları vardır: At serumu, insan için bir yabancı protein olduğundan, hastada, buna karşı şiddetli bir reaksiyon görülebilirve bundan ötürü ürtiker, hatta ana- filaktik şok belirebilir. Bu çeşit bağışıklık, kısa sürelidir (birkaç hafta gibi) ve sonraları alınan enfeksiyona karşı etkisizdir. İlk sakıncayı önlemek için, hastalığa karşı bağışık olan kişilerden alınmış gamma-globulin kullanılabilir, fakat ikinci sakıncayı ortadan kaldırma olanağı yoktur.Aktif bağışıklık, hastalığın, çok hafif de olsa, bizzat geçirilmesiyle sağlanır.

Aktif bağışıklıkta, hastaya, kendi antikor yapımını uyaracak, içinde hastalık nedeni olan organizmalar bulunan bir madde enjekte edilir. Kullanılan bu çeşit maddeye genellikle aşı adı verilir ve hastalığı yaratan enfeksiyonu taklit ettiği halde gerçek hastalık belirtileri ortaya çıkmaz. Aşının içinde bulunan organizmalar vücutta antikor reaksiyonları uyandırır ve bu reaksiyonlar, bazı vakalarda, ömür boyu bağışıklıkkazandırır. Aktif bağışıklığın yararlılığı, Büyük Britanya’da, 1940 yılından bu yana görülen difteri olağanlığına bakılarak belirtilebilir. 1940 yılma kadar, her yıl 70-80.000 difteri vakasına rastlanırdı. 1940’ta, ülke çapında, difteriye karşı aktif aşılanma başladı. 1967’de, bir yılda görülen difteri vakası sadece 6 idi. 1948’den bu yana, aşılanmış kişilerde, difteriden ölüme rastlanmamıştır. Bağışıklık tehlikesi, hastalığa tutulmanın tehlikesinden oldukça azdır.

Difteri, tetanos, boğmaca: İlk aşılanma, hayatın 3-6’ncı aylarında olur. 6’ncı hafta ve bundan sonraki 6’ncı ayda tekrarlanır.

Poliomiyelit (çocuk felci): Yukardaki aralarda, ağızdan alınır.Kızamık ve çiçek: İkinci yaşta aşı yapılır.

Tüberküloz (verem): Duyarlı çocuklara 10 ve 13’üncü yaşlar arasında, B.C.G. aşısı yapılır.Difteri, tetanos, polio aşıları, 5’inci yaşta ya da çocuk okula başlarken tekrarlanır; aynı zamanda, çiçek aşısı da yenilenir. Tetanos toksoidi ve poliyo aşısı ile çiçek aşısı, okul bittiği zaman da tekrarlanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp