Amfetamin Aşırı Doz

Amfetamin Aşırı Doz : Ağır ya da ölümcül toksik durumlar, amfetamini uzun süreli olarak damar yoluyla kullananlarda daha ender, yeni başlayanlarda ise daha sık görülür. Genetlikle ağır belirtiler amfetamine hızla dayanıklılık gelişmesine bağlıdır. Aşın dozdan ölüm yüksek ateş, kalp ve dola­şım yetmezliği ve çırpınma nöbetleri sonucunda ortaya çıkar. Dış ortamın ısı­sının yüksek oluşu ölümü hızlandırır. Ruhsal uyancılar beyindeki sıcaklık merkezini etkileyerek derideki damarla- nn kasılmasına neden olur ve ısı kaybı­nı azaltır. Sporcularda doping krizi her zaman vücuttaki ısı düzenleme meka­nizmasının bozulmasına bağlıdır.Uzun dönemde en ağır belirtiler kalp ve dolaşım yetmezliğinden önce ortaya çıkan yüksek ateş ve çırpınma nöbetleridir. Çırpınmalar gerçek bir sa­ra nöbetine yol açabilir.Tedavide uyulması gereken temel il­keler şunlardır:

• Hasta sakin bir ortama götürülmeli­dir.

• Vücut sıcaklığı buz torbalarıyla ya da hastayı soğuk suya batırarak azaltılma­lıdır.

• Benzodiyazepinler ya da barbitüratlar gibi sakinleştiriciler verilmelidir.

• Kusmayı kolaylaştıran maddeler ve­rilmeli ya da mide yıkanmalıdır.

• İdrarı asitleştirmek için amonyum klorür, gerekirse diyaliz de kullanılabi­lir. «'Sakinleştiriciler kullanılırken amfe- tamin ve barbitürat zehirlenmesinin bir­likte ortaya çıkabileceği unutulmamalı­dır; böyle bir durum varsa sakinleştirici kullanımı uyuşturucu etkiyi artırabilir. Amfetamin kullanımına bağlı akut be­lirtiler göz önünde tutulmalıdır. Örne­ğin, yüksek tansiyona bağlı olarak be­yin kanamaları ortaya çıkabilir. Madde­yi vücuda vermek için steril olmayan araçların kullanımına bağlı olarak en­feksiyon hastalıkları da gelişebilir.

Ay­rıca amfetamin iştahı azalttığı için kişi­nin yeterince beslenememesi enfeksi­yon tablosunu ağırlaştırır.Amfetamine bağlı akut psikoza gö­rece sık rastlanır. Bu tablo kronik kulla­nıcılarda sık görülürse de, tek bir kez yüksek doz alanlarda da ortaya çıkabi­lir. Önceleri paranoit şizofreni olarak değerlendirilen psikoz tablosunun daha sonra amfetamin kullanımına bağlı ol­duğu ortaya konmuştur. Uzun zaman amfetaminin yalnızca psikozun ortaya çıkışını kolaylaştıran bir etken ya da bir "uyku eksikliği" ve buna bağlı bir tablo olup olmadığı tartışılmıştır.

Ruhsal sağ­lığı yerinde olan ve uykusuzluk çekme­yen kişilerde amfetamin psikozunun yaratıldığı kontrollü deneylerde gerek paranoit şizofreniden, gerek başka mad­delere bağlı zehirlenme tablolarından ayırt edilebilen özgül bir tablonun oluş­tuğu ortaya konmuştur. Bu sendromun özellikleri izlenme sanrısı, kişinin ken­di bedenini algılamasında değişiklikler, aşın hareketlilik ve uyarılma, görsel ve işitsel varsanılardır. Kişi bu varsanılar- da algıladığı imgesel nesne ve varlıkları kendinden uzaklaştırmak amacıyla ken­di kendini yaralayabilir.

Yönelim ve bellek bozukluğu olmadığından akut evreyi çok iyi anımsar. Yönelim bozuk­luğunun olmaması ve net olarak tanım­lanan sanrılar, bu tablonun genel zehir­lenmelere bağlı belirtilerden ayni edil­mesini sağlar.Amfetamin psikozu düşünülen her olguda, idrarda ilacın olup olmadığı saptanmalıdır. Amfetamin alınması ke­silirse, akut evreden 24-48 saat sonra varsanılar giderek ortadan kaybolur sanrılar hafifler ve 10 gün içinde yok olur. Ender olarak, amfetaminin kesil­mesinden bir yıl sonra bile süren sanrı­lar görülmüştür. Genellikle son dozdan 24 saat sonra hastanın uyku süresi artar,3 gün içinde 18-20 saate ulaşabilir. Bu dönemde kolayca ruhsal çöküntüye gi­rebilir, duygulanımda azalma görülebi­lir. Tedavide sakinleştiriciler verilmeli, uyku verici ilaçlardan kaçınılmalıdır.Verilecek ilacın dozunu belirlemek için vücut sıcaklığı ölçülür; sıcaklığın artışı dozu yükseltmek gerektiğini gös­terir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp