Anjin Nedir

Anjin Nedir : Göğüste, kalbin olduğu yerde ve göğüs kemiği arkasında belirerek kollara kadar uzanan ve şiddetli ağrılar, sıkıntı ve fenalık halleri, ölüm korkusu ile kendisini gösteren, nöbet tarzındaki hastalığa, (Göğüs anjini) derler.

Bu hastalığa hekimlikte çeşitli sebepler gösterilmiştir: Kalbden çıkan (Anaç atardamar) m çıktığı yerdeki kısmın iç tarafında müzmin bir sertleşme ve iltihabın hâsıl olması, kalbi besleyen kırmızı kan damarlarının (Arter koroner) lerin iç tarafında aynı neviden iltihap ve sertleşmeler bulunması dolayısı ile, zaman zaman, bu damarların kalbi beslemeğe yetecek derecede kan vermemesi bu sebepler arasında en mühimleridir.

Bir göğüs anjini nöbeti esnasında hasta, kalp nahiyesine gelen büyük bir sıkıntı ve tazyik altında, derin bir korku ve şaşkınlık içindedir.

Kalbi besleyen damarların içinde iltihaplar hasıl olarak bu damarların tıkanması da ehemmiyetli sebeplerden birisidir.

Bundan başka, kalbi besleyen damarların, bazı sinir bozuklukları veya zehirlenmeler neticesi, birdenbire büzüşmeleri de (Spas-me) göğüs anjinlerini hasıl ederler.

Damarların sertleşmesi ihtiyarlık, frengi hastalığı, çok tütün, çok alkol kullanmak, şeker hastalığına tutulmak… gibi sebepler, damarlarda bozukluklara sebep olmaları itibari ile, göğüs anjinini hazırlayan sebepler ara sına girerler. Ateşli ve mikroplu hastalıklardan romatizma, tifo, kızıl, kızamık gibi. hastalıklar da damarlarda ve kalpte bozukluklar yaparak bu anjini hasıl edebilirler.

Bir yokuş veya merdiven çıkmak, yorulmak, rüzgâra karşı yürümek, üşümek, fazla yemek yemek veya bir şeye sıkılmak ve üzülmek gibi hallerden sonra, çok defa, göğüs anjini birdenbire başlar.

Fakat geceleri sakin bir uyku esnasında, göze görünür bir sebep yokken, hastalığın birdenbire başladığı da görülmüştür.

Nöbet başlayınca hastalar, göğüs kemiğinin sol tarafında, kalbe doğru, şiddetli bir ağrı duyarlar. Bu ağrı, çok defa, sol kola ve arka kemiklerine doğru yayılır.

Ağrısı sağ kolda olanlar da vardır.

Bu sırada hastanın göğsünde sıkılıyormuş, boğuluyormuş gibi ağır bir tazyik vardır.
Nefesini büyük bir sıkıntı içinde alır… Rengi solmuş, dudaklara morarmıştır. Soğuk soğuk terler. Hasta, büyük bir sıkıntı ve korku içinde, elini göğsüne bastırarak, olduğu yerde kalır. Bazı vakalarda bulantı ve kusma da vardır.

Bu haller ziyadeleşerek ve hasta gittikçe fenalaşarak hayatı tehlikeye girebildiği gibi, bir müddet sonra bütün sıkıntılar yavaş yavaş, azalarak hasta iyileşebilir.

Göğüs anjini öldürücü bir kalp hastalığıdır. Vaktinde yetişilerek tedavi edildiği halde bile, bazı vakaları ölümden kurtarmak mümkün olamaz.
Fakat ne olursa olsun acele yardım ve tedavi, bir çok hastada kurtarıcı bir tesiri haizdir.

Göğüs anjini, en ziyade yaşlı ye ihtiyar ihsanlarda görülür. Gençlerde görülmesi nadirdir. Erkeklerde, kadınlardan fazla olduğu gibi, daha fazla kafası ile çalışan aydın insanlarda tesadüf edilmektedir.

Bazı göğüs anjinlerinde ağrılar, göğüsten ziyade, karından başlar. Dikkat edilemezse bunlar insanı aldatabilir. Fakat bu gibi vakalar azdır. Kalp sinirlerinde hasıl olan ağrılardan dolayı ortaya çıkan ve damarlarda bir bozukluk olmadan vukua gelen anjine benzer bazı haller de vardır.

Bunun içindir ki bu gibi vakalara (yalancı anjin) veya (küçük anjin) demek lâzım geldiği ve bunların hakikî göğüs anjini gibi tehlikeli olmadıkları da yazılmıştır.

Ne olursa olsun göğüs anjinine benzer bir takım sıkıntılara düşenler, kendilerini ihmal etmeden, hekime muayene ettirmeli ve tedavi altına girmelidirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp