Aðýz Çene Cerrahisi

Aðýz Çene Cerrahisi : Endodontik Tedavi:
Kanal tedavileri...

Diþin sert dokusunun içinde, kökün en ucundan giren kan damarlarý ve sinirlerin (pulpa) bulunduðu diþe hayat veren küçük bir odacýk vardýr. Diþlerin büyümesini ve sürmesini saðlayan bu yapý, çürüme meydana geldiðinde alarm görevi de görmektedir. Erken safhada tedavi edilmeyen diþ çürükleri ilerleyerek pulpaya ulaþýr ve burada iltihabi deðiþimlere neden olarak þiddetli aðrýlar oluþturur. Daha sonraki aþamada bakterilerin salgýladýðý asitler pulpayý öldürür. Böylelikle ortaya çýkan toksinler (zehirler) kök ucundan sýzarak çene kemiðine yayýlýr. Çene kemiðinde oluþan iltihap diþin kaybýna, çevre dokularýnýn da harabiyetine neden olur. Bu safhaya gelmeden önce diþi ve çevre dokularý koprumak için hastalýklý pulpa dokusunun alýnmasýyla diþ kurtarýlabilir. Pulpa dokusu anestezi altýnda temizlendikten sonra, kanallar geniþletilip dezenfekte edilir. Tüm bu iþlemlerden sonra pulpa odasýnýn içi özel maddelerle kök ucuna kadar doldurulur. Sanýldýðýnýn aksine bu iþlemler aðrýsýz gerçekleþmekte ve tedavi edilen diþ uzun yýllar aðýzda kalmaktadýr.

Cerrahi:
Diþ çekimleri, komplikasyonlu ve gömük diþ çekimleri, kist operasyonlarý, rezeksiyon, vb. cerrahi operasyonlar...

Gömük 20 yaþ diþleri:
Bu diþler akýl diþleri olarak da adlandýrýlýr ve tam ya da yarým gömülü kaldýðýnda iltihaplanmaya ya da bir kiste sebep olabilir. Ya da diðer diþleri öne doðru iterek diþlerde çapraþýklýklara yol açabilir. Uzun süre hiç belirti vermezken, aniden þiddetli aðrýlara, çenelerde kitlenmeye ya da yüzde þiþmeye sebep olabilir. Bu diþler kontrol edilmeli ve gerekli ise çekilmelidir. Çekim küçük bir operasyonla gerçekleþtirilir.

Protez:
Kuron ve köprü protezleri, total (tam) ve iskelet (kancalý) protezler, Hassas tutuculu protezler...

Protez; eksik bir organý yerine koyma anlamý taþýmaktadýr. Diþlerin ve çevre dokularýn çeþitli sebeplerle madde kaybýna uðradýðý ya da tamamen kaybedildiði durumlarda, hastaya kaybolan fonksiyonlarýný geri kazandýrmak ve bozulan estetik görünümü düzeltmek, protezin amacýdýr.

Eksik bir diþ diðer diþler için ciddi bir tehlikedir. Estetiði bozduðu tartýþýlmazdýr, ancak daha önemlisi, diþin kaybýndan kýsa bir süre sonra boþluðu sýnýrlayan diþler doðal olarak boþluða doðru eðilir. Ayrýca karþý çenedeki boþluða denk gelen diþler üzerindeki basýncýn ortadan kalkmasý, zamanla onlarýn boþluða doðru uzamasýna ve hatta dökülmesine sebep olur. Sadece komþu diþler deðil, diðer diþler de bu konumdan etkilenir ve çene eklemi, baþ ve kas aðrýlarý ortaya çýkabilir. Kýsacasý boþluk ne kadar kýsa sürede kapatýlýrsa o kadar iyidir.

Protezler genel olarak iki türlüdür:

Aðýzda kalan diþlerin üzerine yapýlan (diþler küçültülerek) ve hasta tarafýndan çýkarýlamayan kuron, köprü gibi sabit protezler
Hasta tarafýndan takýp çýkarýlan hareketli protezler (tam ve yarým protezler gibi)
Tam protezler, hastanýn aðzýnda hiç diþ bulunmadýðý zaman yapýlan protezlerdir.

Yarým protezler, hastanýn mevcut diþlerine kroþe dediðimiz kancalarla tutturulur. Ya da estetik olmasý için aðýzdaki diþler kaplanarak onlara yerleþtirilen çýt çýt, sürgü gibi hassas tutucular kullanýlarak yapýlýr.

Ortodonti:
Diþ çapraþýklýklarýnýn ve çene anomalilerinin düzeltilmesi...

Kalýtým, geliþim yetersizliði, çeþitli yanlýþ alýþkanlýklar (parmak emme, biberon ve yalancý meme gibi faktörler) sebebiyle oluþan bozukluklarýn tedavisi ortodontinin konusudur. Sadece diþlerde çapraþýklýk varsa, yaþ faktörü önemli deðildir. Her yaþta diþlerin düzeltilmesi mümkündür. Ancak kiþinin kemik yapýsýyla ilgili (iskeletsel) bir problem söz konusu ise, tedavisi ergenlik çaðýna kadar yapýlýr.

Dental Implantlar:
Diþ implantlarý, kaybedilen diþlerin yerine çene kemiði içine yerleþtirilen ve kemik ile kaynaþarak doðal diþ kökü görevini gören metal yapýlardýr. Bu metal yapýlar doku dostu olan titanyumdan yapýlýr ve hiçbir yan etkisi yoktur. Tek diþ kayýplarýnda boþluðun doldurulmasý için yandaki diþleri küçültüp 3üye köprü yapmak yerine, diðer diþlere dokunulmadan boþluða implant yerleþtirilir ve üzeri 1üye kuronla kaplanabilir..

Azý diþlerinin kayýplarýnda, takýp çýkartýlan protez kullanmak yerine bu bölgeye uygun sayýda implant yerleþtirilerek sabit köprü yapýlabilir... Diþsiz aðýzlarda, özellikle alt protezi aðýzda durmayan kiþilerde meydana gelen çiðneme, konuþma ve psikolojik bozukluklarýn giderilmesi için de implant uygulanýr. Iki seçenek vardýr: Ya aðýza yeterli sayýda (6-8) implant yerleþtirilip sabit köprü yapýlýr, ya da çenenin ön bölgesine 2-4 implant yerleþtirilerek protezin daha stabil omasý saðlanýr. Implant uygulamasý için öncelikle bir çene filmi çekilir ve uygulama için yeterli kemik olup olmadýðý incelenir. Uygun þartlar varsa implant yetiþkin her insana yapýlabilir ve baþarý þansý çok yüksektir.

Estetik Diþ Hekimliði:
Ayrýk diþlerin kapatýlmasý, gülme sýrasýnda görünen diþetinin uzunluðunun ayarlanmasý, koyu renkli diþlerin renklerinin açýlmasý, kýsacasý estetiði olabildiðinin en iyisine ulaþtýracak uygulamalar, estetik diþ hekimliðinin konusudur. Bu baðlamda porselen laminate, empress, estetik kozmetik dolgular, diþ beyazlatma(bleaching) gibi uygulamalar yapýlmaktadýr.

Diþ beyazlatma (Bleaching):
Diþ beyazlatma, diþlerin yapýsýndaki renklenmeleri ortadan kaldýran bir iþlemdir. Diþ renklenmelerinin çeþitli sebepleri olabilir. En yaygýn nedenleri; kahve , çay, kola ve sigara gibi leke yapýcý maddelerin kullanýlmasý, travma, yaþlýlýk, tetrasiklin renkleþmesi, eski kaplamalar, sinir dejenerasyonu vb. gibi nedenlerdir. Diþ beyazlatma iþlemi uygun þekilde ve diþ hekimi kontrolünde yapýldýðýnda diþ ve diþetlerine zararsýzdýr.Ancak tedavi sýrasýnda diþlerde hassasiyet (özellikle soðukta), diþetlerinde kýzarma ve hassasiyet meydana gelebilmektedir. Fakat bu geçicidir ve tedavinin bitimiyle birlikte, birkaç gün içinde bu þikayetler ortadan kalkmaktadýr. Aðartma iþlemi için iki yöntem vardýr:

Ev aðartmasý (home bleaching) denilen yöntemde, hekim aðýzdan ölçü alýr, bunlara uygun kalýplar hazýrlanýr. Hasta bu kalýbýn içersine ilacý yerleþtirerek diþlerin üzerine takar (en az 6-8 saat ve tercihen uykuda). Iþlem diþin rengine baðlý olarak 1-4 hafta içinde biter.
Office bleaching denilen, muayenehanede hekim tarafýndan yapýlan aðartmadýr. Hekim ilacý diþler üzerine uygular, ýþýk kaynaðý kullanýlarak diþlerin beyazlamasý saðlanýr.Yine diþlerin durumuna göre bir veya birkaç seansta diþler beyazlar.

Diþ beyazlatma iþlemi, hamile ve çocuklar hariç herkese uygulanabilir...

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp