Ayak Tedavi

Ayak Tedavi :

Düşük ayak olarak adlandırılan klinik tablo, kişinin değişik nedenlere bağlı olarak ayağını yürümenin değişik fazlarında kontrol edememesidir (özellikle de ayağın bilekten yukarıya doğru kaldırılmasını kontrol etme yeteneğinin kaybolması). Bu durumdaki kişi; yürürken ayak parmaklarını yerden kaldıramadığından parmaklarını yerde sürüyerek yürür (Stepaj yürüyüşü).

Yürümede salınım ve duruş olarak ana iki faz vardır. Salınım fazında bir ayak yerle temas ederken diğer ayak ise yerden kesilir ve havada adım mesafesi boyunca salınır ve duruşa gecer. İşte bu sırada normal ayak, kas ve sinirlerin doğru çalışması ile bilekten yukarı doğru çekilmiş durumdadır ve duruş için hazırlanmak üzere orta hattadır. Ayağın bu hareketini sağlayan sistemlerimiz sinir ve kaslarımızdır. İstemli olarak normal hareketlerimizi yapmamızı sağlayan, merkezi sinir sistemi olarak adlandırılan beyin ve omurilik yapısıdır. Bu sistemden alınan komutları ise omurilikten ayrılan sinirler, sağlıklı kaslar ve eklemlerle normal harekete çevirir. Düşük ayakta bu yapılardan herhangi birisinde bir problem oluşmuştur. Bu nedenle sağlıklı ve normal yürüme bozulur, ayak bu sırada bilekten aşağı doğru sarkık durur ve kişi istese de onu yukarı doğru çekemez. Ayrıca yürümenin duruş fazında da ayak çok emniyetli bir şekilde yerle temas etmez ve genelde dışa doğru dönmeye eğilimlidir.

Düşük ayak sorunu merkezi sinir sistemine bağlı nedenlerle oluşmuşsa (Biz buna birinci motor nöron veya üst motor nöron diyoruz ) sorun, bu iletinin sağlıklı yapılamaması ya da istemli kontrolün kaybıdır. Eğer sorun omurilik ve sonrasındaki yapıların bozulmasından kaynaklı ise (Biz buna ikinci motor nöron veya alt motor nöron diyoruz) bu yapılar ile merkezi sistemin iletişimi yapılamamaktadır.

Düşük ayak nasıl ortaya çıkar?

Yukarda anlatıldığı gibi; iki ana sistemin hastalıkları ve problemlerinde düşük ayak gelişebilir. Bu iki sistemi ayırmamızın önemi bu bölgelerin başka işlevlerinin de bozularak düşük ayak yanında başka sorunların da eşlik etmesi ve tedavi şekillerinin buna bağlı farklılık göstermesidir.

Düşük ayak sorununa yol açan Üst Motor Nöron (1. Motor Nöron) problemleri

1- İnme (Stroke): Beyin kanaması, damar tıkanıklıklarıı, beyinde tümör vb. gibi nedenlerle ortaya çıkar.
2- Multipl Skleroz (MS): Beyin ve omurilik bölgesinin hastalığı.
3- Serebral Palsi (CP): Çocuklarda doğum öncesi, doğum sırası ve sonrası oluşan beyin hasarı ve buna bağlı hareket bozukluklarıyla karakterize bir hastalık.
4- İnkomplet Parapleji: Kaza, tümör, yaralanma gibi farklı nedenlere bağlı omurilik yaralanması sonucunda bacaklarda ortaya çıkan hareket kaybı.

Düşük ayak sorununa yol açan Alt Motor Nöron (2. Motor Nöron) problemleri

1- Siyatik Sinir Hasarları: Aşağıda sıralanan nedenlere bağlı siyatik sinir hasarları düşük ayak sorununa neden olur:

Bel fıtığına veya bunun yaptığı baskılar
Bel bölgesi yer kaplayan lezyonları veya operasyonları
Epidural enjeksiyonlar
Sinir bölgesine yapılan yanlış iğne girişimleri
Siyatik sinir ve uzantısının kurşunla yaralanması
Siyatik sinirin kaza gibi travmatik nedenlerle kısmen veya tamamen kesilmesi
Siyatik sinir boyunca gelişen yer kaplayan, baskı yapan diğer patolojik durumlar

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp