Arabalardan, Kamyonlardan Ve Otobüslerden Yayılan Kanser

Arabalardan, Kamyonlardan Ve Otobüslerden Yayılan Kanser : Biz araba seven bir dünyayız, 600 milyondan fazla araba kullanıyoruz. Arabalarımız bize konfor ve rahatlık sağlarken zenginliğimizi, onurumuzu ve eğlence anlayışımızı temsil ediyor, bu yüzden iç kısımları kör noktamıza denk geliyor. Büyük bir kör nokta.Arabalar günde 3.000'den fazla, yani yılda 1,2 milyon insanı öldürüyor ve 50 milyondan fazlasını da yaralıyor.Bir araba kazasından etkilenen herhangi biri için bu korkunç bir gerçek.Arabalar, fosil yakıtıyla çalıştığından, küresel ısınma yangınını da körüklüyorlar. Buradaysa kanserle ilişkilerini ele alacağız. Petrol ürünlerinde 225 farklı toksik kirletici bulunuyor, bir yerlere erişiyorlar.Terry Tamminen (California Çevresel Korunma Ajansı'nın eski sekreteri ve California Valisi Arnold Schvvarzenegger'in özel danışmanı), enfes kitabı Lives Per Gallon’da petrol bağımlılığımızın gerçek bedelini ortaya koydu. Depoyu doldurmaya o kadar alışarak büyüdük ki, yakıtlar yandığında ne oluyor diye pek düşünmüyoruz.

Birinci Cani:
Partiküllü Madde (PM):Bunlar araç ivme kazanırken egzoz borusundan çıkan küçük kurum parçalarıdır. En küçükleri (2,5 mikron) en tehlikeli olanları, çünkü akciğerimizin derinliklerine kadar yayılıyorlar (insan saçı 100 mikron kalınlıktadır). 2002'de gerçekleştirilen bir çalışmada hava kirliliğinin 16 yıllık etkileri incelendi ve metre küp başına 10 mikrogramlık partikülün akciğer kanserinden ölümü %8 artırdığı ortaya çıktı.3 2000'de New York'ta hava kirliliği ortalama metre küpte 16 mikrogramdı, dolayısıyla burada yaşayanlar hava kirliliğinden ötürü %16 oranında fazladan akciğer kanseri riskiyle karşı karşıya kaldılar. Bu rakam Los Angeles'ta 20, Chicago'da 18 ve Washington DC'de 15'ti."Çok kirli kentlerde kanser ve kalp hastalığından ölüm riski, sigara içmeyen birinin uzun süre duman altı olmasından kaynaklanan riskle karşılaştırılabilir," diyordu çalışma. Küçük partiküller astım gibi rahatsızlıklara da yol açabilir.

İkinci Cani:
Uçucu Organik Bileşikler:Dizel ve benzin dumanını solumak çiçek koklamak değildir. Soluduğunuz şey, yakıtlarda bulunan buharlaşabilen gazlardır ve bunlara "uçucu" denir. Hepsi de kanserojen olan büyük ölçüde toksik benzen, 1-3 biita- dien ve polisilik aromatik hidrokarbonları içerirler ve doğum defekt- leri ve akciğer hastalıklarına da yol açabilirler.4 Benzen, küçük miktarlarda bile özellikle zararlıdır.California'da benzin istasyonları dumanların kansere yol açabildiği yönünde bir uyarı asmakla yükümlüdür.

Üçüncü Cani:
Dizel Egzozu:Caniler birlikte çalışırlar ancak dizel egzozunu bu kimlik geçidinde özellikle ayırmak gerekir, çünkü yüzlerce farklı kimyasal içerir, "tanınmış insan toksikanı, kanserojeni, üreme zararlısı ve endokrin bölücüsü, düzinelerce madde."Araştırmacılar, dizelle çalışan okul otobüsünün içindeki öğrencinin, önünde giden araçta bulunan bir başka yolcunun dört katı kadar toksik seviyede dizel egzozuna maruz kaldığını ortaya koydu. Bu maruz kalma ABD Federal Yasaları'na göre dikkate değer olarak kabul edilen oranın 46 katı kadar kanser riskine işaret etmektedir.Güney California'nın güney kıyılarında her yıl dizele maruz kalan 8.800 kişi hayatını yitiriyor -trafik kazalarındaki ölümlerin dört katı.8 Arabalardan, otobüslerden, kamyonlardan, off-road donanımından ve büyük gezi gemilerinden çıkan egzoz gazı her yıl 125.000 kanser vakasına katkıda bulunuyor, yani ABDdeki toplam kanser vakalarının yaklaşık %9'una.Sorunlar daha kuyunun başında başlıyor; bir damla petrolün 55 litre suyun tadını değiştirebildiği noktada. Ve tek bir araştırma kuyusu, okyanusa dökülen 25.000 librelik toksik metal atık üretiyor.

Büyük miktarda petrol döküldüğünde, temizlik işçileri fena halde hastalanıyorlar. Ekvador'da Los Angeles ve San Francisco'daki rafinelere ihraç edilmek üzere petrolün çıkartıldığı bölgeye yerliler "Şeytanın Pisliği" diyor. Sorun, kaçak emisyonların bölge sakinlerinin havasını zehirlediği rafinerilerde de sürüyor, tesisin rüzgârının 50 km. altında yaşayan insanlar arasında kanser oranları yükseliyor.Çözüm açık ve basit: petrol kullanımına son verin. Kuzey Amerika'nın büyük bir kaynağa sahip olduğu güneş, rüzgâr, dalga ve derin kayalıkların jeotermal enerjisi gibi temiz enerjilerden edinilen enerjiyle elektrik şarjlı hibrid arabalara ve yürüyüş, bisiklet, otobüs, tren gibi taşıtlara dönün ve bu yakıtlı dünyayı terk edip petrolün artık kanser, astım, küresel ısınma ve savaşa neden olmadığı bir dünya kuralım.Sorun teknik değil: hibrid taşıtlar zaten var ve şarjlı hib- ridlerin kitle üretimine yalnız bir adım kaldı. Sorun siyasi; insanları kansere yol açan konfordan vazgeçirip petrolsüz bir dünyanın daha temiz, barışçıl, sürdürülebilir ve uygar olduğunun anlaşılmasında. Bunu gerçekleştirin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp