Aşırı Şişmanlık Obezite Nedenleri

Aşırı Şişmanlık Obezite Nedenleri : Şişmanlık Nedir?

Şişmanlık sağlığı tehdit edecek kadar aşırı kiloya sahip olmak demektir. Birkaç kilo fazlalık şişmanlık demek değildir. Bir hastalık olmamakla birlikte şişmanlık - özellikle vücudun üst kısmında olursa - şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kanser, hipertansiyon, kalp hastalığı ve inme gibi potansiyel olarak hayatı tehdit edici tıbbi sorunlara yol açan bir risk faktörüdür.
Şişmanlığa Yol Açan Nedir?

Şişmanlığın başlıca nedeni aşırı miktarda kilo almak ancak bunu aynı miktarda eneıji sarfiyatıyla dengeyememektir. Eğer çok fazla yer ve yeteri kadar kalori yakmazsanız, fazla kilo biriktirirsiniz. Bu oldukça az yemenize rağmen çok az hareket ettiğinizde de meydana gelebilir. Genellikle sorun kötü yeme ve hareket etme alışkanlıkları gibi davranışla ilgilidir veya depresyon ya da düzensiz yemek gibi psikiyatrik bir sorunu yansıtır.Araştırmalar bazı vakalarda şişmanlığın genetik bir nedeni olduğunu ortaya koymuştur. Bazı insanlar vücutlarının daha düşük bir metabolizmaya sahip olması nedeniyle kilo alırlar; başka deyişle bu kişiler daha az kaloriye ihtiyaç duydukları için normal yediklerinde bile kilo alırlar. Vakaların küçük bir bölümünde genetik kusurlar, hormon dengesizlikleri veya aşırı çalışma, anormal çalışma ya da öteki fiziksel nedenler söz konusudur.

Şişmanlığın Belirtileri Nelerdir?

Tıbbi açıdan şişmanlık insanın boyuna ve vücuttipine göre tavsiye edilen üst sınırdan %20 daha fazla kilolu olması şeklinde tanımlanır. Bu durum vücut ağırlığından çok vücuttaki yağ miktarıyla ilgilidir. Şişmanlığın belirtileri arasında nefes darlığı; bel ağrısı; ayak, diz ve bacaklarda ağrı; mide ekşimesi ve depresyon sayılır.Şişmanlık Önlenebilir mi?Pek çok durumda önlenebilir. Sağlıklı, dengeli beslenin. İyi yemek alışkanlıkları edinin: Yemek saatleriniz düzenli olsun; atıştırmayı sınırlayın ve tatlıları ile ikinci tabakları kaldırın. Özellikle aç olduğunuz zaman yavaş yiyin; açlığınız geçtiğinde yemeyi bırakın. Kilo kontrolünün bir başka önemli yanı egzersizdir; bu istenmeyen kalorilerin yakılmasına ve kas kütlesini artırarak kalori değerlendirilmesinin iyileşmesine yardımcı olur. Egzersiz planının uzun süre devam ettirebileceğiniz türde olması önemlidir.

Şişmanlık Nasıl Tedavi Edilir?

Aşırı şişman insanların çoğu kilo vermek için en korkunç perhizleri yapmaya veya “mucize” programlar uygulamaya hazırdır. Birkaç kilo verseler ve bunu bir süre muhafaza etseler bile, kiloların geri gelmesi hemen hemen kaçınılmazdır. Bu “yo-yo diyetleri” muazzam ölçüde düş kırıklığı yaratır ve vücut ağırlığının daha da artmasına ve vitamin eksikliği gibi başka sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Bir başka etkili yöntem ise, bir doktorla veya bir diyet uzmanıyla görüşmek ve kalıcı yaşam tarzı değişikliklerini içeren komple bir strateji geliştirmektir.

Kilo vermek için pek çok tıbbi program günde 1200 kalori alınmasını tavsiye eder (normal olarak günde 2000 - 2500 kalori alınır); ancak bu miktar kişinin yaşı, cinsiyeti, kilosu ve genel sağlık durumuna göre değişir. Böylesi bir perhizde yağ ve kalorili yiyecekler az alınır; hayvansal yağ ve diğer doymuş yağlardan sakınılır; protein, karbonhidrat ve doymamış yağ arasında iyi bir denge sağlanır. Alman kalori miktarından çok kalori alma ile kalori harcama arasındaki denge önemlidir. Eğer her gün aldığınızdan 750 kalori daha fazla harcarsanız, haftada yaklaşık 1 kilo zayıflarsınız.

Şişmanlığı kontrol altına almadaki ikinci kritik unsur düzenli egzersizdir. Haftada en az 3 gün 30 dakika enerji sarf edici egzersiz yapmak tipik bir programdır. Yaptığınız egzersizin türü egzersiz yapmaktan daha önemsizdir. Hoşunuza giden ve sürekli yapacağınız bir egzersiz düzeni kurun. Pek çok kişi egzersizi bir arkadaşıyla birlikte yapmayı yeğler.Bazı kişiler yemek veya atıştırmayı önlemek için çenelerini bağlamaya varan aşırı yöntemlere başvurur. Bazıları ameliyatla yağlarını aldırır.

Bu işlemler bazı riskler içerir ve sürekli kilo verme yönünde arzu edilen sonuçlar getirmez. Bazı kişiler yiyecekte odaklanan duygusal problemleri çözebilmek için psikiyatrik tedaviden veya psikolojik terapiden geçerler. îçgörü stratejileri geliştiren ve duygusal destek sağlayan gruplara da katılmak mümkündür.

Fentermin gibi iştah kesici ilaçlar kısa sürede kilo verdirmek için kullanılabilir. Yakın zamanlarda sağlıksız şişmanlığa karşı yeni ilaçların kullanılmasına da izin vermiştir. Fenfluramin (Pondimin) ve desfenfluramin (Redux) gibi buürünler çok şişmanlara verilmek içindir. Bu satırlar yazıldığında her iki ilacın ne kadar etkili oldukları veya yan etkileri olup olmadığı bilinmemekteydi. O nedenle bu tür ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır.Çocuğunuz standart büyüme şemalarına göre daha hızla kilo alıyorsa, aşağıdakileri uygulayın: Bebeğiniz aç değilse, yemesi için zorlamayın (eğer ilgi göstermiyorsa, biberonu bitirmesi için teşvik etmeyin); çocuğunuzun aldığı şekerli veya yağlı gıdaları azaltın ve bunların yerine şekersiz meyve veya sebze verin; çocuğunuza sulandırılmış, şeker konmamış meyve suyu içirin ve eğer 2 yaşından daha büyük ise, az yağlı süt verin; çocuğunuzu fiziksel harekete teşvik edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp