B Grubu Vitaminleri

B Grubu Vitaminleri

Bu grup vitamirılerin kimyev} bünyeleri arasında benzerlik yoktur. Yalnız hepsi suda erirler. Bu sebeple mutfakta B vitamini içeren gıdalarm haşlandıkları suyu atmamak ve kullanmak lazımdır.

Bu gruptaki vitamirılerden hemen her gün bir yenisi bulunmaktadır. Bu sebeple zaman zaman B grubunu ihtiva eden yemekler yemek lazımdır. B kompmini ihtiva ederler. Dana ve tavuk karaciğeri ve böbreği aynı derecede B vitamini ihtiva ederler. Levür'ü canlı hücreler imal eder. Eczanelerde levürün tabletleri, tozları ve özleri bulunur. Levür tozu hamura, levür eksresi içilecek şeylere, mesela domates suyuna, katılır. Levür komprimeleri, hücrelerin parçalanıp vitaminin açığa çıkması için sıcak suda haşlanmalıdır.

Bı vitamini (Anevrin, Thiamine), B grubunun başlıca ve en mühim vitaminidir. Buna peşik vitamin de derler. Asabi sinir bozukluklarına ve Beriberi hastalığına karşı koruyucu maddedir.

Keşfedilmesi bu asrın başında olmuştur. Bir Hollandalı hekim kabuğu çıkarılmış pirinçle beslenen tavukların zayıflayarak öldüklerini, halbuki kabuğu çıkarılmamış pirinç yiyen tavuklarda bu arızaların olmadığını görmüş ve pirinç kabuğunda hayati bir maddenin bulunması lazım geldiği kanaatine varmıştır.

işte bu madde, bugün, Bı, anevrin veya Tiamin isimleriyle bilinmektedir. Anevrin, sinirlerin sağlığı, iştiha, normal hazım ve kalbin düzenli çalışması için lüzurnludur, Uzunca zaman anevrin almayan kimselerde bacaklarda ağırlık, baldırlarda krarnp, ayaklarda yanma ve nihayet Beriberi rahatsızlıkları yani felçler ve büyük bir kalp yetersizliği baş gösterir ve sonunda ölüme sebep olur. Anevrin solunum fermenti ile birlikte hücre teneffüsünü sağlar ve hücrelerde Karbonhidrotları oksijenin yakarak enerji vermelerini temin eder. Ne kadar fazla karbonhidrat yanacaksa o kadar fazla da nevrine ihtiyaç vardır.

Gıdalardaki B vitaminIerinden layıkıyla faydalanmak için bunları mümkün olduğu kadar örselemeden kabuğu ile çiğ veya az pişirilmiş olarak almak gerekir. Birçok bitkisel gıdanın kabuğu en yoğun miktarda anevrin ihtiva eder. Fakat mutfakta bu kabuklar atılmaktadır. Bu bilhassa hububat için geçerlidir. Mesela has un pek az anevrin ihtiva e~er.

Çünkü buğday öğütülürken kabuğu bertaraf edilmektedir. Buna mukabil kaba unla yapılan ekmek ve yemeklerde daha fazla vitamin vardır. Pirinç için de aynı durum söz konusudur.

Fındık, ceviz, sebze, fasulye ve nohut iyi anevrin kaynaklarıdır. Karaciğer ve böbrek de iyi anevrin kaynaklarıdır. Insan vücudu pek az anevrin depo edebilir. Onun için her gün, yeniden alınması lazımdır.

Riboflavin, Laktoflavin veya B2vitamini; dokuların solunumunda mühim rol oynayan parlak sarı renkli bir maddedir. Bu maddenin yokluğunda gözün Konjoktiva tabakası damarlarının genişlemesiyle kızarrnası, gözün ışıktan kızarması ve ağrıması görülür. Dudaklarda ağrılar olur. Farelerde bu vitamin yokluğu katarakta sebep olur. Riboflavin (Lactoflavin); yeşil yapraklarda ve hayvanı gıdalarda, bilhassa sütte bulunur. Asit Nikotinik (P -P vitamini, Anti Pellagra vitamini, Niasit, Niasinamit), Pellagra hastalığını önleyici maddedir. Bu hastalık bilhassa domuz eti ve mısırla beslenen memleketlerde görünür. Bu hastaların dilleri kızarır, ağrı verir, ciltleri sert ve buruşuk olur.














SENDE YORUM YAP!

Whatsapp