angina pektoris nedir nelerdir

Kalp Hastalıkları Çeşitleri

Evet, bu konu sanıldığından çok daha önemlidir. Koroner kalp hastalığı başta olmak üzere kalple, kalbin zarıyla ilgili birçok soruna neden olabilir. Grip, birçok mekanizmayı tetikle- yerek kalp adalesinin zayıflamasına bile yol açabilir. Daha ziyade genç hastalarda rastlanan bu durum erken dönemde teşhis edildiğinde, uygun tedavi ile çoğunlukla düzelme ve eski haline dönüş gösterir.

Hastalıkları, asiyanotik (morluk olmadan) ve siyanotik (morluk ile) olmak üzere ikiye ayrılır.

Asiyanotik konjenital kalp hastalıklarında şant varsa (ASD, VSD, PDA, EYD) ağırlıklı olarak soldan sağa doğrudur ve pulmoner akım, sistemik akımdan daha fazladır. Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıklarında ise şant genellikle, sağdan sola doğrudur ve akciğere giden kan azalır. En çok rastlanan siyanotik konjenital Kalp Hastalıkları ise (%5-7) Fallot tetralojisidir. Aort Stenozu %4-7, büyük arter trans pozisyonu %3-5 görülürken diğer Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları (Triküspid Atrezisi, Pulmoner Atrezi, Trunkus Arteriosus, Total anormal Pulmoner Venöz dönüş ve Hipoplastik Sol Kalp) ise % 1-3 arasında görülür.

Prognoz Asiyanotik Konjenital Kalp Hastalıkları da daha iyidir. Fallot Tetralojisi dışındaki Siyanotik Konjenital Kalp Hastalıklı çocuklar, müdahale edilmezse nadiren bir yaşını geçer. Fallot Tetralojisinde tedavi edilmeyen hastalarda yaşam süresi 2.5 - 7 yıldır, sadece % 10’u tedavisiz 20 yaşını geçebilir. Ameliyat edilen Fallot Tetralojisinde ise prognoz oldukça iyidir ve normale yakın bir yaşam sağlanmıştır.

Doğum öncesi 14. Haftadan sonra fetal ekokardiyografi yapılarak kalp bozuklukları ana karnında teşhis edilebilmektedir. Ancak daha hassas tetkikler 23. haftada yapılabilir.

Tüm Konjenital kalp hastalığı olan kişilerde operasyon öncesi ve sonrası kapak enfeksiyonu (endokardit) riski vardır. Enfeksiyonu önlemek için başka operasyon veya müdahaleler (diş çekimi gibi)öncesi bir antibiyotik kullanmalıdır. Ağız içi hijyeninin sağlanması da endokardit riskini azaltan önemli bir faktördür.

Kalp Hastalıkları Belirtisi

Kalp hastalığının önemli bir kısmı kalp damar tıkanıklığı nedeniyle oluyor. Kalp damar tıkanıklığında en sık görülen belirtiyi ise göğüs ağrısı oluşturuyor. Kalp damarları kalp kaslarını besliyor. Bu damarlarda daralma olması durumunda kalp kaslarına olan kan akımı azalıyor. Bu da kalp ağrısına sebep oluyor. Kalp hastalığıyla ilişkili olmayan göğüs ağrıları ise; göğüste batma, iğne batar veya bıçak saplanır tarzda görülüyor. Bu ağrılar eforla değişmiyor.

Ne zaman kalp hastalığına işaret ediyor?
• Göğüste yanma hissi,
• Göğsünü sıkıştırıyorlarmış hissi,
• Göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı,
• Göğsünün üstüne bastırılıyormuş hissi,
• Sol kolda uyuşma ve ağrı şeklinde oluyor.
• Bu şikayetler genellikle eforla geliyor, her eforda ortaya çıkıyor, istirahat ile kayboluyor ve eforun yapılmasını önlüyor.

Kalp Ağrısı

Kalp ve göğüs bölgesinde yaşanan ağrılar akla ilk olarak kalp krizini getirmekle birlikte bu ağrılar farklı nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre göğüs ağrısı yaşayanların yaklaşık %25’inde ağrıların kalbe bağlı olmadığı belirlenmiştir. Kaburga incinmeleri, göğüs bölgesinde bulunan sinir sıkışmaları, akciğer hastalıkları, yemek borusu sorunları ve kas problemleri kalp bölgesi ağrısının kalbe bağlı olmayan diğer nedenleri arasındadır. Bu sağlık koşullarından bazıları hayati önemde olabilir, bazıları ise basit tedavi yöntemleriyle kısa sürede iyileşebilir. Tekrarlayan kalp ağrıları için en doğru teşhis ancak bir doktor muayenesi sonrasında konulabilir.

Kalp Çarpıntısı

Durmaksızın çalıştığı halde, normalde kalbimiz kendini unutturur ve onun nasıl attığını, nasıl çalıştığını hissetmeyiz. Oysa bazı kişiler zaman zaman, göğüs ya da karın bölgelerinde, kalbin hızlı, güçlü veya düzensiz attığını belirgin şekilde hissederler ve bu durma çarpıntı denir. Aslında yaygın bir şikayettir ve her zaman ciddi bir hastalığa işaret etmez ama yine de olağan dışı bu his endişe vericidir. Bu endişeden dolayı çarpıntı süresi daha da uzayabilir. Çünkü psikolojik nedenler de çarpıntıya neden olur.

Kalp çarpıntısı genellikle psikolojik bir nedenden veya beslenme ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bazen de çarpıntı kahveyi fazla kaçırdığınızın işareti olabilir. Öte yandan psikolojik nedenlerin dışında, kalbin kendisinden veya diğer bir hastalıktan kaynaklanan çarpıntılar da vardır. Kalp çarpıntısı kalp hastalıkları belirtileri arasındadır ancak bu tip hastalıklarda çarpıntının yanı sıra başka şikayetler de görülür. Göz kararması, halsizlik, göğüste sıkışma, nefes almakta zorlanma, baş dönmesi gibi belirtilerin de çarpıntıya eşlik ettiği durumlarda bir doktora başvurulması gerekir.

Kalp Kapağı Hastalıkları

A grubu B hemolitik streptokok mikroplarının sebep olduğu bir boğaz enfeksiyon sonrası, bu enfeksiyonun geç bir komplikasyonu olarak ortaya çıkan iltihabi bir hastalıktır. Özellikle kalbi, eklemleri, merkezi sinir sistemini, deri ve deri altı dokusunu tutar. Bu organların biri veya birkaçı bazen tümü etkilenebilir. Eğer Kalp tutulumu olursa ortaya çıkan hastalıklara Romatizmal Kalp Hastalıkları denir.

Romatizmal ateş sıklıkla 5-12 yaşları arasında ortaya çıkar. Boğaz ağrısı, bademciklerde şişme, ateş, kulak ağrısı, halsizlik gibi belirtilerle başlayan enfeksiyon iyi tedavi edilmezse 1-4 hafta sonra romatizmal ateş komplikasyonu olarak kalp hastalığı gelişebilir. Okul çağı çocuklarda görülen kalp hastalıklarında ilk sıra romatizmal kalp hastalıklarına aittir ve %1-2 oranında görülür. En çok mitral kapak etkilenir, daralır, sertleşir ve büzüşür. Daha çok kadınlarda görülen Mitral darlığı ve yetersizliği gelişir. En sık etkilenen 2. kapak aort kapaktır. Çok daha az oranda triküspit ve pulmoner kapak etkilenir. Bazen bir kaç kapak bir arada hastalanabilir.

Kalp Krizi Belirtileri

Kadınlarda kalp krizi yaşı son yıllarda hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının da etkisiyle giderek düşüyor. Medicine Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doktor Zeki Doğan, "Genel olarak yaygın bilinenin aksine kadınlardaki kalp krizi belirtileri erkeklerde görülen belirtilerden farklılaşabilmektedir. Yani kadınların kendilerine özgü kalp rahatsızlığı belirtileri ve semptomları vardır. Bu belirtiler bilinmez ise yanlış teşhise neden olabilir ve olayın daha ölümcül bir hal almasına yol açabilir” diyor. Uzman Doktor Zeki Doğan yapılan araştırmalarda kalp krizi geçiren kadınların en az % 50 sinin kalp krizinin ardından hastaneye yetiştirilme süresinin erkeklere nazaran en az 15 dakika daha geç olduğu ortaya çıktığını belirtiyor.

Uyku Apnesi: Uyku apnesi şikayeti olan kişilerin kalp krizi geçirme riski % 50 artmaktadır. Bu nedenle uyku apnesi ve horlama vb uyku bozuklukları şikayetleri olan kadınların kalp krizi geçirme riskini gözden geçirmeleri gerekmektedir.

Kadınlarda göğüs ağrısı: Kalp ağrısı da denilen ve sırta, çeneye ve omuza doğru yayılan ağrı şikayetleri erkeklerde görülen kalp krizinin en tipik belirtileri arasındadır. Sütyen hizasında, çenede, sırtta, boyunda ve omuzdaki ağrılar göğüs ağrısının tipik belirtileridir. Ancak kadınlarda kalp krizi durumunda göğüs ağrısı şikayetleri tipik olmayabilir. Bel ağrısı şeklinde veya mide yanması, karın ağrısı biçiminde görülen ağrılar da kalp krizi ağrısı olabilmektedir.

Nefes alamama ve tıkanıklığı: Kadınlarda nefes tıkanıklığı şikayetleri de kalp krizinde sık biçimde görülebilen kadınlara özel kalp krizi belirtileri arasında sayılabilir. Nefes tıkanıklığının en önemli nedeni ise kalbin kan pompalamasında görülen sıkıntılardır. Dolaşım bozukluğu neticesinde ciğerlerde basıncın yükselmesi, akciğerlerin olumsuz etkilenmesine ve nefes tıkanmasına yol açabilmektedir.

Yorgunluk, Sinirlilik ve Tedirginlik Hissi: Kalp krizi belirtilerinden bir tanesi de yorgunluk ve bilinç bulanıklığı bayılma hissi gibi belirtilerdir. Kronik yorgunluk genelde kalp hastalıklarında görülür. Bu nedenle iş hayatının, depresyonun veya diğer bir takım metabolizma hastalıklarının (guatr gibi) neden olduğu yorgunluk belirtileri ile karıştırılma riski bulunan kalp krizi yorgunluk belirtisine dikkat etmek gerekmektedir. Yorgunluk ile birlikte ölüm korkusu, anksiyete, tedirginlik gibi belirtiler de kalp krizi belirtileri olarak ortaya çıkabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp