Alkalen Reflü Gastrit

Safra gastriti veya alkalen reflü gastriti genelde kolesistektomize hastalarda görülmekle beraber bazen kesesi normal olan kişilerde safra sıvısının bir şakilde ince barsaktan aşağı kısma gitmesi yanında mide içine de bolca reflü olması ile oluşur.Kolesistektomi olmuş hastalarda, safra kesesinin normalde yapmakta olduğu görev de yapılmayacaktır.

Safra kesesinin görevi;
karaciğer tarafından salgılanan safra sıvısını depolanmak bekletmek ve uygun zamanlarda (yani yemeklerden sonra) ince barsaklara göndermektir.Bu yapılamadığında karaciğerden salgılanan safra sürekli zaman aıyırmaksızın inc ebarsaklara inecek, bu bazı barsak hareketlerininde bozuk olduğu zamanlarda ince barsakların ilerisine değilde bir ksımının geriye mide tarafına kaçmasına yol açacak.Mideye kaçan safra sıvısı mide mukoza yapısı bozacak ve midenin asit ve alkali maddelere karşı savunmasını yıkacabilecektir. Bu duruma alkalen reflü gastritidenmektedir.

İlaçlar ve Etkisi

Değişik ilaçlarla safranın mideye değil daha ileri gitmesini sağlayacak ilaçlarla (metpamid, motilium),mide yüzeyini safra tahrişinden koruyacak ilaçlarla (sukralfat, antasitler) veyasafranın içeriğini değiştirerek (tauroursodeoksikolik asit (Taurolite) ve ursodeoksikolik asit ) tedaviler verilir.Bunlarla rahat etmeyecek kadar aşırı alkalen reflü gastritlerde cerrahide son çözüm olarak durur. Cerrahi seçenekte safra akışı mideden uzaklaştırılacak şekilde yapılmaktadır.Hastalar gece yattığında fiziksel olarak saha fazla safra reflüsüne maruz kalabilirler.Mide yüzeyi normalde asite dayanıklı olmasına rağman safraya daha az dayanıklıdır. Çok sık safra reflüsü olan mide yüzeyi bir süre sonra erozyon ve ülserasyonlara mazruz kalacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp