Aseptik Menenjit

Belirtisi: Bulantı, kusma, ışığa karşı hassasiyet, ani ateş, şiddetli baş ağrısı

Tanım olarak herhangi bir infeksiyöz ajanın ortaya konmadığı menenjit tabloları aseptik menenjit olarak adlandırılır.

İnfeksiyöz kökenli aseptik menenjit hemen daima viral etyolojiye sahiptir. Aseptik menenjit ayırıcı tanısı Tablo 7‘de verilmektedir.

En sık etken enterovirüslerdir, kabakulak virüsü ve herpes virüsler de aseptik menenjite yol açabilir.

Viral aseptik menenjit son derece selim bir klinik tablodur. Hemen daima hiç sekelsiz düzelir.

Yaz aylarında sıklığı artar. Birkaç günlük bir prodromal dönemin ardından ani yükselen ateş ve şiddetli başağrısı ortaya çıkar.

Bulantı-kusma, fotofobi ve menenjizm eşlik edebilir. MSS parenkimine ait bulgu çok ender görülür.

Ekovirüs infeksiyonlarında bir döküntü bulunabilir, enterovirüs 71 infeksiyonunda el-ayak-ağız sendromu (herpangina) eşlik edebilir.

Kabakulak virüsü söz konusu ise parotit bulunur. Genellikle 1-2 hafta içinde tamamen iyileşme ile sonlanır.

BOS‘ta ılımlı lenfositik hücre artışı görülür. Protein düzeyi hafifçe artsa da 100 mg/dl‘yi geçmez.

Şeker düzeyi normaldir. Aseptik menenjit ayırıcı tanısında en önemli noktalardan biri yetersiz tedavi edilmiş ve BOS profili değişmiş pürülan menenjitin ayırt edilmesidir.

Bu konu yukarıda ilgili bölümde anlatılmıştır. Lenfosit hakimiyetli BOS saptanan hastadayapılması gereken incelemeler Tablo 8‘deverilmektedir

. Aseptik menenjit, birçok nedenle gelişebilen ve beyin omurilik sıvısı (BOS) enflamasyonu ile seyreden bir menenks hastalığıdır.

Aseptikmenenjitte, BOS'ta, genellikle, lenfositik nitelikte bir pleositoz ve protein artımı vardır, ancak rutin inceleme, boyama ve kültürlerle bir etken saptanamaz (1,2). ?Aseptik menenjit' terimi, iyi bir klinik seyir yanı sıra beyin parankimi (ensefalit) ya da omurilik enflamasyonu (miyelit) bulgularının yokluğunu da niteler (3). Bazı patojenler daha çok aseptik menenjit, bazıları daha çok ensefalite neden olurken, bazı etkenler de merkez sinir sistemini (MSS) oluşturan yapıların tutulumlarının daha az ayrımlanabildiği menengoensefalit ya da ensefalomiyelite yol açar.

Bu örtüşme nedeniyle, aseptik menenjit öntanısıyla değerlendirilen bir hastada parankimal tutulum ve etkenlerinin de söz konusu olabileceği akılda tutulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp