Atıkları Yakmaya Son Verin

Atıkları Yakmaya Son Verin : Yakmak. Aman Tanrı'm ne budalaca bir iş... Toplumda tükettiğiniz her bir materyali almak, onu küçük minik parçalara dönüştürmek, daha sonra onları bir oluk ağzından üflemek ve onların ciğerlerimize, dışarıdaki besinlere vb. yerleşmelerine izin vermek.İyi haber şu ki hem yakma, hem de atık gömme bu şehir "çöp" dağları ile başa çıkmanın bir yolu olarak sonsuza dek yok edilebilir. Daha çarpıcı ama hiçbir şekilde daha "kötü" olmayan haber ise şudur ki, mega tonlarca çöplüğü ortadan kaldırmak, planlama, vaat, sıkı çalışma ve işbirliği gerektirmektir. Sihirli bir formül bulunmamaktadır, ancak yakmamanın ve çöp yığını oluşturmamanın karşılığı devasa olabilir, hem yerel ekonomi bakımından (yeni işlerin bolluğu), hem de toplum bakımından (yakıcılardan kaçan dioksinler ya da gömülen atıklardan süzülen toksik türlüsü artık olmayacaktır).Onları nasıl isterseniz öyle adlandırın (atık kütle yakıcılarından elde edilen enerji, gazifikasyon birimleri) yeni nesil yakıcılar da hâlâ atıklar için çözüm değildir.

Kanserojenleri de içeren toksik emisyonları, kendi atalarından daha fazla azalttıkları halde, hâlâ değerli kaynakların çok büyük miktarlarını tahrip etmektedirler.Citizens' Agenda for Zero Waste'te Dr. Paul Connett ve Bill Sheehan'm açıklıkla söyledikleri gibi yakmayı durdurmak, geri dönüştürülen materyalleri yerel toplum içerisinde katkı değerli bitmiş ürünler haline getirebileceğinden geri dönüşümü ve geri dönüşüm de ekonomik gelişmeyi olası kılar. Aynısı atık gömme için de geçerlidir. Devasa bir yeni atık gömme sahası için bir yakıcının satılması hiç mantıklı değildir. Sıfır atık çöp problemimizi üretici, pozitif bir çözüme dönüştürmenin en iyi yoludur, ancak bu sadece toplum ve üreticiler arasında katı bir ortaklıkla gerçekleşebilir. Toplum çeşitlere ayırır, tekrar kullanır, onarır, geri dönüşüme uğratır, gübreleme yapar ve zararlı materyalleri kaynak akışından çıkarır. Üreticiler toksik ürün içeriklerini aşamalı olarak azaltmak üzere çalışır ve kendi ürünlerini ve ambalajlarını en gerekli kaplama hariç tümünü yok etmek üzere yeniden tasarlar. Akışın sonunda, endüstri, atık kaynaklarını işlere ve kârlara dönüştürür.Sheehan ve Connett toplumun sıfır atık elde etmesi için sekiz adım belirtmektedir:

• Genellikle 15 ila 20 yıl ilerisi için bir hedef yıl belirleyin.Bu, gerçekçi, yapılabilir bir zaman çerçevesi içerisinde kolektif düşünce yapısının atıkları bertaraf etmekten kaynakları yönetmeye kaymasına olanak verir.

• Tüm toplumu, işyerlerini, vatandaşları, eğitmenleri, para yöneticilerini, seçkin devlet görevlilerini ve öğrencileri dahil edin.

• Atık gömme veya yakıcıdan gelen anahtar öğeleri yasaklayın. Tüm yanıcı organik maddeleri, tüm mevcut geri dönüştürülebilenleri ve tüm zararlı atıkları uzakta tutun.

• Gömülecek ya da yakılacak olan maddeler üzerine fazla vergi yükleyin. Bu durum sıfır atık programının diğer önemli kısımlarını finanse etmede yardımcı olacaktır.

• Atık akışında materyalleri toplamak, işlemek, onarmak ya da geri dönüştürmek üzere yeni iş alanlarını harekete geçirecek geri dönüşüm için teşvikler önerin.

• Atık denetlemelerini teşvik edin. Pillsbury'nin Eden Prairie, Minnesota'daki pişirme operasyonları, kendi atıklarının %96'sını dönüştürmüştür.

• Şişe ve kaplar için geri alım programları uyarlayın.

Berkeley Kentsel Maden Eko Parkı'nın California'da yaptığı gibi eski atık gömme sahalarını, hem toplumun kaynak- ayırımlı materyallerinden, hem de kendi bertaraf etme akımından gelen materyalleri kullanan, endüstriyel eko parklara dönüştürün.Dünya çapında irili ufaklı toplumlar sıfır atık modasını benimsemektedir. Canberra, Australia, 1996'da bu alanda öncüydü ve pek çoklan da aynı vaatte bulundu; San Francisco, Buenos Aires, New York City, Thunder Koyu, Ontario liste uzayıp gidiyor. Hepsi de 2010 yılı gibi yakın bir tarihte (Canberra) ve en geç 2024'te (New York) atıksız toplumlar olmayı planlamaktadır.Doğa her şeyi geri dönüşüme uğratır. Doğa işbirliğini ödüllendirir. Doğa çeşitlilik üzerine kuruludur. Doğa yerel deneyime gereksinim duyar. Doğa içerisindeki fazlalıkları engeller. Doğa sınırların gücünü açar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp