amfetamin etkileri

Amfetamin ruhsal açıdan uyarıcı etkisi olan bir maddedir, sinir dokusunda yüksek oranda birikerek etkisini göste­rir. Ruhsal-sinirsel etkileri alman mad­de miktarına, kaç kez kullanıldığına ve kullanan kişinin ruhsal yapısına ve kişi­liğine bağlıdır. Merkez sinir sistemini uyarması nedeniyle sara nöbetlerini te­davi edici etkisi vardır; damar duvarı­nın gerginliğini etkileyerek kan basıncı­nı yükseltir ve uykusuzluğa yol açar. Bu etkisi nedeniyle uyku ilaçları ya da alkol gibi merkez sinir sistemini baskı­layan maddelerin alınmasıyla ortaya çı­kan zehirlenmelerde kullanılır. Miyas- teni tedavisinde, beyindeki iştah merke­zini ketlediği ve metabolizmayı etkin- leştirdiği için zayıflatıcı tedavilerde amfetamin türevlerinden yararlanılır.

Tedavinin dışında amfetamin, dünyada özellikle gençler arasında uyarıcı olarak giderek daha fazla kullanılmaktadır. Uyuşturucu maddeler gibi bağımlılık yapabildiğinden amfetamin kullanan ki­şi dozu giderek artıracaktır. Ağızdan alman 10-30 mg’lik tek bir doz kişiyi daha dikkatli ve uyanık kılar, inisiyatif ve yoğunlaşma gücünü artırır, özgüve­nini pekiştirir, daha rahat konuşmasını sağlar. Aynı anda birden fazla işe giriş­me kapasitesini artırırsa da, işin niteli­ğini artırmaz. Fiziksel etkinliği artıra­rak daha az çabayla iş yapılabilmesini sağlarsa da zihinsel etkinliğin niteliğin­de bir değişiklik olmaz. Yorgunluk duygusunu azaltır, uyku gereksinimini azaltmadan geciktirir, kimi zaman coş­kunluğa varabilen bir aşırı neşe ve ha­reketlilik sağlar. Etkiler ilacın alınma­sından yarım saat sonra ortaya çıkar, 3- 9 saat sürebilir; sona erdiğinde yerini derin bir yorgunluk duygusu ve zihinsel çöküntüye (depresyon) bırakır.

Almanmadde miktarı daha da artırılırsa ba­ğımlılık gelişir. Böylece giderek birkaç saat içinde alman 50 tablet ya da buna eşdeğer miktarın vücuda şırınga edil­mesi merkez sinir sistemi üzerinde tok- sik etkiler gösterir. Önce baş dönmesi, titreme, huzursuzluk, uykusuzluk, ko­nuşkanlık, reflekslerde artma ve cinsel istek artışı ortaya çıkar; daha sonra, özellikle ruh hastalarında saldırganlık, yönelim bozukluğu, panik, varsanılar, hatta cinayet ya da intihar girişimleriyle sonuçlanan delirium gelişebilir. Amfe- taminin kalp ve dolaşım sistemi üzerin­deki etkisiyle üşüme, ciltte solukluk ya da kızarıklık, kalp ritminde değişiklik­ler, göğüste baskı hissi ve anjina tipi ağrılar, düşük ya da yüksek tansiyon görülür. Sindirim sisteminin etkilenme­siyle ağızda kuruma, metalik bir tat, iş­tahsızlık, bulantı, kusma, ishal, karın ağnları ortaya çıkar. Son evrede görü­len dolaşım yetmezliği, çırpınmalar, be­yin kanaması ve koma ölümle sonuçla­nır.Toksik dozlar genellikle 15 mg'nin üstündeyse de kişiden kişiye çok deği­şir; bazı bireyler 400-500 mg'lik dozla­ra bile dayanabilir.

Bununla birlikte, toplardamardan verilen 120 mg'lik tek bir doz hızla ölüme götürür. Amfetamin zehirlenmesi, bu maddenin sporda veri­mi artırmak için kullanılması nedeniyle de büyük önem taşır. Sporcularda do­ping çok yaygındır; amfetamin kimi za­man at yarışlarında atlara da verilir. Sporculann doping maddeleri listesinde yer alan amfetamini yarışmalardan ön­ce almaları yasaktır. İlacın uzun süre alınması yüksek dozlara (hatta 1 gr'nin üstündeki dozlara) dayanıklılığı artırır. Doğal olarak bu kişilerde sıklıkla tok­sik psikoz tablosu ve başka patolojik zi­hinsel belirtiler gelişir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp