angina pektoris krizleri

Angina Pektoris Tedavisi :

ANGINA PEKTORIS

Tantm: Kalbi besleyen koroner arterlerin zamanla daralması ya da tıkanmasıyla gelişen iskemik kalp hastalığıdır. Miyokartta (kalp kası) oluşan iskemi geçicidir. Koroner damarlardan kalbin ihtiyacı kadar kan akışı sağlanamayınca, kalbin beslenme ve oksijen ihtiyacı karşılanamaz. En bariz belirtisi yoğun efor sırasında ya da egzersiz sonrası görülen göğüs ağrısıdır. Efor sırasında artan kan ve oksijen ihtiyacı karşılanamamaktadır. Bunu hazırlayan faktörler ise; Koroner aterosklerozu, koroner arter spazmı, aort stenozu veya yetersizliği, hipertrofik kardiyopati, metabolizma artışı (hipertroidi, tiroit hormonuyla tedavi, ağır anemi, vb.)''''''''dır. Anjina pektoris nöbeti birçok etkenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. 

Erkeklerde kadınlardan dört kat fazla görülürken menopoz sonrasında bu oramn eşitlenmesi hormonal etkenlerin önemini gösterir.

Hastalık en çok 40-50 yaş grubunda ortaya çıkar; 30 yaşındangençlerde çok az görülür. Aşın sigara tüketimi, zorlu bedensel çalışma, soğuk hava, güçlü duygu ve heyecanlar da etkenler arasmda sayılabilir. Bütün bu etkenleri harekete geçiren olay ise kalp kasma oksijen taşıyan koroner atardamarlardaki işlev bozukluğudur. Kalp dokusuna yeterli miktarda kan ve oksijen gitmemesi, yukanda söz edilen etkenlerin de eklenmesiyle şiddetli göğüs ağrılarına yol açar.
 

Belirtiler:

Bu ağrı gergin, bant şeklinde, genellikle keskin bunaltıcı karakterde ve göğüs kemiğinin (Stemum) hemen altında başlayan ve sık olarak da boğaza veya bir kola yayılan ezici bir duyu şeklindedir. Ağrıdan daha az olmak üzere gerginlik veya ağırlık duyusu, genellikle duygusal stres veya egzersizle gelen kriz, endişe veya ölüm hissi vardır. Angina pektoris ismini, ağrırım olduğu göğüs bölgesinden alır. Bu rahatsızlık bir veya iki dakika, bazen de 10-15 dakika sürer. Ağrı şiddetli olabilir ve boğaza bazen de kolların herhangi birine yayılan sıkıştırıcı bir ağrı hissi olabilir. Ayrıca hafif ağırlık hissi gerginlik ve yanma hissi gibi duyumlar da bu ağrıya eşlik edebilir.
 
Tedavi: Tedavide kullanılan ilaçlar hastalığı tamamen iyileştirmez, hastalığın şikâyetlerini düzelterek yaşam kalitesini arttırırlar. Tedavideki amaç; EKG bulgularım (kalp eloktrosunda bu rahatsızlığı işaret eden bulgular) düzeltmek, kan akımım arttırarak miyokardm (kalp kasının) oksijen ihtiyacım karşılamak, hastanın ağrısını dindirmek ve nöbetler arasındaki süreyi uzatmaktır. Tedavide kullanılan ilaçların başlıcaları ise; Nitratlar, kalsiyum kanal blo- kerleri ve beta blokerlerdir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp