Ani Bir Kalp Krizi Geçirmekte Olan Kimseye Ne Yapılmalıdır

Ani Bir Kalp Krizi Geçirmekte Olan Kimseye Ne Yapılmalıdır :

1. Derhal doktora haber verilmeli, eğer bu mümkün olmazsa en yakın hastaneye müracaat edilmelidir. Hasta ambulans veya otomobil ile götürülmelidir. Otomobille gidildiği takdirde, arabayı hasta kullanmamalıdır. Hasta mümkün olduğu takdirde oturur vaziyette götürülmelidir. Hasta için, bu pozisyon yatar duruma göre daha rahattır, çünkü kalp krizine bağlı ağrı, yatar durumda daha şiddetlenebilir. Heyecan ve endişenin giderilmesi için bir sedatif verilmelidir. Nakil esnasında hasta devamlı olarak dikkat ve kontrol altında bulundurulmalıdır. Şayet şuurunu kaybediyor veya kalp atışları ve nabız duyulmuyorsa, araba derhal durdurulmalı, hasta sert bir zemin üzerine uzatılmalı ve vakit geçirmeden eksternal/dıştan kalp masajına başlanılmalıdır. Nefes alıp verme ve kalp atışları tekrar başladıktan sonra, yeniden araba ile yola devam edilmemelidir ve ambulansa konulduktan sonra kalp masajına devam edilmesi gereklidir. Canlandırma ameliyesinin gecikmesi veya yetersiz olması halinde ki en çok 4 dakika sonra, dönüşümsüz beyin harabiyeti veya ölüm husule gelebilir.

2. Hastaneye gitmeden önce iki husus iyice düşünülerek kararlaştırılmalıdır.

a) Gidilecek hastanenin en yakın olması,

b) Gidilecek hastanede, ciddi bir kalp hastasına gerekli her türlü yardım ve tedavinin yapılabilme imkânının mevcut olması.

Aksi halde azami bir sükûn ve istirahate ihtiyacı olan hasta, gereksiz yere, olumsuz sarsıntı ve yorulmalara maruz bırakılmış olur.

Hiç şüphesiz acil kalp damar hastalıklarında, en etkili takip ve tedavi ancak acil yoğun bakım ünitelerinde mümkün olmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp