Aspirin (Asetilsalisilik Asit)

Aspirin (Asetilsalisilik Asit) :

Yüksek dozda aspirin alımı sık olarak küçük çocuklarda kazayla 325 mg'lık tabletlerin çok sayıda alınması, erişkinlerde ise intihar amacı ile olmaktadır. Yüksek dozlarla oluşan aspirin zehirlenmesinin sonuçlarının çoğunluğu metaboliktir, morfolojik değişiklikler seyrektir. Daha sonra, morfolojik değişiklikler oluşmadan ölüme neden olabilen metabolik asidoz ortaya çıkar. Çocuklarda 2- 4 gram gibi küçük miktarlar, erişkinlerde 10-30 gram arasındaki miktarlar ölümcül olabilirse de bunların beş katı daha fazla doza karşın yaşayanlar bildirilmiştir. Kronik aspirin zehirlenmesi (salisilizm) günlük 3 gramlık dozu alan kişilerde ortaya çıkabilir (bu doz, kronik inflamatuar olayları tedavi etmek için gereklidir).

Kronik salisilizm; baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması (tinnitus), işitme zorluğu, mental konfüzyon, uyuklama, bulantı, kusma ve diyare gibi bulgularla ortaya Çıkar. Merkezi sinir sistemi değişiklikleri konvülziyonlar ve komaya kadar ilerleyebilir. Kronik salisiLizmin morfolojik sonuçları çeşitlidir. Sıklıkla, aşırı gastrointestinal kanama oluşturan ve gastrik ü1serlere yol açabilen akut eroziv gastrit vardır.

Kanamaya yatkınlık, aspirinin trombosit siklooksijenazını asetillediği ve tromboksan A2 yapımını engellediği için, kronik toksiteyle eş zamanlı olarak gözükebilir. Deride ve iç organlarda peteşiyal kanamalar oluşabilir. Gastrik ü1serlerden kaynaklanan kanamalar abartılı olabilir. Aspirin ve asetaminofen karışımı olan tescilli analjezik ilaçlar, uzun yıllar kullanıldıklarında analjezik nefropatisi olarak adlandırılan tubülointerstisyel nefritli renal papiller nekroza neden olabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp