ani burun kanaması nedir ve tedavisi

BURUN KANAMASı : Burun yapı itibariyle çrkıntılı bir organ olduğundan travmaya çok sık maruz 'kalır. Burun kanama'ları ya vurma" çarpma vs, gibi darbeye bağlı olorok mevdorıo getir, yahutta yüksek tansiyon, pıhtıtcşmc lYozu'kluğu, Lösemi vs. gibi sistemlik bir hastalığa bağlı olarak meydana gelelbilir. Burun kanaması olan 'bir hasta aıçlk bir pencere önünde Eğer kanama bu şekilde durmuyor ve nazofarenks denilen arka kısımdan oluyorsa bir iplik parçası burun deliğinden gecirilerek hastanın burun çekmesi yardımı ile ipliğin ucunun ağız dançıkması sağlanır. Ağızdan çıkan uca küçük bir gaz tampon hczrrlorup bağlanarak burundan çekilir. Bu şekilde tampon, burnun arka kısmına baskı voporok tompone edip kcnornovı durdurur. Yıne hastaya ağızdan nefes alıp vermesi söylenir ve süratle bir doktora ulaştırmaya çalışılır.

YANAK KANAMASı : Yonck kanaması ya ısırma ile ya sert bir cismin yırtması, kesmesi ile veya dıştan bir travma ile olabilir. Kanayan kısım üzerine evvela dıştan bastırarak dişler ile elimiz arasında sıkıştırılıp kanamanın durdurulmasına çalışılır. Yahutta bir gaz tampon kanayan bölge üzerine kanarak boşporrnek tampon üzerinde diğer 4 parmark dışta olma'k üzere sıkıştınlır.

DiL KANAMASı : Ya fnrkmdo olmaksızın ısırmdk suretiyle, yahu.tta çeneye gelen herhangi bir darbe nedeniyle dil kanaması olur. Dil dışarı dbğru çekildikten sonra bir gazlı bezle tutup bastırmak suretiyle konuma durdurulabilir.

Diş ETi VE KÖKÜ KANAMASı : Diş eti kanaması genellikle skorbüt, Lösemi gibi hostchklarda kendiliğinden ve diş fırçalama sırasında travmatik olarak meydana gele'bilir. Kanayan bölge üzerine bastırmk suretiyle kanama durduruldbilir. Diş kökü kanaması ise, ya da diş çekilmesinden sonra yahutta vurma, çarpma vs. nedeniyle rnevdono gelen kırıklo-don sonra olu.r. Bir parça pamuk vuvcrloncrck uygun büyüklükte bir tampon haline getirilip diş köküne yerleştirilir ve üzerine bir parça şişe mantarı veya benzeri sert bir madde konulup ısır trlmok suretiyle kanama durdurulur.

KULAK KANAMASı : Kulalk kanaması ya kafa travmalarında kafa kaidesi kırılarına bağlı olarak yahutta sivri bir clsrmle dış kulak volunun temizlenmesi sırsında yaralanmaya bağlı olarak maydene gelir. Kanayan taraf aşağı gelecek şekilde baş eğilir. dış kulak yoluna herhangi bir trkoc veya tampon konulmaz. kuJalk kepçesi üzerine dıştan bir gazlı bez kovcrok hafifçe sarılır.

AVUC iCi KANAMASı: Avuç lçerlsi damar yönünden oldukca zengindir. Bu bölgede meydana' gelen yaralanmalarda kanama fazla olabilir. Yara üzerinde yabancı mcdde vokso veya kolovco temızte neoitecek türden ise. yara temizlendi'kten sonra yara üzerme yara kenarına toşccok şekilde gaz tampon konur. baş porrnek tamponun üzerine gelecek şekilde bükülür, diğer 4 parma'k baş parmak üzerine bostrrccok şekilde yumru'k yapılır. Bu şekilde tutulabileceği gi'bi üzerinden bir sargı yapmak suretiyle de bas'kı devomh hale getirileibilir.

MiDE ÜLSER KANAMASı : Daha önceden mide ülseri olan hostcdo herhang'i bir sebebe bağlı olmaksızın kendiliğinden kanama olabilir. Az miktarda olan kcncmclordo, kusma olmadan gaitanın (büyük abdest. teces) renginde değişYkli'k oiardk kendini gösterir. Gaita katran giljji sıyah ren'kte crkcr, Eğer kanama fazla ise kahve telvesi şeklinde kusma olur. (Hematemez) Mide ülser kanaması mutla'k dektoro götürülmelidir. Kanama durmuş olsa bile hosto dektoro götürülmelidir. Dektorun olmadığı bir yerde, köy. kamp. yolculuk

ÖZOFAGUS (YEMEK 'BORUSU) VARls KANAMASı : Yemek borusunda (Özofagus) meydana gelen toplar damar genişlemelerine özofagus varisi arelı verilir. Katı bir maddenin yutulmosiyle veya kendiliğinden yırtılıp 1

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp