Ayak Kırıkları

Ayak Kırıkları :

Ayak bileği, baldırın ana kemiği tibianın alt ucu, baldırın ince kemiği fibulanın alt ucu ve ayak kemiklerinden talus tarafından oluşturulan bir eklemdir. Baldırın ana kemiği tibianın alt kısmı eklemin yük taşıyan üst kısmını (plafond), iç kısmını (iç malleol), arka kısmını (arka malleol) oluştururken, baldırın ince kemiği fibulanın da alt ucu dış malleol dediğimiz ayak bileğinin dış kısmını oluşturur.
Ayak Bileği Kırıkları nasıl olur?
Ayak bileği kırıkları, ayak bileğinin şiddetli burkulmaları, yüksekten düşme, trafik kazası ve direk darbe gelmesi gibi nedenlerle olabilir. Ayak bileğinin dönmesi ile sadece bağlar yaralanırsa buna ayak bileği spraini denir, sadece kemik kırıkları durumunda ayak bileği kırıklarından bahsedilir. Ancak çoğunlukla, özellikle burkulma ve ayak bileğinin dönmesi ile olan yaralanmalarda hem ayak bileği bağ yaralanması hemde ayak bileği kırıkları beraber gözlenir ki bu durumda ortopedi uzmanı hem bağ hem de kemik yapılarının tedavilerini uygun olarak planlamalıdır.
Ayak Bileği Kırıklarının bulguları nelerdir?
Ayak bileği kırığının en önemli bulguları, travmayı takiben başlayan ağrı, ayağın üstüne basamama,şişlik ve kırık parçalarının kaymış olduğu durumlarda ayak bileği şekil bozuklukları görülür. Bazen kırık açıksa kanama ve kırık parçalarının dış ortamla temas halinde olduğu görülür.
Ayak Bileği Kırıklarında Tanı nasıl koyulur?
Sıklıkla ayak bileğinin 2 yada 3 yönlü radyografileri tanı da yeterli olmaktadır. Ancak, doktorunuz gerek duyduğu takdirde Bilgisayarlı Tomografi yada MRI gibi ileri tetkikleri isteyebilir.
Ayak Bileği Kırığının Tedavisi nasıl yapılır?
Ayak bileği kırığında; kırık uçlarında kayma ve dizilim bozukluğu yok ise çoğunlukla ameliyata ihtiyaç olmadan alçı yada atellerle tedavi yapılır. Ancak kırıkta kayma varsa, çıkıkla beraberse, açık kırıksa yada kayma riski yüksek bir kırıksa cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahide amaç, mümkün olduğunca normal anatomik yapıyı sağlamaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp