Bacak Ağrısı Tedavi

Bacak Ağrısı Tedavi :

Bacak ağrılarının nedenlerini, temel olarak;
- Bacaklarda mevcut olan damarlardan dolayı olan ağrılar,
- Artrit, menisküs veya eklem boşluklarında biriken su nedeniyle oluşan ağrılar,
- Bel bölümünde meydana gelen fıtıklaşmadan dolayı olan ağrılar,
- Leğen kemiğinizden kalça bölgesine doğru artan ve buradan bacaklarınıza dağılan sinirsel damarlara kemik, kas veya zarar görmüş ve şişiklik meydana gelmiş başka dokuların baskı üretmesi,
- Bacaklarda bulunan kas dokusunun sodyum-potasyum pompası rahatsızlıklarına bağlı olarak ağrıması,
- Büyüme döneminde oluşan ağrılar olarak sıralayabiliriz.
Bacak Ağrısı‘ndan Kaynaklanan Rahatsızlıklar

Büyüme döneminde meydana gelen ağrılar; çocuklarda ve ergenlik dönemindeki gençlerde çok yaygın olarak ortaya çıkan bir durumdur. Genel olarak baldır bölümünden başlayan ve eklemlere doğru yayılan şiddetli ağrılar gözlenebilir. Bu ağrılar arada sırada şiddetli sızlamalar halinde de olabilir. Çok fazla hareket eden çocuklarda genellikle bu ağrılar daha şiddetli bir şekilde seyreder, hatta bazı dönemlerde kişiyi gece uykusundan uyandıracak duruma bile gelebilir.
Sodyum-potasyum pompası rahatsızlığındaki ağrılar; kişinin kendisini çok yorgun hissettiğini zamanlarda, soğuk havaya çok fazla maruz kaldığında veya nemli havalarda hissedilir. Kişide kaslarda dengesizliklere ve bacaklarda ağrıya sebebiyet verir. Bu meydana gelen ağrıların stabil olmaması ve belli dönemlerde ortaya çıkması rahatsızlığın sodyum-potasyum pompasından dolayı olduğunu gösterir.
Diz eklemlerinden dolayı meydana gelen ağrılar; genelde karakteristiktir. Eklemlerin pozisyonuna bağlı altında veya üstünde başlayan ağrılar iltihap durumuna göre bacaklara sıçrayabilir. Bu ağrılar genellikle basamak çıkarken, namaz esnasında veya dizleri zorlayan aktiviteler esnasında kendini gösterebilir. Nadiren olsada soğuk havalar bu ağrıları tetikleyebilmektedir.
Bel veya kalça bölgesinde sinir sıkışmasından dolayı oluşan ağrılar; ani ve beklenmedik bir şekilde oluşarak ayak bileklerine doğru yayılır ve çok şiddetli bir şekilde kendini gösterebilir. Sinir sıkışmasından dolayı olan ağrılar kişinin yaptığı bacak hareketlerine paralel olarak yer değiştirebilir veya şiddeti artabilir yada azalabilir.
Dolaşım problemlerinden meydana gelen ağrılar; genellikle ayak bilekleri ve bacaklarda meydana gelen şişliklerden anlaşılabilir. Diğer ağrılardan ayrılan en önemli farkı, dolaşım problemlerinden dolayı olan ağrılarda iki bacağın değil sadece tek bacağın ağrıması ve şişmesidir. Dolaşım problemlerinden dolayı olan ağrılara çok dikkat edilmelidir ve kesinlikle bir hekime danışılmalıdır. Bu ağrılar eğer doğru zamanda tedavi edilmez ise ileride bacağınızı kaybetmenize bile neden olabilmektedir.
Bacak Ağrısı Tedavisi
Bacak ağrısı tedavisinde kişinin evde yapabileceği işlemler sınırlıdır;
- Eğer bacak kaslarından ve aşırı yorgunluktan oluşan bir ağrınız varsa, mümkün olduğunca bacaklarınızı yukarıda tutacak bir pozisyonda durarak dinlenmeye çalışın. Kaslarınızı rahatlattıktan sonra 15-20 dakika süreyle buz tedavisi uygulayın. Bu işlemleri ilk gün daha yoğun olmak üzere günde en az üç defa tekrarlayın. Buna rağmen ağrınız devam ediyorsa kasılmış kasları egzersiz hareketli yardımıyla gerginleştirin ve kaslara masaj uygulayın.
- Damarlarda varis oluşmasından dolayı gerçekleşen ağrılarda, yine bacakları yüksekte tutmak, elastik bandaj ve destek çoraplarıyla bacağı kapatmak ağrınızı dindirebilir.
- Çeşitli sinirsel hastalıklardan dolayı meydana gelen ağrılarda ise diyabet kontrol testleri uygulamak, eğer kullanıyorsak sigara ve alkolü kesmek size yardımcı olacaktır.
!!! Mutlaka Doktora Görünmeniz Gereken Durumlar !!!
Ağrıyan bacağınız şişmiş duruma gelmiş ise ve çeşitli renk tonları (kırmızı, siyah ve mavi) oluşmuşsa mutlaka profesyonel doktor tedavisi almanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra bacaklarınızda ağrı varken, ateşiniz çıkıyorsa ve ağrınız yürürken azalıp artıyorsa ve dinlendikten sonra eski haline geliyorsa yine hekime gözükmenizde fayda vardır. Kesinlikte kullandığınız ilaçları bacak ağrısı yapıyor diye doktorunuza danışmadan bırakmayınız ve evinizde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri işe yaramız ise doktorlardan yardım isteyiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp