Ayak Hastaneleri

Ayak Hastaneleri :

Ayak genel olarak üç bölüme ayrılır; topuk,orta kısım ve ön kısım ve parmaklar.
Ayak parmakların fonksiyonu,özellikle baş parmak, dengemizi sağlamak ve bir sonraki adımı atmamızda yardımcı olmaktır. Parmaklarda bulunan 14 kemik vücutta bulunan en küçük kemiklerdir.Böyle olunca ,bazı şeyler yanlış gittiğinde şaşırmamalıyız.Bazı problemler çocukluğumuzda başlar ve fark edilmez.Bazı sorunlar sonradan oluşur,belki bir kaza sonucu yada yanlış bir ayakkabının oluşturduğu basınç‘tan kaynaklanabilir.

Ayak Temizliği
Ayaklar her gün çorap ve ayakkabı içerisinde terlediğinden düzenli olarak yıkanmalıdırlar. Yıkanma işlemi yapılmaz ise çevreyi rahatsız edecek kokular, daha sonra da ayak sağlığını bozabilecek nasır gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Ayaklar düzenli olarak yıkanmalı, her yıkamadan sonra parmak araları havlu hatta saç kurutma aracı ile iyice kurutularak mantar enfeksiyonları için ortam oluşması önlenmelidir. Ayak havluları ellerin kurulanmasında kullanılmamalıdır.

Ayak sağlığı ve temizliği için kullanılan çorap ve ayakkabı da önemlidir. Özellikle çorapların pamuklu olması ayak sağlığı için tercih nedenidir. Çoraplarımızın temiz olması ve günlük olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

Nasır
Basınç ve sürtünmenin olduğu yerlerde insan derisi savunma amaçlı kalınlaşır. Bu kalınlaşmış yerlere halk dilinde Nasır denir. Ölü deri hücreleri birikerek bir keratin (Protein) tabakası oluştururlar. Bu durum ilerledikçe nasırın altındaki deri hücreleri iltihaplanır, ağrı ve rahatsızlık verir. Genellikle kendi kendine tedavi edilebilir; ama çok ciddi olduğunda doktora göstermek gerekir.

Nasırlar 4 ana guruba ayrılır.
Yüzeysel geniş nasıra Callous denir.
Parmak aralarındaki nemli nasır ise Helloma Molle diye adlandırılmıştır.
Helloma durum ise derin sert nasıra verilen isimdir ve nucleus vardır.
Küçük yüzeysel tohum şeklindeki nasır a ise Helloma mille denir.

Bunlardan en çok görülenleri ise Helloma moll ve Helloma durum dur. Helloma durum genelikle ayak parmaklarının ayakkabıya değen yerlerinde aşırı basınçtan veya sürtünmeden oluşur. En çok gürülen yer ise serçe parmağının dışa bakan (Fıbular) tarafıdır. Helloma moll ise parmak aralarında görülür.

Batık Tırnak
Tırnak batması en sık ayak başparmağında görülen tırnağın yatağından farklı bir yol izleyerek yumuşak doku içinde ilerlemesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Batık tırnak birçok nedenlerden oluşur. Bazen tırnak çok büyük olduğu için oluşur. Bazı kişilerin tırnakları kenarlarından kıvrılır ( Genetik veya Artrit'den kaynaklanır ) bu kişiler batık tırnak için adaydırlar. Travma, ayağı çarpmak veya ayağınızın üstüne basılması gibi şeyler tırnağı derinin içine batmasını sağlar. Sık koşmak, yanlış kesim, sıkı çorap, ya da dar sivri burunlu ayakkabılar tırnak batmasına yol açar.

Tırnak batmasında genellikle ilk yakınma batmadan kaynaklanan acı ve giderek tırnağın uzaması sonucu batmanın artışına bağlı ağrıdır. Özellikle bu noktaya yapılan temaslarda ve zorlamalarda ağrı artar. Tırnak etin içine gömülürken çevresinde iltihap gelişebilir. Enfeksiyon gelişmiş batık tırnağa enfeksiyonun durumuna göre ya sistemik antibiyotik vererek, ya da iltihaplı bölgeyi temizleyerek tedavi etmek gerekir.

Tırnak çekimi
Tırnak tümüyle yatağından ayrılarak çıkarılır. Yeni çıkacak tırnağın normal yerinde çıkması beklenir. Tırnak yatağının kapanması 2 ay alır ve bu süre zarfında giderek azalan ağrı olur. Başarısı düşük bir tedavi şeklidir % 80-90 oranında tekrarlar.

Emet Ameliyatı
Tırnağın sadece batan 2-3 mm lik kısmı kesilerek çıkarılır o kısmın çıktığı alan kazınarak çıkış engellenir. Tırnakta 1-2 mm lik bir daralma olur ki bu daha şık bir görünüm sağlar.2-3 gün ağrı olur sonra giderek düzelir. Başarı şansı % 98 civarındadır uygun teknikle yapıldığında tekrarlama şansı yok diyecek kadar azdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp